Ja til konkurranser

Arkitektnytt og NAL arrangerte frokostdebatt om konkurranser på Arkitektenes hus i Oslo: Hva er problemet med norske arkitektkonkurranser og hva kan gjøres for å gjøre dem bedre?

Arkitektnytt og NAL arrangerte frokostdebatt om konkurranser på Arkitektenes hus i Oslo: Hva er problemet med norske arkitektkonkurranser og hva kan gjøres for å gjøre dem bedre?

Debatt hos NAL

Arild Eriksen, daglig leder i Fragment, prøver å gestikulere inn sitt budskap i frokostdebatt på Arkitektenes hus. Også med på debatten: Gisle Nataas, konkurranseansvarlig, Norske arkitekters landsforbund, Christian Dahle, leder av konkurransekomiteen i Norske arkitekters landsforbund, Nicca Gade Christensen, arkitekt, Resell+Nicca, Torgeir Holljen Thon (ordstyrer/Arkitektnytt) og Aleksander Bern, forsker, Østlandsforskning (på skjerm).

Foto: NAL
>

Arkitekter liker arkitektkonkurranser og arkitekter liker å debattere arkitektkonkurranser. Det kan være en fasit etter at Norske arkitekters landsforbund (NAL) og Arkitektnytt inviterte til frokostdebatt om arkitektkonkurranser i Josefines gate i Oslo, onsdag 9. mars.

Eller som den mest kritiske av de inviterte debattdeltagerne, Arild Eriksen, daglig leder i Fragment, uttalte:

– Vi skal ikke droppe arkitektkonkurransene. Jeg tenker kanskje vi skulle hatt mange flere arkitektkonkurranser.

– Gir erfaring

I tillegg til Eriksen var Nicca Gade Christensen (Fabel arkitekter og Resell+Nicca), Christian Dahle( leder av konkurransekomiteen i NAL), Aleksander Bern (forsker, Østlandsforskning) og Gisle Nataas (konkurranseansvarlig, NAL) med i samtalen, som ble ledet av Arkitektnytt-journalist Torgeir Holljen Thon.

Også Christensen, som var med å vinne konkurransen om Follo museum og kom på andreplass i konkurransen om Domkirkeodden på Hamar, var svært positiv til konkurranser:

– Det er to store positive ting med arkitektkonkurranser. Det ene er at du gir alle mulighet til å tegne noen av våre viktigste bygg – uavhengig av erfaring. Det andre er at det bidrar til kompetanseheving. Vi bruker det på Fabel til at alle ved kontoret får lære. Dette er derfor en positiv form for gratisarbeid, som utvikler oss faglig, sa hun.

Debatt om debatt

Hva er så utfordringen med konkurranser? Frokostdebatten tok utgangspunkt i Arkitektnytts omfattende artikkelserie om arkitektkonkurranser. Her påpekes det blant annet at kravene og spesifikasjonen er så trange at vinnerne ofte ikke blir de beste prosjektene. Den frie tanken bak konkurransen blir samtidig kvelt i de samme kravene.

I tillegg handler kritikken om at man fra NALs side har promotert antallet innsendte bidrag som positivt, men som Eriksen i Fragment påpekte, både i Arkitektnytt og på onsdagens debatt, bør det kanskje stilles spørsmålstegn ved om antallet gratistimer kunne vært brukt på noe mer samfunnsnyttig enn å tegne prosjekter, som aldri blir realisert?

Skremte med Danmark

Konkurranseansvarlig Gisle Nataas mente det aller viktigste med åpne arkitektkonkurranser er at de finnes.

– Norge er i en utrolig spesiell stilling. Vi har hatt en sammenhengende rekke av kjempespennende arkitektkonkurranser, med blant annet museum og besøkssentre. Dette er åpne konkurranser hvor det er bare kvaliteten på prosjektet som bestemmer hvem som vinner. Det er utrolig viktig for standen og for alle.

Han viste til at i Danmark har arkitektforeningen mistet ansvaret for konkurransene, noe som gjør at oppdragsgivere velger begrensete konkurranser hvor det kun kontorer som har tegnet ting fra før får komme inn. En lignende situasjon har man i Sverige.

– Dermed får vi mange danske og svenske kontrer i våre konkurranser. Det er fordi de er åpne og fordi det er kvalitet på prosjektet som avgjør. Vi kan diskutere og problematisere konkurranseform, men det viktigste er at de finnes, sa konkurranseansvarlig Nataas.

I neste uke kan du lese videre om vinterens konkurransedebatt i en ny utgave av Arkitektnytt (3/22) på papir.

Se frokostdebatten i sin helhet her.

>
>
>