La Nasjonalgalleriet få nytt liv – start med et pilotprosjekt nå!

Regjeringen har alt å vinne. Det handler om mer enn murstein. Det handler om ansvar. Om verdiforvaltning. Og om framtidstro, skriver Øystein Aurlien i Tullinsamarbeidet.

Av Øystein Aurlien

Regjeringen har alt å vinne. Det handler om mer enn murstein. Det handler om ansvar. Om verdiforvaltning. Og om framtidstro, skriver Øystein Aurlien i Tullinsamarbeidet.

Av Øystein Aurlien
Nasjonalgalleriet

I 2012 ble det vedtatt å bygge det nye Nasjonalmuseet på vestbanetomta. Tretten år senere står det gamle Nasjonalgalleriet fremdeles tomt.

Foto: Øystein Aurlien
>

Det er nå seks år siden Nasjonalgalleriet stengte dørene. Det skjedde i påvente av det nye Nasjonalmuseet, vedtatt i 2008. I 2012 ble det vedtatt å bygge det på vestbanetomta. Tretten år senere står det gamle galleriet fremdeles tomt – ett av Norges viktigste kulturbygg, uten plan, uten innhold og uten retning.

Dette hadde aldri skjedd i privat sektor. Ingen ansvarlig eier ville latt et signalbygg forfalle i tomhet, med årlige kostnader på 6 millioner kroner og null avkastning i form av aktivitet, engasjement eller byliv. Det er på høy tid at regjeringen viser samme ansvarlighet.

>

For mens ideene har vært mange, har viljen vært fraværende. Daværende kulturminister Trine Skei Grande bestilte i 2019 en mulighetsstudie om etterbruk. Resultatet ble overlevert i to omganger – «Fortellingen om Norge» i 2020 og «Nye Historier» i 2022. Begge havnet i skuffen.

I stedet lanserte Anette Trettebergstuen ideen om å grave ned en ny teaterscene for Nationaltheatret på Tullinløkka. I dag – tre år senere – frarådes denne løsningen i en ny rapport. Vi er tilbake til start. Spørsmålet er: Hva nå?

Statsbygg forsøker nå å få hjelp til å fylle huset, og erkjenner at de ikke har kapasitet selv. Det er en ærlig sak. Men det bør ikke frata regjeringen – og spesielt statsrådene Karianne Tung og Lubna Jaffery – ansvaret for å ta grep. Det trengs politisk vilje og retning for å utforske ny og fremtidsrettet bruk.

Forslaget er enkelt: La oss bruke de neste tre årene til å teste ut et nytt, offentlig tilgjengelig kultur- og kunnskapsprosjekt i Nasjonalgalleriet. Et pilotprosjekt for vår tid – for nye fortellinger, ny skapekraft, og ny tillit til kunnskap og kunst. I en tid der demokratiet utfordres, er det nettopp slike åpne rom for refleksjon og fellesskap vi trenger.

Øystein Aurlien

Øystein Aurlien, daglig leder for Tullinsamarbeidet.

Foto: privat

Tullinløkka – selve byrommet Nasjonalgalleriet åpner mot – har vært en krangleplass i 175 år. Statsbygg har flere ganger innrømmet at dagens utforming er et kompromiss, nettopp for å holde mulighetene åpne. Hva om løsningen nå kan komme nettopp innenfra – fra det tomme galleriet? Kanskje kunne vi fått den kunnskapsparken mange har foreslått?

Da vi etablerte Tullinsamarbeidet var visjonen å gjøre Tullin til Oslos nye sentrum for skapekraft. Det skjer allerede i området i dag. Men Nasjonalgalleriet kan bli selve katalysatoren. Et levende pilotprosjekt vil kunne inspirere, tiltrekke og vise vei – og gi både bygget og byen en ny identitet.

Regjeringen har alt å vinne. Det handler om mer enn murstein. Det handler om ansvar. Om verdiforvaltning. Og om framtidstro.

>
>
>