Sommerens arkitekturguide

Hvor skal du dra og hva skal du lese i sommer? Arkitektnytt har sommerguiden du trenger.

Hvor skal du dra og hva skal du lese i sommer? Arkitektnytt har sommerguiden du trenger.

Firkantete steiner på rekke ut i vannet og danner en sti som en mann går på. Foto.

Trælvikosen rasteplass på Helgelandskysten er et av flere nyåpnede turistvegprosjekter du kan besøke i sommer.

Foto: Lars Grimsby
>

Enten du skal ut og reise eller bare være hjemme i sommer, har vi det du trenger: Her er Arkitektnytts sommertips, til utstillinger og arkitekturdestinasjoner å oppsøke, eller podkaster og bøker å slappe av med. God sommer!

Destinasjoner

Er det noe som skriker norgesferie for arkitekter, så er det de nasjonale turistvegene. Innen året er omme skal Statens vegvesen ha fullført 172 prosjekter rundt omkring i landet. Noen er mer kjente og kjære enn andre, men det er også flere som nylig har blitt ferdigstilt og åpnet.

Trælvikosen rasteplass på Helgelandskysten er tegnet av landskapsarkitekt Thea Kvamme Hartmann i Snøhetta, og består, foruten selve rasteplassen, av en rett linje med rektangulære steiner i vannet, som utgjør en liten gangsti ut til en holme hvor man kan nyte utsikten mot Torghatten.

Om Helen & Hard har latt seg inspirere av Flintstones vites ikke, men det er ingen tvil om at det er særpreget arkitektur man finner på nyåpnede Tyrvefjøra rasteplass i Indre Ålvik. Bygget består av betong og bearbeidede furustammer. Trærne måtte ha røtter med riktig vinkel, før de ble renset, kløyd, vasket, tørket og impregnert, og så satt sammen til moduler.

>
Betong gulv og tak fritt i naturen som holdes oppe av 2 kjerner laget av tre, med dører inn i kjernene. Foto.

Tyrvefjøra rasteplass i Indre Ålvik, tegnet av Helen & Hard.

Foto: Karen Jansen

På Kistefos museum har Element arkitekter bistått den franske kunstneren Pierre Huyghes kunstverk Variantshans største verk noensinneKunstverket er det største tilskuddet til museets skulpturpark, og befinner seg på en hittil utilgjengelig øy som fra tid til annen oversvømmes, og inneholder kunstig intelligens, 3D-skannede objekter, levende dyr og organismer. Element har bidratt med prosjektering av infrastruktur, blant annet en gangbro i cortenstål.

Som arkitekt vet man ikke alltid hvor lenge det man tegner blir stående, men i tilfellet Fremtidsbiblioteket, tegnet av Atelier Oslo og Lundhagem i samarbeid med kunstneren Katie Paterson, har man i hvert fall et mål: Rommet skal gradvis fylles med uleste tekster som skal bli værende der og ikke leses før om 100 år. Rommet, en slags trehule, åpnet nylig på toppen av Deichman Bjørvika i Oslo.

Kunstverk i form av en stor svart firkant står midt i skogen. Foto.

Pierre Huyghes kunstverk Variants på Kistefos museum.

Foto: Ola Rindal

Podkast

Den svenske podkasten Staden viser flere innganger til å forstå våre bygde omgivelser, og reiser rundt i både Sverige og verden og bruker historiske, politiske og popkulturelle hendelser til å forstå hvilke prioriteringer som har blitt gjort til ulike tider. De nyeste episodene handler om universitetsbyen Lund, sykehuset som arbeidsplass og om hvordan bygrenser har endret seg opp gjennom historien. Hvis du ikke har fulgt med på podkasten fra før har du nå 138 episoder tilgode.

Hva skal til for å få til god sentrumsutvikling? Spørsmålet stilles i den nyeste episoden av Prosjektkontoretpodkastserien til Norconsult. Episoden går i dybden på Fredrikstad, og viser at mye omtalte Nygaardplassen bare er et eksempel på hvordan byen har fått nytt liv, i tillegg til tiltak som gratis byferge, pendlerbuss og redusert parkering.

Innsiden av et organisk krummet rom bygget opp av stablet tre lameller, med horisontale smale åpninger som slipper inn lys. Foto.

Fremtidsrommet på Deichman Bjørvika.

Foto: Katie Paterson

I fjor lanserte Oslo-kontoret til White arkitekter podkasten «Can architecture fix this?», med en hel sesong kun om vann, med episoder om alt fra vervannshåndtering og permafrostsmelting til fiskeindustrien i Grønnland. Nå er en ny sesong i gang, med transformasjon som tema. I første episode forteller White-ansatte om sine drømmeprosjekter.

Dansk arkitekturhistorie er i stor grad sentrert rundt noen få, viktige mannlige skikkelser. Hvor ble det av alle kvinnene, er spørsmålet «De glemte arkitekter» stiller, og retter blikket mot kvinner i dansk arkitektur fra 1925 til 1975. Forskerne Svava Riesto, Henriette Steiner og Jannie Rosenberg Bendsen tar oss med på en oppdagelsesreise, og de seks episodene har hvert sitt bredt anlagte tema: Alternativer, kjærlighet, visjoner, omsorg og vekst.

Gammelt tun med lafta bygg og torv på taket. Foto.

Pilgrimsgården Budsjord på Dovre feirer 10-årsjubileum, og feirer med arkitekturutstilling.

Foto: Ola Øgar Svendsen / Riksantikvaren

Den gamle pilgrimsgården Budsjord på Dovre, som eies og drives av arkitekt Erik Langdalen, feirer i år 10-årsjubileum, og byr på både konserter og utstillinger, deriblant av arbeidene til arkitektkontoret Kastler Skjeseth. Det unge kontoret stiller ut modeller og tegninger som viser lokale intervensjoner i historiske bygningsstrukturer, eller som Langdalen formulerer det, akupunktur i verneverdige hus.

Det nye Nasjonalmuseet er kanskje sommerens mest åpenbare arkitekturdestinasjonen i hovedstaden, men det er likevel ingen grunn til å glemme Nasjonalmuseet – arkitektur på Bankplassen. Her står utstillingen «Scandinavian Design og USA 1890–1980» fram til 7. august, hvor man gjennom sommeren kan få en omvisning, og innblikk i hvordan identitetsbygging, trender og politikk virker inn på hvordan vi opplever gjenstandene vi har rundt oss.

Utstilling av interiør. Køyeseng der hver seng er i en sylinder. Utstillings monter med ulike leker i. Foto.

«Scandinavian Design og USA 1890–1980» på Nasjonalmuseet – arkitektur.

Foto: Ina Wesenberg

Også i Bergen er det arkitektur å finne på kunstmuseum: Utstillingen Hvordan skal vi bo sammen? utforsker visjoner for framtidens boformer med vekt på fellesskapsløsninger, og er et samarbeid mellom Kode, Byarkitekten i Bergen, Nasjonalmuseet og arkitektkontoret Helen & Hard. Etter åpningen i mai ble det debatt om utstillingen, da Bergens Tidendes kritiker Anders Rubing mente utstillingen fremstod som et salgssted for nye boliger. Er du i Bergen i sommer kan du gjøre deg opp din egen mening.

Kan arkitekters metoder og verktøy brukes til å avdekke menneskerettsbrudd? Utstillingen «Forensic Architecture – Vidner» på Louisiana Museum of Modern Art utforsker saken. Forensic Architecture er en forskningsenhet som analyserer rom i ordets videste forstand, og ser verden gjennom arkitektens briller. Gjennom visualisering og 3D-tegning dokumenterer de hendelser som har funnet sted. I utstillingen, som er en del av museets «Arkitekturens værksteder»-serie, presenteres blant annet videoverk og to rekonstruksjoner av åsteder i 1:1-modell, fra Nord-Waziristan i Pakistan på grensen mot Afghanistan, hvor fire sivile i 2012 ble drept i et droneangrep, og en internettkafé i Kassel i Tyskland, der 21 år gamle Halit Yozgat i 2006 ble drept av nynazister.

Portrettbilde av Ole Thorstensen. Foto.

Ole Thorstensen har reist til Kraków og skrevet bok om «polakkarbeid».

Foto: Christina Ottosson Øygarden

Bøker

Tømrer og forfatter Ole Thorstensen utfører det han kaller «polakkarbeid», og fant derfor ut at han måtte «reise til Jerusalem for å kjenne kilden»: Han dro til Kraków for å jobbe på byggeplass. Det har avfødt boka «Bare en jobb» (Pelikanen forlag), som gir innsikt både i hvordan det er å være håndverker og arbeidsinnvandrer.

– Vår arbeids- og fagkultur gir gode resultater og er bra for folk. Vi må forsvare dette, og da har middelklassen, deriblant arkitekter, et spesielt stor ansvar. De har tjent godt på utviklingen så langt og har stor innflytelse, sier Thorstensen til Arkitektnytt.

Enten du faktisk skal, eller bare drømmer om å reise, til Roma i sommer, kan arkitekturhistoriker Victor Plahte Tschudis nye bok «Roma bygget i bilder. Christian Skredsvig, Eilif Peterssen og den nye hovedstaden» (Orfeus) virke inspirerende. Boka tar utgangspunkt i de to norske 1800-tallsmalerne Christian Skredsvig og Eilif Peterssen, som begge malte fra Roma, en by som den gang var i sterk endring, både politisk, sosialt og fysisk. Tschudi leder oss, ifølge forlaget, ikke bare gjennom byens kronglete gater og en del av Romas viktigste arkitekturhistorie, men også til ny innsikt i Skredsvig og Peterssens kunstneriske utvikling.

Oversiktsbilde tatt fra fly/drone av det nye nasjonalmuseet. By og Oslofjord. Foto.

Morten Langelands roman «50/50» åpner med en god beskrivelse av situasjonen det nye Nasjonalmuseet befinner seg i.

Foto: Iwan Baan

Kan en roman om skating og rus også by på reflektert og grundig arkitekturkritikk, altså? Det er kanskje ikke til sørlandsforfatter Morten Langelands nye bok «50/50» (Flamme forlag) man går for bedre å forstå situasjonen som omgir det nye Nasjonalmuseet i Oslo, men på åpningssidene av romanen tegner flanøren Langeland ut området og plasserer museet i en ansporende kontekst – historisk, sosiologisk, arkitektonisk. Han beskriver hvordan man fra vinduet i lyshallen øverst i museet ser utover Akerhus festning og rådhuset, og ser byen med nye øyne.

Arkitektnytt tar sommerferie fra nett frem til 1. august, og er tilbake på papir den 19. august.

Vi ønsker alle våre lesere en god sommer!

>
>
>