Meninger / Debatt
Bergen er best på landskapsarkitektur
Av Runa Gjerland
Hvis Oslo fortsatt ønsker å være vertskap for IFLA i 2029, er det nå vi må vise hvorfor vi fortjener det.
Hvis Oslo fortsatt ønsker å være vertskap for IFLA i 2029, er det nå vi må vise hvorfor vi fortjener det.
Even Bakken er landskapsarkitekt og gruppeleder for park og uterom i Norconsult.
Foto: privatDet er nå litt over én uke siden Vestlandet overrasket alle under NLA sitt årsmøte i Stavanger. Et benkeforslag fra Hordaland om å flytte den europeiske landskapskonferansen IFLA Europe 2029 fra Oslo til Bergen, snudde møtet fra rolig til dramatisk – nærmest som en scene fra NRK-serien Makta. Øst mot Vest. Strategi og styrke. Det var modig. Kanskje riktig. Men Østlandet var åpenbart ikke forberedt.
Samtidig er det bemerkelsesverdig stille fra Øst. Hva skjer nå, Oslo?
Norske landskapsarkitekters forening (NLA) fyller 100 år i 2029, og markeringen skal etter planen skje gjennom en europeisk storsamling for landskapsarkitekter. Generalsekretær Line Oma har allerede satt tonen: Dette skal bli en feiring av landskapsarkitekturen, menneskene og byen.
Med sitt tydelige lederskap og faglige driv, er hun i ferd med å flytte både foreningen og det norske landskapet. Det er inspirerende – og vi begynner å merke effekten.
Og ja – selv i krevende tider i arkitektur- og byggbransjen, leverer norske landskapsarkitekter fortsatt imponerende prosjekter til årboka. Fagmiljøet står sterkt, både i offentlig og privat sektor. I det europeiske nettverket med over 20 000 medlemmer, får norske prosjekter mye oppmerksomhet. Våre landskapsarkitekter omtales med rette som byutviklingens superhelter.
Generalsekretæren – også kjent som landskapspolitikeren – har vært tydelig siden dag én: Landskapsarkitektene skal bruke utestemme og ta mer plass i samfunnsdebatten. Det så vi sist på NLA-konferansen «Energilandskapet 2025». Det handler ikke lenger bare om fag – men om politikk, samfunn og kraften i det grønne.
Så hvorfor er det så stille fra Oslo nå? Hva vil egentlig norsk arkitekturbransje vise frem til Europa i 2029?
Med benkeforslaget fra Bergen ble spillereglene brått endret. Nå risikerer Venstres Marit Vea, byråd for miljø og samferdsel i Oslo, å miste det europeiske besøket til Høyres Eivind Nævdal-Bolstad, byråd for byutvikling i Bergen. Hammersborgerklæringen vs. Klosterhagenerklæringen – Miljøhovedstaden vs. Vestlandets driv.
Tåler Oslo et tap?
For Bergen har ikke ligget på latsiden. Der jobbes det målrettet og strategisk. Oslo må nå vise frem et nytt program, nye prosjekter og ny energi – ikke bare kopiere fra IFLA World 2019, selv om det fortsatt snakkes varmt om den konferansen. Det som trengs nå er nytenkning og politisk vilje. Det vil være avgjørende for hvor Europas landskapsarkitekter henter sin inspirasjon fra i jubileumsåret.
For hvis Bergen er best, må Oslo være bedre. Og utfordringen er herved sendt – til deg, Marit Vea. Vår grønne superhelt, tør du ta stafettpinnen og vise at Oslo fortsatt kan være landskapshovedstad?
Selv har jeg tenkt på tre prosjekter Oslo burde trekke frem:
1) Refstadparken – Oslos nye grønne hjerte i Hovinbyen, som åpner landskap midt i transformasjonens kjerne.
2) Follotunnelen – det underjordiske grepet som ga nytt liv til sydøst og nye muligheter for grønn byutvikling.
3) Fjordbyen 2.0 – Grønlikaia og Filipstad, blågrønn byutvikling i verdensklasse, der landskap, havn og arkitektur møtes.
Så la oss spørre: Hva slags by og hva slags landskap ønsker vi å vise frem til Europa? Hvordan vil vi markere 100 år med norsk landskapsarkitektur – og hva slags bilde ønsker vi at resten av Europa skal sitte igjen med?
Et siste hjertesukk fra en engasjert landskapsarkitekt: La oss løfte denne saken fra «what’s in it for me» til «what’s in it for us».
Tusen takk til vestlendingene for energien, strategien og motet. Nå er det på tide at alle gode krefter i øst løfter blikket, samler seg – og kanskje lytter til en god Trude Drevland-replikk: Skjerpings!
Hvis Oslo fortsatt ønsker å være vertskap i 2029, er det nå vi må vise hvorfor vi fortjener det.
Meninger / Debatt
Av Runa Gjerland
Meninger / Debatt
Av Siri Moseng, Jan Olav Jensen, Beate Hølmebakk, Per Tamsen, Tanja Lie, Carl-Viggo Hølmebakk
Meninger / Debatt
Av Tom Juul-Gam
Meninger / Debatt
Av Steinar Skjerdingstad
Meninger / Debatt
Av Karoline Manvik
Meninger / Debatt
Av Jorunn Monrad