Aktuelt / Konkurranser
Saaha bygger bru i Hønefoss
Saaha vant konkurransen om bru over Petersøya i Hønefoss. – Bruer og infrastruktur er viktige landemerker som arkitekter burde tegne oftere, mener Thor Olav Solbjør i vinnerteamet.

Bruas utforming er et resultat av en bevegelse gjennom landskapet, og er også inspirert av elvas egen bevegelse, som gir ulike perspektiver.
Foto: Saaha arkitekterMed sitt forslag «Å veve sammen Hønefoss», har Saaha arkitekter vunnet konkurransen om å tegne ny gang- og sykkelbru over Petersøya i Hønefoss. Juryens beslutning ble offentliggjort tirsdag kveld.
Arkitektene viser en detaljering som hever de arkitektoniske kvalitetene, men forslaget vinner først og fremst på sitt sterke helhetskonsept med klar arkitektonisk signatur, god statisk løsning, svært god linjeføring og en god ivaretagelse av miljøet, skriver juryen i sin begrunnelse.
Brutypen kan også godt bli mal for fremtidige kryssinger over elevene i og rundt Hønefoss, slik at det etableres et bru-tema med variasjoner, mener juryen.
Jomfruelig mark
– Vi har prøvd å tilgjengeliggjøre Petersøya på en så skånsom og fin måte at det beriker og gir noe tilbake til Hønefoss. Det er en stor og vill elv og vi har prøvd å gi et svar som tar vare på oss små mennesker og som kan tåle de ulike flomhøyder det er der, sier Thor Olav Solbjør, partner og arkitekt i Saaha.
Petersøya er for det meste ei halvøy benyttet som et lokalt friluftsområde, men når Ådalselva og Randselva flommer, gjør Storelva den tidvis også til ei øy.
Tanken er å skape nye møtesteder på begge sider av elva. Bruas utforming er et resultat av en bevegelse gjennom landskapet, og er også inspirert av elvas egen bevegelse, som gir ulike perspektiver. Målet har vært korte spenn i konstruksjonen og minst mulig tap av sårbar vegetasjon.
– Det er jo jomfruelig mark vi bygger på, understreker Solbjør.

Brua skal slynge seg over det som vanligvis er en halvøy, men som når Ådalselva og Randselva flommer over kan bli til en øy.
Foto: Saaha arkitekterSlanke pilarer
Prosjektet består av to bruer, Sørsia Bru og Petersøya Bru, som sammen danner en sammenhengende, buktende linje inspirert av elvenes meandrerende forløp. Denne kurvaturen er bevisst valgt for å skape en dynamisk opplevelse med varierende utsyn underveis, forklarer Solbjør.
I tillegg til selve brukonstruksjonene, som er designet for å være lette, transparente og der bæringen ligger under bruplata for å fremheve landskapet, legger prosjektet vekt på å skape nye, inviterende byrom ved tilkoblingspunktene.
I sin rapport foreslår juryen at pilarene kan vurderes å bli enda slankere, om det er mulig statisk, for eksempel med bruk av stål i stedet for armert betong. Solbjør påpeker imidlertid at sterk isgang og tømmerstokker i drift vil gjøre at stål vil bli skadet, selv om han gjerne også skulle sett pilarene så slanke som mulig.

Situasjonsplan.
Foto: Saaha arkitekterViktig å bygge broer
Konkurranser er den beste måten å få et oppdrag på, understreker Solbjør. Saaha gjør mange konkurranser, og jobber blant annet nå med bybrua i Drammen, som også var resultat av en konkurranse.
Broer og infrastrukturprosjektering er en viktig og spennende del av arkitekturfaget, påpeker han.
– Arkitekter burde være mer med og utforme broer og konstruksjoner i flott natur, så vi kan være med og berike sånne områder, i stedet for å ødelegge dem. Veier og broer er jo viktige landemerker, sier Solbjør, og berømmer Hønefoss kommune for å utlyse en så bred konkurranse.
Skal arkitekter få flere sånne oppdrag bør de jobbe mer med Statens vegvesen, mener Solbjør.
– Dette bør også være en oppgave for NAL, sier han.

Bruas utforming gjennom landskapet er inspirert av elvas bevegelse.
Foto: Saaha arkitekterMangler fortsatt penger
Selv om arkitektkonkurransen nå er avsluttet, er det usikkert når brua kan bli bygd. Ringerikes blad skriver at det ikke er gjort noe politisk vedtak ennå, og flere politikere har vært skeptiske til å bruke penger på prosjektet.
NALs konkurranseleder Gisle Nataas understreker at kommunen har vært klar i sin bestilling, og at nå som konkurransens vinnerforslag foreligger, så er neste skritt for kommunen å skaffe bevilgninger til prosjektet.
– Du må ha et prospekt for å kunne søke penger. Kommunen har regulert inn broen, og nå har de forslaget klart, så nå må de skaffe bevilgninger til det.
Nataas understreker at det er forskjell på et prosjekt som Petersøya og en konkurranse som teater og museumsutvidelsen i Stavanger, hvor NAL har avstått fra å delta, grunnet det de mener er begrenset realiseringspotensial.
Asplan Viak og Degree of Freedom kom med andreplass med forslaget «Yin og yang», mens britiske Wilkinson Eyre i samarbeid med Grindaker og Akt II fikk tredjeplass med forslaget «Svev».