– Grunn til optimisme i markedet

Nye markedstall fra Arkitektbedriftene: Flere arkitektkontor melder om positiv utvikling og økt fremtidstro enn for seks måneder siden. Likevel hindrer blant annet global Donald Trump-uro en mer tydelig oppgang og optimisme.

Nye markedstall fra Arkitektbedriftene: Flere arkitektkontor melder om positiv utvikling og økt fremtidstro enn for seks måneder siden. Likevel hindrer blant annet global Donald Trump-uro en mer tydelig oppgang og optimisme.

– Vi vet ennå ikke hva slags effekt tollpolitikken til Trump vil ha på kostnadene av byggevarer, sier Steinar Skjerdingstad, administrerende direktør i Arkitektbedriftene. 

Foto: Kim Ramberghaug
>

To ganger i året spør Arkitektbedriftene sine medlemmer om tre ting: Omsetning, sysselsetting og ordrereserver. Målet er å sjekke «ståa i markedet» både ved å se på hvordan det har vært de siste seks månedene, men også hvordan forventningene er til de neste seks månedene. 

Konjunkturtallene for i vår ble ferdig utregnet av Prognosesenteret onsdag kveld og presentert torsdag. De viser flere ting, sier Steinar Skjerdingstad, administrerende direktør i arbeidsgiverorganisasjonen Arkitektbedriftene. 

– Det er fortsatt tøft i arkitektmarkedet, men samtidig er det grunn til optimisme. Spesielt hvis vi ikke får en resesjon som følge av geopolitikken. Frykten for en slik resesjon har gjort forventningene i våre tall lavere, sier Skjerdingstad om vårens tall for arkitektmarkedet.

>

Flere forventer vekst

Teller man kontorer i antall ansatte, har rundt femti prosent av Arkitektbedriftenes medlemmer svart på undersøkelsen.

    Helt konkret viser svarene følgende: 
  • Det er færre kontorer med svekket ordrereserve enn ved forrige måling. 
  • Sysselsettingen er samtidig stabil og det er ingen tegn til økt sysselsetting de neste seks månedene. 
  • Netto omsetning faller, men flere kontorer enn før forventer vekst de neste seks månedene. 

– Konklusjonen er at det fremdeles er sånn at litt over halvparten av kontorene regner med negativ vekst, men det er likevel flere enn for et halvt år siden som tror på oppgang. Dersom vi får se en jevn utvikling over tid, er vi over på plussiden i neste rapport. 

– Dere konkluderer optimistisk med at markedet nå snur. Hvorfor snur det? 

– Mye handler om at vi kan se optimisme i norsk økonomi. Det er fremdelses høye priser i bruktboligmarkedet som viser stor etterspørsel. Vi ser også at veksten i byggekostnader har stagnert og stabilisert seg. Regjeringens løfter og retorikk om boligbygging, arkitektur og kvalitet har også en positiv innvirkning. Det skaper optimisme når regjeringen vil bygge 130 000 nye boliger innen 2030. 

Tyngst å være størst

I vårens undersøkelse har de også vektet mot størrelsen på kontorene. Her ser de at det er de største kontorene som sliter mest i dagens marked. 

– Det er mange store kontorer med mange ansatte som melder inn dårlige tall. De største aktørene har fått det litt tyngre nå i det siste. Men her er det også store forskjeller mellom de ulike kontorene. Noen er inne i prosjekter som regjeringskvartal og store sykehus, mens andre har hatt kraftigere tørke i ordretilgangen. Tilsvarende forskjeller finner vi jo også blant små og mellomstore kontorer.

Håndverkere på taket av det nye Tøyenbadet i Oslo, under bygging.

Bygges det nok i Norge for øyeblikket? Her Nye Tøyenbadet i Oslo under bygging. 

Foto: Tove Lauluten / Oslobygg KF

Lei av å gi samme beskjed

Arkitektbransjen levde lenge på solsiden av norsk økonomi, men fikk som mange andre bransjer en knekk under pandemien. Siden har de store oppturene i markedet egentlig latt vente på seg.

– Lavkonjunkturen vi er inne i har dratt veldig ut i tid. Vi kjenner på at vi er lei av å si at det kommer til å gå bedre de neste seks månedene, enn det har gjort de forrige seks, sier Skjerdingstad. 

Arkitekter er selvsagt også prisgitt de store makroøkonomiske premissene. Arkitektbedriftene peker på at det finnes en generell tro på vekst i økonomien, men at det også er to klare negative trekk: Geopolitisk uro (les: USAs president Donald Trump) og generell lønnsvekst som truer inflasjonsmålet, opprettholder renten og dermed fører til fortsatt lav byggeaktivitet. 

– Det vi vet er at renten må ned for at investeringene skal gå opp. Sett fra vårt perspektiv er det derfor naturlig at lønnsveksten må ned. De to siste årene har vi hatt høy lønnsvekst fordi prisstigningen har vært høy. Nå når vi har prisveksten under kontroll må også lønnsveksten ned.

Ustabilt av Trump

De siste månedene med ny politisk ledelse i USA og effekten det har og vil få på verdenshandelen, spiller inn på byggeaktiviteten i Norge. 

– Den geopolitiske uroen har gitt hele markedet et skudd for baugen. Den naturlige utviklingen hadde vært en større opptur i vår næring denne våren enn det vi har sett. 

– Så uten Donald Trump ville vi sett andre tall også fra deres undersøkelse? 

– Ja, da hadde det vært mer optimisme. Nå er det så mye usikkerhet som siver inn alle steder. Vi vet ennå ikke hva slags effekt tollpolitikken til Trump vil ha på kostnadene av byggevarer. Tollbarrierer gir mindre vareflyt og vi kan få varemangel og økte kostnader. Vi ser for eksempel nå at tømmerprisene er på veg opp på grunn av mangel på tømmer i Europa. 

>
>
>