Urnes-bidrag offentliggjort

124 bidrag til verdensarvsenter for Urnes stavkirke. Se alle bidragene her.

124 bidrag til verdensarvsenter for Urnes stavkirke. Se alle bidragene her.

124 konkurransebidrag ble levert inn til konkurransen om nytt verdensarvsenter ved Urnes stavkirke i Sogn. Her bidraget «Kløfta». Foto: Fortidsminneforeningen

>

På sørsiden av Lustrafjorden, innerst i Sognefjorden, ligger Urnes stavkirke på gården Ornes. Kirken er datert til 1130 og havnet på Unescos verdensarvliste allerede i 1979, som én av de to første norske oppføringene.

En anonym giver sikret i fjor midler til å fortsette arbeidet med et verdensarvsenter i tilknytning til kirken, etter at prosjekt først ble «nullet» i statsbudsjettet. Gaven sikret videre arbeid og nylig ble det kjent at hele 124 bidrag har kommet inn til arkitektkonkurransen om senteret. Nå har også Fortidsminneforeningen lagt ut alle konkurransebidragene på sine nettsider.

Se alle bidragene her.

Prestisjeprosjekt

Det er en fornøyd Ola Fjeldheim, generalsekretær i Fortidsminneforeningen, som er intervjuet i Sogn Avis om bidragene.

- Interessen er veldig stor, så det er mange som vil forme et bygg ved Urnes stavkirke. Dette er et prestisjeprosjekt, Urnes kirke er den første i Norge på Unescos verdensarvliste. Det er snakk om de mest mest eksklusive stedene i verden, så mange har lyst å være med å forme et verdensarvsenter, sier Fjeldheim.

>

Bygget skal serve kirken og vise utstillinger knyttet til verdensarven. Samtidig skal det være en samlingsplass for bygden, forteller Ola Fjeldheim i Fortidsminneforeningen til Sogn Avis. Her bidraget «Sted». Foto: Fortidsminneforeningen

Skrekkblandet fryd

Fjeldheim er med i juryen som skal komme med sin avgjørelse i begynnelsen av mars måned. Juryen ledes av Margrethe C. Stang, førsteamanuensis ved NTNU, styreleder Fortidsminneforeningen og nestleder Verdensarvrådet i Luster.

– Det er fantastisk morsomt at det har kommet inn så mange forslag. Det er tydelig at dette er et oppdrag som inspirerer og utfordrer arkitekter, ikke bare nasjonalt men også internasjonalt, sier jurylederen i en uttalelse fra Fortidsminneforeningen.

I tillegg er Erik Jondell, arkeolog og tidligere museumsdirektør, og Ivar Kvalen, ordfører Luster kommune, jurymedlemmer. Ordfører Kvalen synes det er artig å være med i juryen som den eneste lokale representanten.

– Det er med en viss skrekkblandet fryd. Det er flinke folk som er med her, og jeg har lært veldig mye, sier Kvalen til Sogn Avis.

– Krevende juryarbeid

De to arkitektene i juryen, oppnevnt av Norske arkitekters landsforbund (NAL), er Sondof Rabbe, Urban Rabbe Arkitekter, og Kjetil Trædal Thorsen, Snøhetta.

Fjeldheim i påpeker, til samme avis, at det hviler et alvor over arbeidet til juryen.

– [Arbeidet] er vanskelig, krevende, for mange har gode løysingar. Alvoret siger på når det nærmer seg at vi skal kåre en vinner. Vi kjenner veldig på at Urnes er en fredet plett på jord, med spesielt kulturlandskap. Det å gjøre en slik endring som dette bygget, skal man ha respekt for.

>
>
>