Pritzkerprisen til Francis Kéré

Årets Pritzkerpris er tildelt Diébédo Francis Kéré, som ifølge juryen viser hva arkitekturens rolle kan være i verdens fattigste områder.

Årets Pritzkerpris er tildelt Diébédo Francis Kéré, som ifølge juryen viser hva arkitekturens rolle kan være i verdens fattigste områder.

Kérés berømte barneskole i Gando i Burkina Faso.

>

Vinner av Pritzkerprisen 2022 er Diébédo Francis Kéré fra Burkina Faso, et av verdens fattigste land.

«Hva er arkitekturen rolle i områder med ekstrem knapphet», spør juryen i sin begrunnelse. De mener Francis Kéré gjennom de siste tiårene har funnet «en strålende og inspirerende» måte å besvare dette spørsmålet, og begrunner det på følgende måte: «Hans kulturelle følsomhet skaper ikke bare sosial og miljømessig rettferdighet, men styrer hele prosessen hans. Han vet, innenfra, at arkitektur ikke handler om objektet, men hensikten; ikke om produktet, men prosessen».

«Gjennom sitt engasjement for sosial rettferdighet og fornuftig bruk av lokale materialer i et ønske om å tilpasse seg steders naturlige klima, arbeider Kéré i marginaliserte land preget av begrensninger og motgang, hvor arkitektur og infrastruktur er mangelvare», heter det videre i juryens begrunnelse for tildelingen.

Juryen er ledet av de chilenske arkitekten Alejandro Aravena, som selv vant Pritzkerprisen i 2016.

>

Hjelp til selvhjelp

Kéré, som leder kontoret Kéré Architecture, er den første afrikanskfødte Pritzkerpris-vinneren. Han er født i 1965 i Burkina Faso, men jobber til daglig i Berlin, hvor han også er utdannet ved Det tekniske universitet, hvor han nå underviser. Likevel har han gang på gang returnert til sine røtter.

Mange av hans viktigste prosjekter befinner seg i hjemlandet: nytt bygg for nasjonalforsamlingen, skoler, boligbygg og skolbibliotek i landsbyen Gando.

Om hans første prosjekt i Gando, en barneskole bygget i 2001, skrev Jan Carlsen i sin tid i Arkitektnytt:

«Allerede i studietiden i Berlin grunnla Kéré organisasjonen «Schulbausteine für Gando» for å bygge hus på hjemstedet – med innbyggernes frivillige deltakelse – som tok klimatiske og andre regionale hensyn. Og det er denne ambisjon han senere har realisert under mottoet hjelp-til-selvhjelp, ved å tegne og kollektivt bygge en skole med soltørket leire-mursten, vakkert utformet med et svevende bølgeblikktak, godt ventilert og med solavskjerming samt en beskyttende grunnmur som de tradisjonelle jordhusene i landet mangler og derfor kun varer i noen få regntidssesonger.»

I 2010 tegnet Kéré også et større anlegg i forbindelse med Malis nasjonalpark i hovedstaden Bamako.

– Alle fortjener kvalitet

Tom Pritzker, styreleder i Hyatt-stiftelsen, som sponser prisen som regnes som arkitekturens gjeveste, mener Francis Kéré er en arkitektonisk pioner, som gir både jorden og dens innbyggere bærekraft, i land preget av ekstremt få ressurser.

– Han er like mye en arkitekt som en tjener, som forbedrer livet og opplevelsene til utallige innbyggere i et området av verden som ofte blir forbigått. Gjennom bygninger som utviser skjønnhet, beskjedenhet, dristighet og nyskapning, og gjennom integriteten i sin arkitektur, oppfyller Kéré prisens mandat på verdig vis, sier Pritzker i en uttalelse.

Prisvinneren selv har også kommentert prisen:

– Alle fortjener kvalitet, alle fortjener luksus og alle fortjener komfort. Vi er alle bundet sammen og klima, demokrati og knapphet angår oss alle, sier Kéré i en pressemelding.

>
>
>