Førsteamanuensis i arkitektur og byforming

NTNU - Institutt for arkitektur og planlegging, Trondheim

Søknadsfrist: 18. mai 2025

Institutt for arkitektur og planlegging søker en engasjert førsteamanuensis innenfor fagområdene arkitektur og byforming. 

NTNU - Institutt for arkitektur og planlegging, Trondheim

Hjemmeside

Søknadsfrist: 18. mai 2025

This is NTNU

 

NTNU er et breddeuniversitet med en teknisk-naturvitenskapelig hovedprofil og et tyngdepunkt innen profesjonsutdanning. Universitetet er lokalisert i tre byer med hovedsete i Trondheim.

På NTNU jobber 9 000 ansatte og 43 000 studenter med å skape kunnskap for en bedre verden.

 

Om stillingen

 

Institutt for arkitektur og planlegging søker en engasjert førsteamanuensis innenfor fagområdene arkitektur og byforming. Stillingen er en del av et strategisk initiativ for å styrke instituttets undervisning og forskning innen byforming. Et sentralt element er grensesnittet mellom by og landskap med vekt på bærekraftig byplanlegging, klimatilpasning og naturbaserte løsninger. 

Aktuelle kandidater til stillingen må ha bakgrunn fra byformingspraksis på høyt nivå. I tillegg vil kompetanse fra arkitekturpraksis eller landskapsarkitekturpraksis på høyt nivå kunne styrke søknaden.

Som førsteamanuensis vil du bidra med undervisning og med vitenskapelig eller kunstnerisk forskning. Stillingen innebærer undervisning i byplanhistorie og -teori samt i studiobaserte prosjektemner.

Instituttet driver utdannings- og forskningsaktiviteter innen fagområdene arkitektur, byforming, byplanlegging, eiendomsutvikling og eiendomsforvaltning. Instituttet inneholder dessuten den tverrfaglige kunnskapsklyngen Smart Sustainable Cities som for tiden er vertskap for og koordinerer sju EU Horizon-prosjekter. Du vil være del av en dynamisk og samarbeidende arbeidsplass og vil ha mulighet til både å bidra til pågående prosjekter og utvikle egen forskning. 

Stillingen gir gode muligheter for faglig eksperimentering, fordypning og refleksjon i et akademisk miljø preget av de underliggende verdiene tillit, samarbeid, ansvar og kvalitet. 

Din nærmeste leder er instituttleder.

 

 Arbeidsoppgaver

 

  • - Utvikling og ledelse av studiobaserte prosjektemner (designstudio) samt emner innen byplanhistorie og -teori på både bachelor- og masternivå
  • - Veiledning av mastergradsstudenter 
  • - Veiledning av vitenskapelige og kunsterniske  PhD-kandidater 
  • - Utvikling av, og deltakelse i vitenskapelig og kunsteriske forskningsprosjekter innenfor fagområdet 
  • - Bidrag til læreplanutvikling og programforbedring. 
  • - Bidrag til tverrfaglig samarbeid internt ved NTNU og mot eksterne partnere 
  • - Engasjere seg i profesjonelle aktiviteter og opprettholde sterke forbindelser med bransje og praksis.

 

Kvalifikasjonskrav

 

  • - Mastergrad i arkitektur eller byforming 
  • - Byformingspraksis på høyt nivå dokumentert gjennom realiserte prosjekter og/eller deltakelse i arkitektur- og plankonkurranser 
  • - Innovativ kompetanse innen byforming og/eller arkitektonisk praksis.
  • - Gode ferdigheter i digitale designverktøy 
  • - Beherske engelsk flytende både skriftlig og muntlig   

For å kvalifisere til stilling som førsteamanuensis, innen fagområdet arkitektur og byforming, må følgende krav være oppfylt i henhold til Forskrift til universitets- og høyskoleloven:  

§ 3-6.Førsteamanuensis 

For å innfri kvalifikasjonskravene til førsteamanuensis kreves minst:

  1. doktorgrad innen arkitektur og byforming eller kompetanse på tilsvarende nivå dokumentert enten ved vitenskapelig arbeid eller kunstnerisk arbeid av samme omfang og kvalitet,
  2. utdanningsfaglig kompetanse jf. § 3-8 og
  3. norskferdigheter på nivå B2

 

§ 3-8. Utdanningsfaglig kompetanse

Universiteter og høyskoler skal fastsette nærmere krav til den utdanningsfaglige kompetansen. Kravene skal tilpasses hver stillingskategori. For stillingene førstelektor, dosent, førsteamanuensis og professor skal det minimum kreves formell opplæring, kvalitetsutvikling i egen undervisning, veiledning, og vesentlige bidrag til utvikling av utdanningskvalitet.

Med utdanningsfaglig kompetanse menes pedagogisk eller didaktisk kompetanse for å fremme læring, blant annet kunnskap og ferdigheter innen utvikling og gjennomføring av undervisning og veiledning på universitets- og høyskolenivå.

Museumsfaglig kompetanse kan erstatte utdanningsfaglig kompetanse ved ansettelse ved universitetsmuseer. Institusjonene skal fastsette retningslinjer for hva som er relevant museumsfaglig kompetanse.

 

§3-9 Unntak fra kvalifikasjonskravene ved ansettelse:

Det kan gjøres unntak fra kravet om utdanningsfaglig kompetanse ved ansettelse dersom institusjonen legger til rette for at kompetansen oppnås innen to år fra ansettelsestidspunktet (...).  

(...) Det kan gjøres unntak fra kravet om norskferdigheter på minimum nivå B2 ved ansettelse dersom institusjonen legger til rette for at kompetansen oppnås innen tre år fra ansettelsestidspunktet. Kompetanse i svensk eller dansk er likestilt med norsk (...)

 

Ønskede kvalifikasjoner

 

  • - Arkitekturpraksis på høyt nivå dokumentert gjennom realiserte prosjekter og/eller deltakelse i arkitektkonkurranser
  • - Kompetanse på landskapsarkitektur
  • - Erfaring med undervisning i byplanhistorie og byplanteori 
  • - Beherske et skandinavisk språk flytende muntlig og skriftlig

Personlige egenskaper

 

  • - Sterke pedagogiske ferdigheter 
  • - God til å kommunisere og dele kunnskap for å nå felles mål
  • - God oversikt over fagområdet og evne til å initiere og bidra i reflekterte, analytiske og kritiske fagdiskusjoner med studenter og kolleger
  • - Initierer, opprettholder og styrker samarbeid innenfor og utenfor instituttet

Personlige og mellommenneskelige egenskaper vil bli lagt vekt på. 

 

Vi tilbyr

 

 

Søkeprosessen

 

Du finner mer informasjon om NTNU som arbeidsplass og søkeprosessen her.

 

Lønn og vilkår

 

I stillingen som førsteamanuensis (kode 1011) vil du normalt lønnes fra brutto fra 725.000 – 1 018 000. år avhengig av kvalifikasjoner og ansiennitet. Fra lønnen trekkes lovfestet 2 % innskudd til Statens pensjonskasse. 

Ansettelsen blir gjennomført etter prinsippene i statsansatteloven, og lovverk som regulerer eksport av kunnskap, teknologi og tjenester. Etter ansettelsen må du påregne at det kan skje endringer i arbeidsområdet. 

Det er en forutsetning at du kan være til stede ved og tilgjengelig for institusjonen på daglig basis. 

 

Om søknaden

 

Søknaden og beskrivelsen av de vitenskapelige arbeidene som skal legges til grunn for bedømmelsen skal foreligge på engelsk eller skandinavisk språk. 

Vi gjør oppmerksom på at søknaden kun blir vurdert ut fra informasjonen som foreligger ved søknadsfristen. Sørg derfor for at søknaden din tydelig viser hvordan dine ferdigheter og erfaringer oppfyller kriteriene som er beskrevet over. 

 

Søknaden skal inneholde:

  • - En redegjørelse for dine kvalifikasjoner fra praksis innen arkitektur og/eller byformin og undervisning.
  • - Planer for egen undervisning og forskning, samt hvordan disse to hovedaktivitetene skal koordineres.
  • - Din motivasjon for å søke stillingen.

 

Dokumentasjonskrav: 

  • - CV attester og vitnemål som inkluderer en oversikt over fullførte arkitektoniske prosjekter og profesjonell anerkjennelse som priser, utstillinger og publikasjoner. 
  • - Dokumentasjon av arkitektoniske arbeider, kunstnerisk utviklingsarbeid og eventuelle akademiske arbeider (inntil 10 arbeider). Samarbeidsprosjekter vil bli vurdert. Dersom det er vanskelig å identifisere ditt bidrag I et samarbeidsprosjekt, må du legge ved en kort beskrivelse av ditt bidrag.
  • - En beskrivelse av de vitenskapelige/kunstneriske arbeidene som du anser som mest betydningsfulle, og som du spesielt ønsker lagt til grunn for bedømmelsen.
  • - Eventuell undervisningserfaring og pedagogiske kvalifikasjoner. En skriftlig og visuell oversikt over undervisningserfaring og studiobasert veiledning kan legges ved.
  • - Kopier av vitnemål og attester
  • - Navn og kontaktinformasjon til tre relevante referanser 

 

Som søker oppfordres du til å bruke NOR-CAM som verktøy for dokumentasjon av din kompetanse

Vi tar hensyn til fellesarbeider. Dersom det er vanskelig å identifisere din innsats i fellesarbeidene, må du legge ved en kort redegjørelse for din medvirkning. 

Ved vurdering av den best kvalifiserte, legger vi vekt på utdanning, erfaring og personlige og mellommenneskelige egenskaper. Vår vurdering vil bygge på dokumentert pedagogisk materiale, fremstillingsformer i de vitenskapelige arbeider, erfaring fra undervisning, doktorgrads- og mastergradsveiledning samt pedagogisk bakgrunn av annen art. Kvalitet og bredde vil bli vurdert, og åpen vitenskapspraksis anerkjennes. 

NTNU forplikter seg til å følge evalueringskriterier for forskningskvalitet i henhold til The San Francisco Declaration on Research Assessment – DORA og forpliktelsene i CoARA om ansvarlig vurdering av forskning og anerkjennelse av en større bredde av faglige bidrag. Dette innebærer at vi legger spesielt vekt på kvaliteten og den faglige bredden dine vitenskapelige arbeider dokumenterer. Vi tar også hensyn til forskningsledelse og deltakelse i forskningsprosjekter. Vi legger størst vekt på dine vitenskapelige arbeider fra de siste fem år.

Søknaden din vil bli vurdert av en sakkyndig komité. Aktuelle kandidater vil bli invitert til prøveundervisning og intervju.

 

Generell informasjon

 

Inkludering og mangfold er en styrke. Vi ønsker at våre ansatte skal speile befolkningen, og søker til enhver tid de beste hodene. Dette gir NTNU økt produktivitet, innovasjon, bedre beslutningsprosesser, økt medarbeidertilfredshet og det konkurransefortrinnet vi trenger for å gjennomføre vårt samfunnsoppdrag innen forskning og utdanning. 
NTNU legger vekt på tilrettelegging og oppfordrer deg som kvalifisert kandidat til å søke uavhengig av kjønn, funksjonsevne, hull i CV eller kulturell bakgrunn.


Som ansatt ved NTNU må du til enhver tid rette deg etter endringer som utviklingen i faget medfører, og de organisatoriske endringer som vedtas.

Offentlig søkerliste med navn, alder, stillingstittel og bostedskommune utarbeides etter søknadsfristens utløp. Dersom du ønsker å reservere deg fra oppføring på offentlig søkerliste må dette begrunnes. Vurdering vil bli gjort i henhold til gjeldende lovverk. Du vil bli varslet om reservasjon ikke tas til følge. 

Hvis du har spørsmål om stillingen kan du ta kontakt med konstituert instiuttleder, Stuart Dickson, stuart.m.s.dickson@ntnu.no , eller professor Steffen Wellinger steffen.wellinger@ntnu.no  

Hvis du har spørsmål om ansettelsesprosessen kan du ta kontakt med Astrid S. Lyngby, epost: astrid.s.lyngby@ntnu.no 

Synes du dette ser interessant ut, og i samsvar med dine kvalifikasjoner, sender du oss din søknad elektronisk via jobbnorge.no med CV, vitnemål og attester vedlagt. Ved forespørsel må du kunne fremskaffe bekreftede kopier av din dokumentasjon.

Søknadsfrist: 18.05.2025

 

SØK PÅ STILLINGEN!


 

 

NTNU - kunnskap for en bedre verden

 

Ved NTNU, Norges teknisk-naturvitenskapelige universitet, skapes kunnskap for en bedre verden og løsninger som kan forandre hverdagen.

Institutt for arkitektur og planlegging

Våre fagområder er arkitektur, byforming, fysisk og byøkologisk planlegging, Smart Cities samt eiendomsutvikling og -forvaltning. Vi jobber også med omgivelsesestetikk, arealbruk og transportplanlegging, byfornyelse, tetthet og byutvikling, samt urban økologisk planlegging i utviklingsland. Institutt for arkitektur og planlegging er et av fire institutter ved Fakultet for arkitektur og design.

Institutt for arkitektur og planlegging er et av fire institutter ved Fakultet for arkitektur og design.Våre fagområder er arkitektur, byforming, planlegging, byøkologi, Smart Cities samt eiendomsutvikling og -forvaltning.