Aktuelt / Utdanning
Demonstrasjon mot omstridt samarbeid
AHOs samarbeid med våpenprodusenten Kongsberg har fått kritikk. Nå blir det demonstrasjon med både studenter og ansatte.
AHOs samarbeid med våpenprodusenten Kongsberg har fått kritikk. Nå blir det demonstrasjon med både studenter og ansatte.

Daniella Boateema er AHO-student og talsperson for AHO-studenter for Palestina.
Foto: Rebekka TealeOnsdag 14. mai, klokken 12.00 blir det demonstrasjon på Arkitektur- og designhøgskolen i Oslo (AHO). Bakgrunnen er skolens nye samarbeidsavtale med Kongsberg Maritime, en teknologibedrift i konsernet Kongsberg, som en videreføring av Kongsberg våpenfabrikk (1814–1987).
– Vi er ikke kritisk til hva denne avtalen konkret handler om, men mer hva det signaliserer til studenter og omverden at AHO inngår samarbeid med Kongsberg. En slik avtale kan ikke sees isolert som en avtale mellom Kongsberg Maritime og vårt designinstitutt, men er en legitimering av alt Kongsberg Gruppen driver med, sier Daniella Boateema, AHO-student og talsperson for AHO-studenter for Palestina, til Arkitektur.
Ikke fornøyd med svar fra skolen
Klassekampen har tidligere skrevet om kritikken mot AHO-avtalen med Kongsberg. Her forsvarer skolen seg med at samarbeidet ikke handler om penger, ei heller skal AHO designe noe for Kongsberg Maritime.
Kongsberg forsvarte seg også med at de ikke selger våpen direkte til Israel. Dette er ikke nok for studentene, som nå skal protestere.
– Kongsberg har sagt at de ikke selger direkte til Israel, men selger deler til USA, som igjen kan havne i Israel, sier Boateema, som selv går tredjeklasse på arkitektur.
Det er spesielt krigen i Gaza som gjør avtalen suspekt, mener Boateema. Studentene har vært i dialog med skolens ledelse om samarbeidet, men har ikke vært fornøyd med svarene de har fått.
De føler også at avgjørelsen er tatt over hodet på studentene.
– Vi mener alt samarbeid er med på å legitimere en omstridt bedrift som Kongsberg. Det er derfor vi nå vil demonstrere. Koblingen til Israels krigføring er ikke så langt unna som AHO hevder at den er. For oss handler det om hvilken side vi som skole og institusjon har lyst å stå i Gazakrigen. Er denne avtalen det som skal være ettermæle til AHO i denne saken?

AHO-rektor Irene Alma Lønne (t.v.) og teknologidirektør i Kongsberg, Bjørn Jalving, da partene skrev under samarbeidsavtalen i begynnelsen av april 2025.
Foto: Marian Jade/AHO– Må trekke seg fra avtalen
Onsdag blir det derfor appeller, banner, underskriftskampanje og trommer (SambAttac) på taket av skolen. Tittelen på invitasjonen er «Demonstration Against AHO’s Ties With Genocide Enablers». Både elever, lærere og ansatte har sagt at de deltar.
– Demonstrasjonen skjer samtidig som styremøte ved AHO. Så målet er at vi samler mest mulig mennesker og at trommene fra demonstrasjonene på taket skal høres godt inn på styrerommet, sier Boateema til Arkitektur.
– Hva er målet deres?
– At AHO trekker seg fra avtalen. Hvis AHO gjør det vil også andre institusjoner, som NTNU, gjøre det samme.
– Er det ikke opp til hver skoleledelse å inngå avtaler med hvem de vil?
– Jo, men som institusjon har du også et større etisk ansvar. Det er også studenter ved institusjoner som har gjort oppgjør gjennom tidene. Så da kan vi vise vei for stat og regjering i hvordan vi forholder oss til en krig som i Gaza.
– Kongsberg lager jo også forsvarsmateriell til Norge, eller eksempelvis Ukraina som forsvarer seg mot Russlands angrepskrig. Våpen kan også brukes i den gode hensikt?
– Det er sant. Men hvis AHO går ut av dette samarbeidet, så kan det være at Kongsberg selv vil gå enda lengre i å garantere at deres våpen ikke kan brukes i israelsk krigføring.