Mer spalteplass til arkitektur

Arkitekter kaster terning om ferdighus i VG, mens trøndere lar seg engasjere av anmelderserie om tettsteder. Er vi på vei mot en ny arkitekturdekning?

Arkitekter kaster terning om ferdighus i VG, mens trøndere lar seg engasjere av anmelderserie om tettsteder. Er vi på vei mot en ny arkitekturdekning?

Snorre Valen snakker i en mikrofon, svart hvit. Foto.

Snorre Valen er redaktør for Trønderdebatt og vil nå gi folk flest selvtillit til å mene noe om omgivelsene sine.

Foto: Tore Sætre/Wikimedia Commons
>

Den startet med det vi kan kalle «et smell» i debattsammenheng, første utgave av Trønderdebatts nye anmelderserie Sentrumskontrollørene. Debattavisens egen sentrumskontrollør, Stefan Kaliski, havnet rett på NRKs Dagsnytt 18 i debatt med Stjørdals ordfører Ivar Vigdenes (Sp), etter å ha gitt Stjørdal terningkast 2.

Snorre Valen, redaktør i Trønderdebatt, synes seriens mottakelse har vært glimrende.

– Etter at lista ble lagt med en gemyttlig men heftig debatt i Dagsnytt 18, har vi fått kritikk, ros, innlegg, og oppfølgingssaker både fra Stjørdal og Levanger, de to stedene vi har anmeldt til nå. Helseminister Ingvild Kjerkol virker å ha tatt seg nær av den harde kritikken mot Stjørdal, men det viktigste er jo at mange av innbyggerne de to stedene, og i resten av Trøndelag, har lest og diskutert artiklene, sier Valen til Arkitektnytt.

 

Mer en Munchmuseet

For Valen og Trønderdebatt kom ideen om en anmelderserie av åtte trønderske byer og tettsteder, fra det de mener er et overdrevent fokus på på store signalbygg i hovedstaden eller etterpåklok kritikk av store utbygginger i storbyene.

– Men folk tilbringer jo det meste av livet sitt helt andre steder enn i Bjørvika i Oslo og på Brattøra i Trondheim. Og dersom vi greier å sette i gang flere samtaler om stedsutviklingen i vanlige, trønderske tettsteder og byer, kan vi kanskje bidra til en demokratisering. Målet er jo dypest sett å gi flere selvtilliten til å mene noe om omgivelsene sine, sier Valen.

>
Avisoppslag i VG. skjermdump.

VG-publikasjonen Dine Penger har hatt to store oppslag med anmeldelse av ferdighus og ferdighytter. Anmeldere er Camilla Moneta, fagsjef i Norske arkitekters landsforbund (NAL), og Espen Folgerø, partner i Opaform og underviser ved Bergen Arkitekturhøgskole (Bas). Her oppslag om ferdighytter på trykk i VG tidligere i år.

Foto: VG

Terningkast på ferdighus

Også VG-publikasjonen Dine Penger har begynt med en form for arkitekturkritikk. I to lengre artikler, den siste publisert fredag 5. november, har de anmeldt henholdsvis ferdighus og ferdighytter. Anmeldere er Camilla Moneta, fagsjef i Norske arkitekters landsforbund (NAL), og Espen Folgerø, partner i Opaform og underviser ved Bergen Arkitekturhøgskole (Bas).

Anmelderne kommer med hver sin bedømmelse av i alt elleve ferdighytter og åtte ferdighus.

– Dette er i utgangspunktet ren forbruksjournalistikk og ikke klassisk arkitekturjournalistikk, som man finner på kultur- eller debattsidene. Vi har gitt dette en tabloid form med terningkast, men det var også viktig for oss å få inn den arkitekturfaglige ekspertisen, sier Astrid Dalen, journalist og ansvarlig for prosjektet i Dine Penger, til Arkitektnytt.

Uavhengige arkitekter

Artikkelserien var direkte inspirert av en lignende artikkel i VGs svenske søsteravis Aftonbladet. Dine Penger ønsket to arkitekter som anmeldere for å få med ulike innfallsvinkler på ferdigproduktene. Folgerø og Moneta er stort sett enige i sine terningkast, men på noen hus, spriker de nyslåtte anmelderne.

– Det var interessant å se hvordan de vurderte husene forskjellig. Noen ganger sprikte det mellom en femmer og en treer på terningen. Det viser jo at kritikk, også for arkitekter, er en subjektiv øvelse, som handler om smak og preferanser. Samtidig handler det nok også om hva den enkelte arkitekt synes er viktigst.

– Hvorfor ønsket dere å bruke arkitekter til dette arbeidet?

– Fordi dette er kunnskap vi ikke besitter som journalister. I tillegg var det viktig å finne kritikere som var uavhengige og som uten noen form for tilknytting kunne gi sine arkitektfaglige vurderinger.

Portrett av Astrid Dalen. Foto.

Astrid Dalen, journalist i Dine Penger, er ansvarlig for anmelderserien hvor arkitekter anmelder ferdighus og hytter for. For Dalen var I tillegg var det viktig å finne kritikere som var uavhengige og kunne gi sine arkitektfaglige vurderinger.

Foto: Krister Sørbø/VG

– Selger godt

– Bergens Tidende begynte nylig med fast arkitekturkritikk, i Trøndelag har Trønderdebatt vekket debatt med sin nye satsing Sentrumskontrollørene og dere bruker arkitekter til å gi terningkast til ferdighus og hytter. Er det en ny interesse for arkitekturkritikk?

– Både BT og Trønderdebatts satsinger er kanskje ikke direkte forbrukerrettet. Likevel tror jeg det er en ny interesse der ute, med tanke på Arkitekturopprøret og interessen for det nye Munchmuseet. Vi appellerer nok mer til dem som drømmer om et nytt hus eller hytte, men merker absolutt interessen for disse sakene. De er bak betalingsmur og selger veldig godt, sier Astrid Dalen i Dine Penger.

Ikke-arkitekter

I motsetning til VG har Trøndedebatt bevisst ikke brukt arkitekter som anmeldere. De to sentrumskontrollørene, Stefan Kaliski og Mikkel Marhaug, er henholdsvis utdannet journalist og kunstfotograf og tar utdannelse innen kulturminneforvaltning og kunst. Valget av ikke-arkitekter henger sammen med et ønske om å gjøre alle folk meningsberettiget, forklarer Valen.

– De har kompetanse i å forstå arkitektur, dokumentere den i form av tekst og bilde, og formidle på et vis som er egnet til å nå ut til leserne, forklarer Valen.

Et trebygg blant andre større nyere bygg. Foto.

Fotografiene til fotograf Mikkel Marhaug er en viktig del av Trønderdebatts spalte Sentrumskontrollørene. Her fotografi fra Stjørdals sentrum.

Foto: Mikkel Marhaug

Ønsker likeverdig debatt

Han vektlegger at dette ikke er ment som kritikk av arkitektprofesjonen, men at de heller ikke er ute etter en debatt om enkeltbygg eller byrom strengt innenfor arkitekturfagets rammer og trender.

– Tvert imot ønsker vi å bruke trente og godt skolerte blikk for å sette i gang en diskusjon mellom nettopp folk, arkitektene og politikerne. Våre anmeldere er også subjektive meningsytrere, riktignok med faglig ballast. Det er lettere å gå i likeverdig debatt med dem, enn om vi skulle benyttet arkitekter med en form for faglig fasit, sier Valen.

– Er den økte satsingen på arkitektur i flere redaksjoner et tegn på en ny interesse for arkitekturkritikk?

– En kan jo håpe? Det er godt debattstoff når du greier å gjøre flere meningsberettiget. Reguleringsprosesser og byggesaker i kommunestyrene er tunge, kompliserte saker som mange nok blir litt skremt av. Men de må jo leve med resultatet, alle sammen, hver dag.

>
>
>