Samtaleserie om tidligfase

Hvordan få arkitekter inn tidligere i nye byggeprosjekter? Ny samtaleserie fra Doga og Arkitektbedriftene skal lete etter svaret.

Hvordan få arkitekter inn tidligere i nye byggeprosjekter? Ny samtaleserie fra Doga og Arkitektbedriftene skal lete etter svaret.

Portrett av Ingerid Helsing Almaas. Ingerid Helsing Almaas er leder for satsingsområde tidligfase arkitektur hos Doga. Denne høsten arrangerer Doga og Arkitektbedriftene samtaleserien «Før vi bygger-samtaler om tidligfase arkitektur».

Denne høsten arrangerer Doga og Arkitektbedriftene samtaleserien «Før vi bygger-samtaler om tidligfase arkitektur».

Foto: Doga
>

Denne høsten arrangerer Design og arkitektur Norge (Doga) og Arkitektbedriftene samtaleserien «Før vi bygger - samtaler om tidligfase arkitektur». Her skal ulike aktører drøfte og undersøke hva som skal til for å utvide bruken av arkitektkompetanse i flere ledd av byggeprosjekter.

– Arkitektene må inn i prosjektenes tidligfase, for eksempel med byggherrerådgiving i idéfasen og behovsutredningen, og inn i det offentlige bestillerleddet før et prosjekt legges ut på anbud. Arkitektene har en fantastisk kompetanse og er utdannet til å se inn i fremtiden. Får byggherre og utvikler denne inn i utviklingen av selve oppdraget, vil det være gull for selve prosjektet og for samfunnseffekten av det som bygges, sier Ingerid Helsing Almaas, seniorrådgiver hos Doga.

– Gøy uten å tegne

Samtaleserien åpner torsdag 26. august. Da er Tine Hegli, sivilarkitekt og professor (AHO), Kenneth Dahlgren, sosiolog og sjef for byutvikling og samfunn (Aspelin Ramm), Marit Kindem Thyholt, sivilingeniør og sjefsrådgiver klima og miljø (Skanska Teknikk) og Ola Roald, sivilarkitekt og daglig leder (Ola Roald Arkitektur) deltagere.

Almaas trekker nettopp frem Roald som et eksempel på at arkitektkompetansen kan brukes tidlig i prosjektene. Han har jobbet med rådgivning i en tidligfase for Iveland kommune i Agder, mens andre har bidratt i den videre prosjekteringen.

– Roald forteller at det er både interessant og morsomt å jobbe som konsulent forut for tegningene. Det er viktig å forstå at man ikke blir mindre arkitekt av å ikke tegne. Det er den samme kompetansen man bruker i tidligfaserådgivning, som den man bruker når man tegner, sier Almaas.

I tillegg må kompetansen inn i evalueringen av prosjektene.

– Det er stort behov for å se hva som skjer etter at nøkkelen er levert og folk har flyttet inn. Her gjør for eksempel Rodeo arkitekter mye spennende ved bruk av samfunnsvitere i evalueringsoppdrag, men mange flere arkitekter, som har romlig- og konstruksjonskompetanse, må også involveres i dette arbeidet, sier Almaas.

>
Foto av interiør på Doga

Doga samarbeider med Arkitektbedriftene om samtaleserien. Første møte er torsdag 26. august.

Foto: Doga

Forretningsfag på skolene

Dogas samtaleserie om dette tema er delt opp i tre og skal finne sted en gang i måneden fremover. Den første samtalen handler om definisjonen av tidligfase. Den 30. september vil det snakkes om hvem om ulike kompetanser i tidlig fase, og 22. oktober skal det diskuteres mulige forretningsmodeller som kan utvikles.

– Det må la seg gjøre å tjene penger på arkitektkompetansen, utenfor den smale rollen vi har i byggenæringen i dag. I dag er hele byggenæringen enig om at marginene er ørsmå, det er for lite rom for innovasjon i alle ledd. I tillegg etterspørres ikke kvalitet og innovasjon tilstrekkelig av innkjøpere. Spørsmålet er: Hva gjør vi med det?

– Ja, hva gjør vi med det?

– Det er derfor vi nå drar i gang disse samtalene. Vi sitter ikke på svarene, men er opptatt av å nå ut til diskusjonen ved norske arkitekters lunsjbord. Her er det en bransje som må begynne å tenke og handle. Ett problem er at skolene i dag ikke underviser i forretningsutvikling.

– Litt mer «BI-tenkning» ved arkitektskolene?

– Ja, i alle fall sender vi i dag ut nyutdannete arkitekter i en byggenæring uten særlig mye våpen for å forsvare sin posisjon rent forretningsmessig. Det er en beintøff bransje hvor det er vanskelig å skape rom for innovasjon og kreativitet innenfor bærekraftige forretningsmodeller. De har ikke en gang språk for denne delen av bransjen og, satt på spissen, kan knapt sende en faktura. Så dette må vi snakke mer om!

Samtaleserien er digital. Første samtale er torsdag 26. august klokken 13.00–14.30. På Dogas nettsider kan du allerede sende inn spørsmål og delta i samtalen.

Finn mer informasjon her.

>
>
>