Internasjonal pris til landskapsutdanningen i Tromsø

Under landskapsbiennalen i Barcelona mottok utdanningen ved Universitetet i Tromsø Ribas Piera-prisen.

Studenter og lærere fra landskapsarkitektur ved UiT mottok prisen i Barcelona tirsdag kveld.

Foto: Elisabeth Ulrika Sjødahl
>

Tirsdag kveld ble det klart at landskapsarkitekturutdanningen ved Universitetet i Tromsø (UiT) ble tildelt den prestisjetunge Ribas Piera International Landscape Architecture School Prize under den internasjonale landskapsbiennalen i Barcelona.

I konkurranse med omkring 200 andre innsendte bidrag, og ni andre finalister, var det altså studentprosjektene fra Kunstakademiet i Tromsø som gikk av med seieren.

Tromsø-utdanningen presenterte sammen med skoler fra land som Chile, Peru, Finland, Hellas, Sveits og Kina.

>

– Overveldende

– Prisen er en enorm oppmuntring for å jobbe videre med å utdanne neste generasjons landskapsarkitekter med et arktisk blikk på verden, sier Kjerstin Uhre, førsteamanuensis og studieprogramleder for landskapsarkitektur ved UiT.

Arkitektur får en kommentar fra Uhre som sent onsdag kveld har kommet seg hjem fra Barcelona sammen med resten av reisefølget. Uhre deltok på biennalen sammen med studentene Didrik Leslie Hembery, Sofie Randall King og Sverre Drangen Sletten og universitetslektor Magdalena Haggärde.

De nyutdannede landskapsarkitektene Aniella Sophie Goldinger og Caitlin Jakusz Paridy, som bidro til konkurransen med sine diplomprosjekter veiledet av førsteamanuensis Eimear Tynan og universitetslektor Mari Bergset, hadde ikke anledning til å delta på selve Biennalen.

– Å delta på finalepresentasjonene til skoleprisen var som å komme til sitt faglige hjem. Vi ble møtt med varme og interesse av arrangørene, juryen og de andre finalistene. Det var en utrolig fin opplevelse å være der sammen med kollega Magdalena og studentene, sier Uhre.

Uhre kan fortelle at skolene som fikk publikumsprisen og de to hedrende omtaler var alle blant Tromsø-delegasjonens favoritter og at de var fullt opptatt med å glede seg på deres vegne da de selv ble kalt opp på scenen.

– Det ble derfor ganske overveldende å bli invitert opp på podiet som vinner av Ribas Piera-prisen. Juryens begrunnelse for prisen gikk rett til hjertene våre, forteller hun.

F.v.: Magdalena Haggärde, Sverre Drangen Sletten, Sofie Randall King, Kjerstin Uhre og Didrik Leslie Hembery.

Foto: Elisabeth Ulrika Sjødahl

Deler æren med AHO

Grunnlaget for en ny landskapsarkitekturutdannelse med fordypning i arktiske/subarktiske forhold ble lagt tilbake i 2013. UiT og Arkitektur- og Designhøgskolen i Oslo (AHO) åpnet da en toårig internasjonal master i landskapsarkitektur, som et pilotprogram.

Høsten 2019 ble programmet utvidet til å omfatte en felles femårig master i landskapsarkitektur med tre års grunnutdannelse ved AHO og to påfølgende år ved UiT.

Den toårige spesialiseringen i arktiske og subarktiske forhold tilbys også som en internasjonal master i landskapsarkitektur.

Æren for utvelgelsen til Barcelona deler Tromsø-utdanningen med AHO og alle som har samarbeidet om å bygge opp fellesgraden, forklarte Uhre til Arkitektur tidligere i november.

Poetikk og presserende utfordringer

Juryen trakk i sin begrunnelse fram studieprogrammets «eksepsjonelle læreplan, forankret i en unik økologisk, kulturell og økonomisk virkelighet». Juryen pekte på det eksemplariske arbeidet i bidragets portfolio, som sammen med den faglige tyngden i presentasjonen under biennalen imponerte alle jurymedlemmene og gjorde Tromsø til enstemmig favoritt.

– Jeg er lykkelig over at vi er en del av en profesjon som jobber dedikert i alle verdensdeler med menneskers tilknytning til landskap, og som insisterer på poetikken i arbeidet med å finne landskapsmessige tilpasninger til de presserende utfordringene klimakrisen og naturkrisen påfører samfunnet, artenes leveområder og kulturlandskapene, sier Uhre.

>
>
>