Vannpodkast fra White

White arkitekter flyttet inn i NRKs gamle radiostudio og fikk lyst å lage podkast. Resultatet ble podkasten «Can Architecture Fix This?», som lanseres denne uken.

White arkitekter flyttet inn i NRKs gamle radiostudio og fikk lyst å lage podkast. Resultatet ble podkasten «Can Architecture Fix This?», som lanseres denne uken.

3 mennesker på videosamtale. Skjermdump.

Rebekah Schaberg, arkitekt i White arkitekter, er programleder for podkasten «Can Architecture Fix This?» Her med produsent Ingjerd Sandven Kleivan og gjest Øystein Grønning i Migrant.

Foto: White arkitekter
>

Vil du høre om hvorfor det plantes ørretvennlige planter i nyåpnede bakkeløp Oslo? Eller hvorfor butikkene i den omanske havnebyen Muttrah er hevet flere meter over bakkenivå? Da er den nye podkasten «Can Architecture Fix This?», av White arkitekter, rett å lytte til.

– White har vært i Oslo siden vi fikk oppdraget med havnepromenaden for drøye ti år siden – og vi er fremdeles opptatt av å finne vår stemme. Enten vi jobber i Sverige, London, Nairobi eller Oslo er historiefortelling viktig, da er podkast en billig og effektiv måte å fortelle historier på og dele kunnskap, sier programleder og White-arkitekt Rebekah Schaberg til Arkitektnytt, som sammen med produsent Ingjerd Sandven Kleivan, står bak podkasten.

Permafrost og overvann

Podkasten er på engelsk og basert på intervjuer med spesialister på vann og arkitektur. I de to første episodene, som ble sluppet denne uken, får vi innblikk i tenkningen rundt bekkeåpning i Oslo (intervju med Tharan Fergus, prosjektleder i Oslo kommune) og høre historier om overvann- og flomhåndtering i Omans hovedstad Muskat (intervju med Øystein Grønning i Migrant).

I de resterende episodene tar Schaberg og hennes intervjuobjekter lytterne med til både Canada, Grønland og Filippinene før vi er tilbake til Oslo-havn i episoden «The Water’s Edge».

– Vi forteller historier fra de nedfryste nordlige territoriene i Canada, til eksperimentering med flytende hjem i Manila Bay, Filippinene og flomvern i verdens varmeste hovedstad Muskat. Samtidig begynner vi og avslutter serien i Oslo, forklarer Schaberg.

>
bro, elv og sti går parallelt ved siden av hverandre med grønt mellom. Foto.

Historien bak gjenåpningen av Hovinbekken i Oslo er tema for første episode av podkasten «Can Architecture Fix This?»

Foto: Ivar Kvaal/Bjørbekk & Lindheim Landskapsarkitekter

Vann overalt

Felles for alle episodene er at vann sees på som både klimaproblem, men også som løsning i eksempelvis kampen for mer biodiversitet. I tillegg blir vann sett på som en ressurs og viktig trivselsfaktor i byplanlegging.

– Hva er det med White og vann?

– Vi er opptatt av bærekraft og ved Oslo-kontoret har denne grønne tenkingen fått en blå «twist». Helt fra vi fikk oppdraget med Oslos havnepromenade, til vi nå jobber med bystranden i Bergen og Mjøsfronten i Hamar, har vann vært viktig. Men til og med i prosjekter langt oppå land er det viktig å tenke på hvordan vi forholder oss til vann. Alt som bygges påvirker og påvirkes av vann på en eller annen måte.

Fantastiske historier

Podkasten er også en forlengelse av bokantologien «Out of the Blue», lansert av White i 2020, som presenterte tolv ulike scenarioer hvor vann spiller en hovedrolle. Lanseringen av boken ble forstyrret av pandemien, derfor kan podkasten også sees på som en kjærkommen etterlansering for arkitektkontoret.

– Tekstene i boken er to år gamle, derfor har det vært interessant å sjekke med bidragsyterne hva som har skjedd og hva de har lært siden sist. Det fantastiske med å ha en samtale med folk, er at det også dukker opp små, fine og morsomme historier, litt på siden av prosjektet, som ikke kommer med Ien artikkel eller forelesning.

– Dere har gitt ut bok og lager nå podkast. Hvorfor er det viktig for et arkitektkontor som White å gjøre dette?

– Det handler om å dele kunnskap om hvilke muligheter og løsninger som finnes og hva vi kan få til i fremtiden. Å tegne renderinger er den vanlige måten å gjøre dette på for arkitekter, men det er også mulig å lage bøker eller podkaster. Også hører det med til historien at vi nylig flyttet inn i NRKs lokaler på Youngstorget i Oslo sentrum. Da vi oppdaget radiostudioet forsto vi at vi måtte jo lage en podkast, ler Schaberg.

>
>
>