Snøhetta ut av Russland

Snøhetta avbryter to Russland-prosjekter, som reaksjon på krigen i Ukraina. – Invasjonen endret såpass mye at vi ikke kan forsvare å jobbe videre med dem, sier daglig leder Tor Olav Mørseth.

Snøhetta avbryter to Russland-prosjekter, som reaksjon på krigen i Ukraina. – Invasjonen endret såpass mye at vi ikke kan forsvare å jobbe videre med dem, sier daglig leder Tor Olav Mørseth.

Portrett

Tor Olav Mørseth, daglig leder i Snøhetta Oslo, forklarer hvorfor de har valgt å trekke seg fra to prosjekter i Russland.

Foto: Snøhetta
>

Russlands invasjon av Ukraina har snart vart i to uker. Ifølge ukrainske myndigheter har minst 350 sivile blitt drept, mens over to millioner mennesker har flyktet. Reaksjonene fra verden rundt har vært unison og preget av fordømmelse, sanksjoner og boikott.

Også arkitektverden har reagert på samme vis. Nå kan Arkitektnytt melde at også Snøhetta velger å reagere på Russlands invasjon.

Snøhetta har inntil nylig jobbet med to større kulturbygg i Russland: Et opera- og balletthus med tilhørende hotell i Kaliningrad ved Østersjøen, og et opera- og balletthus med tilhørende kunstmuseum, kunstutdanningsfunksjoner og hotell i Vladivostok, en havneby ved Stillehavet. Snøhettas arbeid med prosjektene er nå avsluttet.

– Etter invasjonen av Ukraina måtte vi ta en vurdering av disse prosjektene og kom fort til konklusjonen at vi ikke ønsket å jobbe mer med dem, sier Tor Olav Mørseth, daglig leder i Snøhetta Oslo, til Arkitektnytt.

– Hvordan har det blitt mottatt av de russiske oppdragsgiverne?

– Det må nesten bli mellom oss og dem. Dette er en vanskelig situasjon for alle involverte.

 

Flere trekker seg ut

Dermed føyer Snøhetta seg inn i rekken av kontorer og organisasjoner i arkitektverden som har reagert. Internasjonale arkitektorganisasjoner, som International Union of Architects (UIA) og Architects Council of Europe (ACE) var tidlige ut med fordømmelser av krigen.

I tillegg har store arkitektkontorer, som nederlandske MVRDV, trukket seg ut av sine russiske prosjekter. «Som arkitekter og urbanister, jobber vi i mange land for å utgjøre en forskjell og vi tror helhjertet på internasjonal dialog og fred. Av den grunn stopper vi umiddelbart vårt arbeid med prosjekter i Russland inntil videre», skriver de i en uttalelse.

Det samme har Foster + Partners, som fjerde mars tvitret at de «beklager den russiske invasjonen av Ukraina, og som et resultat har vi stoppet arbeidet med alle våre prosjekter i Russland». Også sveitsiske Herzog & de Meuron har avbrutt sine russiske prosjekter, deriblant det store boligprosjektet Badajevskij bryggeri i Moskva. Sveitserne skriver i en uttalelse at «invasjonen av Ukraina og de voldelige handlingene til Putin og de Russkie myndighetene er imot alle verdier vi har som internasjonalt, samarbeidende kontor».

Zaha Hadid Architects (ZHA) og David Chipperfield Architects har også kommet med lignende uttalelser og løfter om å stoppe prosjekter. ZHA skriver at de har jobbet i Russland i fire tiår og at de opprinnelig har vært inspirert av den russiske avantgarden, men at de nå er «dypt sjokkert og triste av konflikten og har satt to pågående prosjekter i Russland på pause».

>
Visualisering av prosjekt av Herzog & de Meuron

Flere internasjonale arkitektkontor legger ned arbeidet i Russland i protest mot krigen i Ukraina. Her Herzog & de Meurons boligprosjekt Badajevskij bryggeri i Moskva.

Foto: Herzog & de Meuron

– Kan ikke forsvares

For Snøhetta handlet det om prinsipper, forklarer daglig leder Mørseth på spørsmål om det var et vanskelig valg å trekke seg ut av Russland.

– Dette er en veldig spesiell situasjon. Vi har et grunnleggende prinsipp om at arkitektur kan påvirke samfunnet i positiv retning, og vi vurderer hvert enkelt prosjekt utifra hvordan det kan bidra. Det gjør at vi også jobber i regioner og land hvor det er utfordringer. Det har også vært vurderingen her, men invasjonen endret bildet såpass mye at vi ikke kan forsvare å jobbe videre med dem, avslutter Mørseth.

>
>
>