Slik kan nytt musikkteater i Bergen bli

Zaha Hadid, Kengo Kuma, Mad, Snøhetta, Nordic og Henning Larsen med i plan- og designkonkurranse om Griegkvartalet i Bergen. Se de anonymiserte bidragene her.

Zaha Hadid, Kengo Kuma, Mad, Snøhetta, Nordic og Henning Larsen med i plan- og designkonkurranse om Griegkvartalet i Bergen. Se de anonymiserte bidragene her.

I et av bidragene snurrer trappetårnet seg slik oppover i et fremtidig musikkteaterhus i Bergen.

Illustrasjon: Grieghallen utbygging
>

Det planlegges for en rekke nye scener i Bergen. Gamle Sentralbadet skal huse danserne i Carte Blanche og BIT Teatergarasjen. På Nygård planlegges det ny byarena og i kulturkvartalet Verftet skal Kjødehallen bli scene for 3000 publikummere.

I tillegg planlegges et nytt musikkteater ved Grieghallen med budsjett på to milliarder. Torsdag ble konkurransebidragene til Zaha Hadid Architects, Kengo Kuma & Associates og Mad arkitekter, Henning Larsen Architects, Nordic Office of Architecture og Snøhetta offentliggjort.

>

Krevende juryarbeid

En utstilling med bidragene i plan- og designkonkurransen åpner i Grieghallen torsdag klokken 18.00. Juryen vil senere i januar offentliggjøre hvilke tre blant de fem grupperingene som går videre til finalen. I finalefasen vil det bli gjennomført forhandlinger med de tre aktuelle grupperingene. Den endelige vinneren av plan- og designkonkurransen vil bli gjort kjent i mars.

– Arbeidet så langt i juryen har vært både krevende og inspirerende. I gjensidig respekt for ulik faglig bakgrunn arbeider vi oss godt framover, og jeg er trygg på at vi vil komme fram til omforente og gode valg, sier Anne-Grete Strøm-Erichsen, juryleder og tidligere Ap-statsråd i en pressemelding.

Pengene mangler

Musikkteateret har i dag et budsjett på over to milliarder kroner, men er foreløpig ikke finansiert. Grieghallen utbygging er, ifølge Bergens Tidende, optimistiske, men samtidig avhengig av midler fra stat, fylke og kommune i tillegg til private medhjelpere.

– Vi jobber optimistisk videre. Dette skal vi få til. Det kan også bidra til å holde liv i den lokale byggebransjen, sier Olav Munch, direktør i Grieghallen, til avisen. 

Målet er åpning av nytt hus i 2031. 

Sprengt i Grieghallen

Bygget skal bli en scene for musikaler, opera, ballett og dans. Bygget skal også være et sted for konferanser og utstillinger. En av grunnene til at det trengs er at kapasiteten til nabobygget Grieghallen fra 1978 (arkitekt Knud Munk) er sprengt og arrangement må avvises.

– Plan- og designkonkurransen representerer et avgjørende steg frem mot realiseringen av dette største og viktigste kulturbyggprosjektet i Bergen siden Grieghallens åpning i 1978. Vi har svært store forhåpninger til at det løsningsforslaget som til slutt blir valgt vil bli omfavnet med begeistring av bergensere og vestlendinger flest, heter det i en felles uttalelse i pressemeldingen.

Det er Grieghallen utbygging AS som står bak konkurransen. Selskapet eies av Bergen filharmoniske orkester (BFO) og Bergen nasjonale opera (BNO).

>
>
>