Ukraina-initiativ fra Trondheim

Rørosseminaret og NTNU med pengestøtte til Kharkiv Arkitektskole. – Ville vært fantastisk om flere kan bidra, sier dekan Marianne Skjulhaug.

Rørosseminaret og NTNU med pengestøtte til Kharkiv Arkitektskole. – Ville vært fantastisk om flere kan bidra, sier dekan Marianne Skjulhaug.

NTNU badet i gult og blått. Nå oppfordres alle arkitekter til å hjelpe kollegaer ved Kharkiv Arkitektskole. Foto: Thomas Høstad/NTNU

>

Det var en spesiell stemning under Rørosseminaret 2022 da den ukrainske byplanleggeren Oleksandr Anisimov holdt sitt foredrag over videolink fra Lviv. Det var nærmest stille fra en tydelig beveget forsamling arkitekter i Sangerhuset på Røros.

Men nå er stillheten snudd til handling. Rørosseminaret, som arrangeres av Trondheim Arkitektforening (TAF), og Fakultet for arkitektur og design ved NTNU gir 10.000 kroner hver til Kharkiv Arkitektskole. Som Arkitektnytt tidligere har skrevet om, holder skolen på å stable seg på beina i eksil Lviv.

I tillegg oppfordrer seminararrangørene alle seminarets deltagere og deres kontorer til å støtte Anisimovs forskningsprosjekt om sosial boligbygging i Ukraina etter krigen.

– Det var utrolig sterkt å se foredraget direkte fra Oleksandr i Lviv. Det gjorde at krigen kom veldig nært for alle som var der. Samtidig oppsto et behov for å gjøre noe og det vi kan gjøre er å støtte Kharkiv Arkitektskole og Oleksandrs prosjekt New Housing Policy, sier Marianne Skjulhaug, dekan ved Fakultet for arkitektur og design ved NTNU.

Videre oppfordring

Innsamlingen til Kharkiv Arkitektskole er et samarbeid mellom Architecture Today og Robert Mull, professor i arkitektur og design ved University of Brighton. Til Arkitektnytt sa skolens grunnlegger, arkitekt Oleg Drozdov, for noen uker siden at skolen har flyktet fra krigen i Kharkiv til fredeligere Lviv. De vil bli i Ukraina, men trenger hjelp til å etablere seg på nytt.

– Vi kjemper for å overleve som skole. Siden jeg er ansvarlig er det egentlig bare støtte til skolen jeg ønsker å be om, sa Drozdov i intervjuet.

For Skjulhaug kommer krigen nært når det kollegaer som rammes.

– Skolen trenger virkelig støtte og jeg tenker det er fint at vi som fagmiljø helt konkret kan støtte våre vitenskapelige kollegaer og studenter ved skolen, sier Skjulhaug.

– Ikke alle var på Røros. Har du en oppfordring til resten av bransjen også?

– Ja, det er klart det ville være fantastisk om dette fører til at flere også vil bidra. Arkitektur er et internasjonalt fag med mye utveksling og vi påvirker hverandre. Det er derfor viktig å vise faglig solidaritet.

>

– Kan ikke være dvaske

Hans Skotte, i arrangementskomiteen til Rørosseminaret og professor emeritus i arkitektur ved NTNU, forklarer prosjektet til Anisimov på følgende måte.

– Dette handler om en utvikling av en solidarisk boligsektor etter krigen – fri for spekulanter. Anisimov og de andre i prosjektet jobber dermed med boligpolitikk på samme måte som vi gjorde i Norge under andre verdenskrig. Det er derfor fint at vi har noe konkret å støtte – og vi slipper det gamle spørsmålet om «hjelpen kommer frem», sier Skotte.

I likhet med Skjulhaug mener han arkitekter har et ansvar for å tenke og handle solidarisk i møte med krigen i Ukraina.

– Arkitekturfaget har for lengst inntatt verden og det har gått en globalisering gjennom yrket vårt. I Norge jobber det flere utenlandske arkitekter enn noen gang og norske selskaper jobber og har kontorer i utlandet. Da kan vi ikke stå dvaske på sidelinjen med vår overflod og ikke gjøre noen ting i møte med den faenskapen vi ser fra krigen. Å støtte Kharkiv Arkitektskole eller Anisimovs prosjekt er da det minste vi kan gjøre, sier Skotte.

Kharkiv Arkitektskole kan støttes her eller direkte her. Ønsker du å støtte forskningsprosjektet til Oliksandr Anisimov, New Housing Policy, kan man vipse til TAF /Rørosseminaret med vippsnummer #742769.

>
>
>