Meninger / Debatt
National feststemning
Av Siri Moseng, Jan Olav Jensen, Beate Hølmebakk, Per Tamsen, Tanja Lie, Carl-Viggo Hølmebakk
Slik ser FK Bodø/Glimt og arkitektene i Nordic Office of Architecture for seg at en ny diamantformet fotballstadion i Bodø kan se ut.
Illustrasjon: Nordic Office of ArchitectureFK Bodø/Glimt er en inspirasjon i hverdagen: Kan de klare å nå sine mål, så kan jeg nå mine. Ved å jobbe smart og tilstrekkelig, ta en duell når det er nødvendig, prioritere restitusjon, huske verdiene mine, feire seire og så videre.
Jeg bruker påminnerne aktivt på jobb, hjemme, på trening og i selvutvikling. Vi er naboer, og jeg kan bare kaste et blikk over på stadionet for å huske hva som må til for å lykkes. Mange, mange takk til Fotballklubben Glimt for energi, målrettethet og mental styrke.
Glimt ønsker seg et nytt hjem. MDG ved Håkon Møller ønsker seg arkitekturdebatt etter at tegninger kom. Det støtter jeg som psykolog. Det er godt dokumentert at omgivelsene påvirker innbyggernes trivsel, tilhørighet og helse. På verdensbasis øker tilflytning til byene og planleggingen av byer er et eget fagfelt.
Nordic Office of Architecture og partner Knut Hovland beskriver prosjektet sitt på arkitekturnettstedet Dezeen. De lister opp cirka 13 punkter sentralt for prosjektet, det er vanskelig å se at punktene er innfridd på nivå til å skulle vinne er konkurranse.
Selv ser jeg tre hovedpunkter:
1) Malplassert symbolspråk og formvalg (diamanten)
2) Uhensiktsmessig interiørvalg (en inviterende atmosfære)
3) Dårlig valg av tomt med tanke på miljøvalg, generasjonsperspektivet og assosiasjoner som kan bidra til fotballklubbens image/historie.
Jeg vil befatte meg med de to første punktene:
Punkt 1) Diamant – og formen Nordic har valgt på den – er først og fremst et symbol på rikdom og luksus. Denne typen diamanter hentes for det meste ut i Russland og Botswana, leser jeg via Google. I symbolspråket representerer diamant perfeksjonisme. Psykologien forstår perfeksjonisme som et logisk glipp: Fordi den ikke eksisterer. Perfeksjonisme er i menneskesinnet en klassisk inngang til angst og urealistiske forventninger til seg selv eller andre. Søken etter det perfekte gjør et individ/en organisasjon redde for å gjøre feil og mister kraft.
Hovland hevder diamantens form representerer norsk motstandsdyktighet, som handler om å håndtere vanskelige situasjoner og betingelser på en sånn måte som gir mestring. Diamanten er ingen problemløser. Perfeksjonisme, rikdom eller luksus er ikke anbefalte tilnærminger til utfordringer, de har ingen spenst, ingen hurtighet, ingen kreative momenter, ingen fleksibilitet, ingen vekstpotensiale og ingen tilpasningsdyktighet. Diamanter er til pynt, de har ingen forankring til Bodø, de er ikke en god metafor på motstandsdyktighet.
Ballspillere må være tilpasningsdyktige hele tiden, og de må kunne forandre seg i takt med det de møter: Ikke være rigide som en diamant. En ballspiller blir aldri ferdig slipt. Ingen andre individer heller.
Punkt 2) Nordic Office of Architecture og partner Knut Hovland beskriver videre at de har valgt interiør i varme toner for å skape en inviterende atmosfære. Det er da jeg begynner å bli bekymret, for nå er vi langt fra det Glimt beskriver som visjon og mål: Spille ball, vinne kamper og skape stolthet.
En del av å vinne på hjemmebane er å la motstanderen få merke at de er på bortebane. Aspmyra stadion er en fryktet bortebane for lag i Europa: Den er rask, vindfull og værhard. Og for ikke lenge siden spilte Glimt mot Røde Stjerne på et stadion i Beograd som er beryktet for en 200 meter lang spillertunell og den psykologiske innvirkning den har på bortelaget.
Nordic Office of Architecture velger «inviterende atmosfære» som utgangspunkt for spillertunnelen.
En del av å vinne på hjemmebane er å la motstanderen få merke at de er på bortebane, skriver innleggsforfatteren. Nordics «inviterende atmosfære» gjør ikke akkurat dette.
Illustrasjon: Nordic Office of ArchitectureEr det ikke uheldig hvis fremtidige gjester skulle få assosiasjoner til lekerommet på Ikea? Står dommerne klare med nystekte vafler på midtbanen? Hva skjedde i prosessen?
Hvis arkitekter og oppdragsgiver har tenkt på stadionet skal være med å vinne fotballkamper – vær så snill og del det med oss.
Min familie bor like ved Aspmyra, vi er fornøyde naboer. Jeg er aldri på kamp, men jeg har stor glede av energien som kommer derfra, både på kampdager og ellers i uken. Det er noe helt eget å sitte på balkongen og lytte til en samlet gjeng som slåss for det de har kjært og uttrykker følelser og kraft med hele seg. Jeg kjenner på energien de skaper, tenker på dem som en vortex.
Har ikke Bodø noe i lokalsamfunnet som minner om og kan symbolisere nettopp et slik kraftsenter? En malstrøm oppstår når to motsatte strømmer kolliderer og skaper et kraftsenter – er ikke det en treffende beskrivelse av to lag som møtes til dyst. Og hvem bukker under og dras ned i dypet? Aller helst bortelaget.
Saltstraumen er verdens sterkeste malstrøm. Potensielt dødelig for de som ikke kjenner dens natur. Så sterk at den flytter på steiner som veier flere tonn og får det til å rumle dypet. Det er lokal forankret symbolikk som spiller direkte på den mentale styrken som kommer fra å beherske naturens elementer.
Hva med et stadion som strekker seg litt i høyden? Tydelig inspirert av en malstrøm som får motstanderen til å kjenne på suget og energien med å skulle møte Glimt på hjemmebane. Tilhengerne som strømmer til stadionet, kanskje over hodet på bortespillerne? Gjøre de tilreisende svimle og minne dem på hvem som er god på å håndtere energien her nord?
Margrethe Mehus er psykolog, nabo og inspirert av Glimts bidrag til byen Bodø.
Foto: privatHvirvler finner vi også igjen i vinden som alltid omgir oss i Bodø. Jeg skriver dette innlegget på torsdag morgen, den 3. april. Det er meldt liten storm med vindkast på 34 m/s utover dagen. Da vi gikk til skole/jobb kunne vi høre braket av hagleskuren som kom over hustakene 100 meter unna, før den traff oss midt i fleisen. Vi måtte leie med oss sparkesyklene i motvinden og min yngste sa: «Mamma, det blåser litt sterkt», han så opp på himmelen og erklærte: «Jeg er supersterk! Supersterk!!!». Det er mental styrke, det er motstandskraft, og det gjør oss stolte.
Men det er veldig langt unna diamanter og interiør i varme toner med en inviterende atmosfære.
Glimt fortjener en rustning, et hjem, en hjemmebane som viser hva Glimt og bodøværingene er laget av. En mørk potet med myk kjerne, på den letteste tomta i byen, pyntet med en diamant – det holder ikke mål etter min mening. Den kunne stått hvor som helst i verden.
Glimt er ikke hvemsomhelst, Bodø er ikke hvor som helst. Den yngste får det siste ordet her: Supersterk!
Debattinnlegget har tidligere stått på trykk i Avisa Nordland.
Meninger / Debatt
Av Siri Moseng, Jan Olav Jensen, Beate Hølmebakk, Per Tamsen, Tanja Lie, Carl-Viggo Hølmebakk
Meninger / Debatt
Av Tom Juul-Gam
Meninger / Debatt
Av Steinar Skjerdingstad
Meninger / Debatt
Av Karoline Manvik
Meninger / Debatt
Av Jorunn Monrad
Meninger / Debatt
Av Even Bakken