Tar omkamp om Ullevål sykehus

Nedleggelsen av Ullevål sykehus og salget av tomta bør stanses, og Gaustad sykehus bør videreføres som behandlingsinstitusjon for psykiatri og rus, ifølge seks stortingsrepresentanter. – Det er for sent, mener Fremskrittspartiet.

Representantforslaget vil trekke i nødbremsen, bevare Ullevål sykehus og stanse salget av tomta.

Foto: Torgeir Holljen Thon
>

De første spadestikkene er for lengst tatt på Gaustad og Aker. Nytt rikshospital og nytt lokalsykehus i Oslo er under oppføring, tross gjentatte protester fra ansatte og Oslo bystyre. Fra arkitekthold er det gjennomført to mulighetsstudier for Ullevål, området som omtales som et av de siste store utviklingsområdene i indre Oslo.

Men striden om den upopulære løsningen er ikke helt over. I april fremmet seks representanter på Stortinget et forslag hvor de ønsker å trekke i nødbremsen:

Regjeringen bes om å stanse videreføringen av utbyggingen på Rikshospitalet, sørge for at det ikke tillates å rive eksisterende funksjonell bygningsmasse ved Oslo universitetssykehus, og stanse nedleggelse av Ullevål sykehus og salg av Ullevål-tomten. 

De seks representantene bak forslaget er Seher Aydar og Bjørnar Moxnes fra Rødt, Kjersti Toppe fra Senterpartiet, Marian Hussein fra SV, Irene Ojala fra Pasientfokus og Christian Tybring-Gjedde (uavhengig).

– Det er ikke for sent å dra i nødbremsen, men det er siste sjanse, sa Rødts Seher Aydar, da hun la fram forslaget i april.

>

– Bærer et stort ansvar

Saken er til behandling i Helse- og omsorgskomiteen, som har frist tirsdag denne uka for å komme med sin innstilling. Saken skal deretter behandles i Stortinget. Om alle partiene utenom Høyre og Arbeiderpartiet støtter forslaget, får det flertall med én stemme. Men mandag meldte NRK at Fremskrittspartiet går ut mot forslaget

– Det gjør litt vondt. Ikke bare litt, heller, men utbyggingen av nytt sykehus har kommet så langt at det er for sent, sier partiets helsepolitiske talsmann Bård Hoksrud til NTB. 

Han bedyrer at partiet likevel fortsatt er kritiske til nedleggelsen, men at de ikke vil stanse prosjektet «i tolvte time».

– Frp svikter ved målstreken, sier Aydar til NRK mandag.

– Vi i Rødt hadde et håp om å samle alle partier som har sagt at de er mot å legge ned sykehuset vårt. Det kan også gå ut over andre sykehus i regionen, sier Rødt-politikeren.

Senterpartiet svelget sykehuskamelen da de gikk i regjering med Arbeiderpartiet. Da de brøt regjeringssamarbeidet, tok partiets helsepolitiske talsperson Kjersti Toppe opp kampen igjen. 

– Partier som stemmer mot dette forslaget nå, bærer et stort ansvar, sier Toppe til NRK.

Gaustad sykehus

Helse Sør-Øst ønsker å bruke gamle Gaustad sykehus til kontorer for sykehusledelsen. Ansatte og politikere vil bevare Gaustad som behandlingsinstitusjon.

Foto: Solveig Nygaard Langvad

Ullevål sykehus i dag. Tomta regnes som et av de siste store utviklingsområdene i indre Oslo.

Foto: Torgeir Holljen Thon

– Ikke pasientene i fokus

I forslaget bes også regjeringen om å sørge for at Gaustad sykehus bevares som behandlingsinstitusjon for pasienter innen psykisk helsevern og tverrfaglig spesialisert rusbehandling, og at planer som forhindrer bruk av sykehuset og sykehusets områder til denne pasientgruppen, stanses.

Helse Sør-Øst har tidligere uttalt til Arkitektur at de planlegger å bruke sykehusbyggene på gamle Gaustad sykehus til merkantile formål, som kontorer for sykehusadministrasjonen.

– Planene om å benytte gamle Gaustad til kontorer viser at prosjektet ikke har hatt pasientene i fokus, sier Christian Tybring-Gjedde til Arkitektur.

Tybring-Gjedde er i dag uavhengig representant, men har tidligere representert Fremskrittspartiet.

– Din tidligere partifelle Hoksrud stikker effektivt kjepper i hjulene for forslaget deres. Han sier han er kritisk til nedleggelsen, men at det nå er for sent. Hvorfor prøver dere igjen på dette tidspunktet? 

– Alle forslagsstillerne har innsett at driften på Ullevål Sykehus vil bli nedlagt i sin nåværende form. Det vil ikke nødvendigvis bety at all drift forsvinner. Det er viktig at vi politikere fremmer standpunkt, også når de neppe vinner frem, sier han. 

– «Spaden ble satt i jorda i fjor, og byggingen er godt i gang. På et tidspunkt må man si at man setter strek», sier Hoksrud. Er ikke det også noe av problemet med slike store offentlige investeringsprosjekter, at prosessen blir så stor og vanskelig at den får sin egne logikk?

– Jeg er valgt inn på Stortinget av FrPs velgere i Oslo basert på Frps partiprogram. Jeg forholder meg til det. Hva FrP velger å gjøre angår ikke meg. Jeg registrerer imidlertid at FrP hadde en annen logikk og retorikk da partiet valgte å stemme imot elektrifisering av Melkøya. Det prosjektet har kommet vel så langt og en rekke større kontrakter er inngått, sier Tybring-Gjedde.

Arkitektur kommer tilbake med mer.

>
>
>