Pris til urban sandkasse

Afagprisen 2021 delt ut i kveld: Førsteplass til AHO-student Sophie Holtum og hennes sandkasse på Rådhusplassen.

Afagprisen 2021 delt ut i kveld: Førsteplass til AHO-student Sophie Holtum og hennes sandkasse på Rådhusplassen.

Vinnere av Afagprisen 2021, 4 stk holder blomster. Foto.

Vinnere av Afagprisen 2021. Fra venstre: Sophie Holtum (førsteplass), duoen Stefano De Santi og Ask Valde (tredjeplass) og Julie Hjelt Wold (andreplass).

Foto: Kristina Kjønigsen/Afag
>

«I sand er der ro, i sand er der liv gennem indirekte berøring fra andre mennesker. Sand inviterer til uendelig transformation. Du kan forme, bygge, skabe, teste.»

Slik innledes beskrivelsen av prosjektet «Spor i sandet», av danske Sophie Holtum, som onsdag kveld vant førstepremien under utdelingen av Afagprisen 2021. Holtum er arkitektstudent ved Arkitektur- og designhøgskolen i Oslo (AHO).

Studenten har tegnet en buet, offentlig sandkasse på Rådhusplassen i Oslo. Sandkassen skal «indfange og invitere forbipasserede personer til leg, men også til at kigge på de ting, som andre har skabt og skaber af sandet».

>
En offentlig sandkasse midt i Oslo sentrum. Illustrasjon

«Spor i sandet» av AHO-student Sophie Holtum vant førstepremie under Afagprisen 2021. Prosjektet er en offentlig sandkasse midt i Oslo sentrum.

Foto: Sophie Holtum

Det viktige felleskapet

Afagprisen 2021 er den andre i rekken. I juryens begrunnelse heter det at Hoftums prosjekt «belyser en funksjon som er mangelvare i byen og på den måten skaper et samlepunkt for en underrepresentert gruppe i Oslo sentrum. Bidraget er et sted, møbel og en aktivitet som skaper rom».

Afagprisen er en studentpris som deles ut til «alle som er eller har vært student i 2021 – ikke bare AFAG-medlemmer». Mens det i fjor, ved en tilfeldighet, var tema «ensomhet», var årets tema «felleskap». Målet med årets pris var å «framheve hvor viktige fellesskap er og hvordan det påvirker mennesker, miljø og samfunn».

Illustrasjon av Julie Hjelt Wolds prosjekt «Alene sammen: det usynlige fellesskapet».

Illustrasjon av Julie Hjelt Wolds prosjekt «Alene sammen: det usynlige fellesskapet». Prosjektet vant andrepremie under Afagprisen 2021.

Foto: Julie Hjelt Wold

Ensomme sittekanter

Andreplassen gikk til prosjektet «Alene sammen: det usynlige fellesskapet» av Julie Hjelt Wold. Hun studerer landskapsarkitektur ved AHO og har tegnet et prosjekt hvor man lager sittekanter rundt trær, beregnet for ett enkelt menneske, i en lund av løvtrær.

«Sittekantene er ulike, og plassert slik at man har sikt mot de andre trærne, men ikke så mye blikkontakt med de andre menneskene. På denne måten tilrettelegges det ikke for en direkte kontakt, det åpnes heller opp et slags men- talt rom der man bare skal kunne eksistere sammen med andre, i et usynlig fellesskap», heter det i prosjektbeskrivelsen.

Wold berømmes av juryen blant for å «invitere til et mer introvert fellesskap, med søkelys på individet i fellesskapet. Samlepunktet er et oppholdssted, der man kan sitte rolig og observere blant andre som gjør det samme. Samtidig er det et aktivitetssted, blant annet for barn som kan komme sammen i lek. Ideen samler dermed generasjoner».

Samlingspunkt ved en gammel fabrikkpipe. Illustrasjon.

AHO-studentene Stefano De Santi og Ask Valde fikk tredjeplassen under utdelingen av Afagprisen 2021 for prosjektet «Darresgate 26 og Hedmarka», som blant annet er et samlingspunkt ved en gammel fabrikkpipe.

Foto: Stefano De Santi og Ask Valde

Liv ved farbrikkpipene

Stefano De Santi og Ask Valde, også de AHO-studenter i arkitektur, mottok tredjeplassen onsdag kveld. Duoens prosjekt «Darresgate 26 og Hedmarka» berømmes for «en sterk idé» som viser hvordan man «benytter gjenbruk til å forsterke byrommenene og samle lokalsamfunnet».

Prosjektet er blant annet et samlingspunkt ved en gammel fabrikkpipe. Samlepunktet tilbyr ly for vær, vind og kulde. Juryen setter pris på hvordan det livløse objektet, fabrikkpipen, «blir aktivisert og gitt en ny funksjon».

 

 

Årets jury bestod av Mahtab Aslam fra R25 Arkitekter, Mattis Moe fra A-lab, Saji Ahi fra SLA og Tone Rødseth Haugen fra Dyrvik Arkitekter

>
>
>