Rodeo og Plus vant i Sarpsborg

Rodeo arkitekter og Plus arkitektur vant konkurransen om nye Sarpsborg bibliotek. Med en trekonstruksjon over fire plan skal biblioteket utvikle Sarpsborg sentrum.

Rodeo arkitekter og Plus arkitektur vant konkurransen om nye Sarpsborg bibliotek. Med en trekonstruksjon over fire plan skal biblioteket utvikle Sarpsborg sentrum.

Grønn park med mennesker i forgrnnen, nytt bygg i bakgrunnen. Illustrasjon

Nytt Sarpsborg bibliotek skal tegnes av Rodeo arkitekter og Plus arkitektur i samarbeid med NCC som entreprenør. Byggestart er planlagt i 2022.

Foto: Rodeo arkitekter/Plus arkitektur
>

Lesehester i den gamle industribyen Sarpsborg vil om noen år få et nytt bibliotekstilbud. I konkurranse med Atelier Oslo/LundHagem og Asplan Viak, var det Rodeo arkitekter og Plus arkitektur i samarbeid med entreprenør NCC, som vant konkurransen om å tegne nytt Sarpsborg bibliotek. Resultatet ble kjent fredag 7. mai.

– Å utforme biblioteker er noe av det mest spennende, givende og meningsfulle man kan gjøre som arkitekt. Dette er en stor ære, og vi gleder oss til å fortsette denne prosessen sammen med byggherre Sarpsborg kommune og med NCC som entreprenør, sier Jørn Are Vigestad Berge, arkitekt og partner i Rodeo, i en pressemelding.

Transformasjon og tilbygg

Biblioteksprosjektet i Sarpsborg er en utvidelse og transformasjon av Ove Bangs funksjonalistiske bygg fra 1930-tallet og Rodeo og Plus påpeker at de har utøvd «stor respekt» for Bangs eksisterende bibliotek i prosjekteringsfasen.

– Den arkitektoniske utformingen av nye Sarpsborg bibliotek er en fortolkning av Bangs sitt eksisterende bibliotek. Volumene til den nye delen spiller på Bangs sin opprinnelige oppbygging av volumer i ulike størrelser satt sammen til en komposisjon, sier Camilla Transel, arkitekt og partner i Plus arkitektur, i samme pressemelding.

- Vi tar med oss Bangs nærmest sakrale, innadvendte og høytidsstemte biblioteksrom, og knytter dette sammen med den moderne, transparente og utadrettede nye delen som knytter seg til byen omkring, sier Berge i Rodeo.

>
Gate i forgrunnen, nytt bibliotek inn mot gate. Illustrasjon

Den nye delen av Sarpsborg bibliotek skal være med å utvikle Sarpsborg sentrum. – Den moderne, transparente og utadrettede nye delen knytter seg til byen omkring, sier Jørn Are Vigestad Berge, arkitekt og partner i Rodeo.

Foto: Rodeo arkitekter/Plus arkitektur

– Utvikler sentrum

For Fredrikstad-baserte Plus arkitektur er det stort å vinne konkurransen om nytt bibliotek i nabobyen, forklarer Transel.

– Med lokal tilhørighet til Sarpsborg er dette et prosjekt vi setter stor pris på å være en del av. Biblioteket blir en viktig brikke i den framtidige utviklingen av Sarpsborg sentrum med sin sentrale plassering og funksjon, sier hun.

I prosjekteringen hadde Rodeo også med seg erfaringer fra Furuset bibliotek og aktivitetshus (FUBIAK) i Oslo. Et bygg som sto ferdig i 2016.

– Furuset bibliotek og aktivitetshus har vært et av landets mest aktive og besøkte biblioteker. Som en av de viktigste fellesarenaene vi har her i samfunnet er det ekstra gøy å vinne konkurransen om biblioteksbygg, sier Berge i Rodeo.

Klimaambisjoner

Den nye delen av biblioteket i Sarpsborg blir en trekonstruksjon over fire plan, der kontorene bruker erfaring fra prosjektering av andre store trekonstruksjoner og massivtre. Blant annet gjennom studentboligene for SIO på Blindern (Rodeo arkitekter med Dyrvik arkitekter), som nylig ble ferdigstilt som Norges høyeste massivtrebygg.

Sarpsborg kommune har i prosessen ønsket seg et miljøvennlig bygg. Dette har betydd at prosjektet har fått BREEAM-serifisering og man har jobbet for å redusere mest mulig klimagassutslipp.

>
>
>