Meninger / Debatt
Høyhusene vender tilbake – og kan gjøre byen mer bærekraftig
Av Rasmus Reinvang
Folk flest bør få gratis tilgang til takene på de nye høyhusene i Oslo, skriver landskapsarkitekt Even Bakken.
Folk flest bør få gratis tilgang til takene på de nye høyhusene i Oslo, skriver landskapsarkitekt Even Bakken.
Har Oslos eiendomsutviklere vært på konsert med Morgan Sulele? I så fall er det låta «Høyt over Oslo» som har satt seg med teksten «Så sinnsykt høy, er det ikke gøy, å sveve litt høyt. Kanskje litt drøyt jeg sier det høyt». Om det stemmer er det forståelig - det svinger. Om det ikke stemmer tenker jeg det er på sin plass å reflektere litt over bruken av arealene der høyt over Oslo. Ja, jeg snakker om høyhusplaner!
Nei, det er verken grønne tak med en dæsj solceller eller restauranter i verdensklasse jeg vil løfte høyt over Oslo. Jeg vil løfte de sosiale, offentlige torgene.
La oss dra tilbake til studenttiden min i 2014 da jeg var praktikant i byen med de mange høyhus, New York City. Byen er elsket for sitt liv mellom de høye byggene. Min erfaring er at det i mange tilfeller er på takene new yorkerne og besøkende slår seg løs. Men da må de alltid betale. Nå leser jeg i våre aviser at livet på takene ser ut til å treffe hovedstaden vår med et smell ganske snart. Min første tanke: helt rått!
Min andre tanke: Kan disse takene være både gratis og tilgjengelige for alle? Se hva vi allerede har gjort i vår egen norske arkitektur. Snøhettas landskapsarkitekter blandet seg helt sikkert inn da de tegnet hele Norges hvite torg på taket av Operaen. For en genistrek! Et bygg som i de fleste byer i verden er for de høykulturinterresserte er blitt en del av vårt felles hverdagslandskap. Det har muliggjort minner for livet som gratiskonsert med Justin Bieber med «Fjorden baby!» som bakteppe og scene.
De nye høyhusene i Oslo vil få både skyggesider og et heidundrande CO2 regnskap. Når jeg som landskapsarkitekt nå blander meg inn i høyhusplanene mener jeg at vi bør lære av Operaen, der taket ble en sosial arena.
Folk flest bør få gratis tilgang til takene på de nye høyhusene i Oslo. Slik kan disse nye prosjektene fremme sosial bærekraft til fordel for alle.
Eiendomsutviklere kan snakke så mye de vil om bygulv og medvirkning i høyprosjektene sine. Og da gjerne på taket til Rodeos flunkende nye bar «Byens tak» med strålende fjordutsikt.
Men jeg spør: er dere alle villige til å gi fra dere takene til folket som Operaen har gjort?
Når dere nå har muligheten til å løfte flere av byens tak til nye høyder: ta med dere folket! Jeg mener vi må gjøre alle disse høyhusprosjektene offentlig tilgjengelige. Sammen kan vi skape unike felles kvaliteter for alle, uavhengig av økonomisk situasjon, på byens nye tak. Oslo kan skille seg ut internasjonalt ved at vi alle løfter torgene opp på takene.
Som landskapsarkitekt med fokus på livet mellom byggene ser jeg også utfordringene med disse høye konstruksjonene. Det krever en politisk vilje til å ofre solfylt areal på bakkeplan til fordel for flere kvadratmeter innendørs på en tilmålt tomt. Konsekvensene er byrom som ikke brukes. Folk flest søker solen i et land med mørketid. Oslo sentrum vil endres med de nye høyhusplanene. Også byens eksisterende torg vil merke det.
De unike torgene vil invitere livet opp i lyset og alle ville kunne få med seg utsikten. For det finnes kvaliteter også med høyhus. Jeg må si jeg gleder med til konsert høyt over Oslo sammen med byens eiendomsutviklere.
Meninger / Debatt
Av Rasmus Reinvang
Meninger / Debatt
Av Ole Wiig
Meninger / Debatt
Av Even Bakken
Meninger / Debatt
Av Maria Inês Correia
Meninger / Debatt
Av Gudmund Brudvik
Meninger / Debatt
Av Kjetil Rolness