Ullevål sykehus: – Frp og Krf svikter når det virkelig gjelder

Flertallet i Helse- og omsorgskomiteen på Stortinget sier nei til å redde Ullevål sykehus, bevare funksjonelle bygninger og la pasientene bli ved Gaustad sykehus. – Ikke hensiktsmessig å rive 110 000 kvadratmeter sykehusbygg, sier Rødts Seher Aydar.

Flertallet i Helse- og omsorgskomiteen på Stortinget sier nei til å redde Ullevål sykehus, bevare funksjonelle bygninger og la pasientene bli ved Gaustad sykehus. – Ikke hensiktsmessig å rive 110 000 kvadratmeter sykehusbygg, sier Rødts Seher Aydar.

Ullevål sykehus, som åpnet i 1887, får skjebnen lagt i Stortingets hender tirsdag 27. mai.

Foto: Torgeir Holljen Thon
>

– Det er ikke for sent å dra i nødbremsen, men dette er siste sjanse. FrP og KrF, som begge har gått til valg på å bevare Ullevål sykehus, svikter når det virkelig gjelder, sier stortingspolitiker Seher Aydar i Rødt.

Tirsdag avga Helse- og omsorgskomiteen, hvor Aydar er et av medlemmene, sin innstilling til representantforslaget om å bevare Ullevål sykehus, stanse salget av tomta og bevare Gaustad sykehus som behandlingsinstitusjon.

Det har vært knyttet stor spenning til behandlingen av saken, etter som Fremskrittspartiet inntil mandag denne uka har vært tydelige på at de ville bevare Ullevål.

Mandag morgen kom imidlertid signalet fra partiets helsepolitiske talsmann om at partiet nå mener det er for sent å stanse byggeprosjektene som er i gang på Gaustad og Aker. Onsdag er signalet videreført i komiteens innstilling, hvor Arbeiderpartiet, Høyre, Fremskrittspartiet og Kristelig Folkeparti ber Stortinget om ikke å vedta forslaget.

– Det har vært flertall på Stortinget for å hindre at Gaustad og Ullevål legges ned hele stortingsperioden. Etter regjeringsbruddet mellom Ap og Sp, så vi i Rødt en mulighet for å samle alle partiene som er imot å legge ned sykehuset vårt, sier Aydar.

>

Er toget omsider gått for Ullevål sykehus? I Helse- og omsorgskomiteen ønsker flertallet å legge ballen død.

Foto: Torgeir Holljen Thon

Vil unngå «irreversible feil»

Aydar fremmet det aktuelle forslaget sammen med Bjørnar Moxnes fra Rødt, Kjersti Toppe fra Senterpartiet, Marian Hussein fra SV, Irene Ojala fra Pasientfokus og Christian Tybring-Gjedde (uavhengig).

– Trass i at utbyggingen er startet, er det fortsatt mulig å sørge for at det ikke blir begått irreversible feil, som salg av Ullevål sykehus, eller rivning av eksisterende funksjonell bygningsmasse, sier hun.

Aydar sier det aldri vært fremmet noen ordentlig sak i Stortinget om å legge ned Ullevål eller Gaustad, noe hun ser som et stort demokratisk problem, etter som flertallet i både fagmiljøet og lokalbefolkningen er tydelige motstandere av nedleggelse av Ullevål.

– Denne saken handler om en statlig milliardinvestering, som vil binde opp både regionale og nasjonale sykehusbudsjetter i mange år fremover. Ullevål er Norges fremste akutt- og beredskapssykehus, og sykehustomta er stor og fleksibel. Det er ikke gjort en helhetlig gjennomgang og risikoanalyse av prosjektene ved OUS og konsekvensene disse har for andre sykehus i regionen.  

– Ikke hensiktsmessig å rive 110 000 kvadratmeter sykehusbygg

Rødt-politikeren peker også på at det per i dag ikke er avklart når eller om Aker sykehus kan bli lokalsykehus for hele Groruddalen, inkludert bydelene Stovner og Grorud.

– Vi mener at en investering i sykehustilbudet til Oslos innbyggere må sikre at Aker sykehus raskest mulig blir lokalsykehus for hele Groruddalen, og at det ikke planlegges for en reduksjon i framskrevet sykehusbehov i Oslo. 

– Dere tar også til orde for å ikke rive funksjonell bygningsmasse ved OUS, altså dagens Rikshospital og Ullevål. Bør det legges større vekt på transformasjon og gjenbruk av dagens sykehusbygg, fremfor oppføring av nybygg? 

– Å avhende den 300 dekar store Ullevål-tomten, som allerede er regulert til sykehusdrift, innebærer å rive 110 000 kvadratmeter sykehusbygg som enten er nylig bygget eller renoverte til dagens standard. Det mener vi ikke er hensiktsmessig, for hverken pasienter eller ansatte, sier Aydar og legger til:

– Det er billigere både på kort og lang sikt å heller gjenbruke eller renovere dagens bygg. 

Saken skal nå opp til debatt og vedtak i Stortinget tirsdag 27. mai.

>
>
>