Meninger / Kommentar
– Det er på tide å blåse liv i Foreningen Norske Boligutstillinger, skriver Kyrre Sundal
Av Kyrre Sundal
Men det er kunstgjødsla som er verst: Nitrogenet renner fra gjødsla jorder og ut i tusenvis av små bekker og elver før alt ender i Oslofjorden. Et nei til kjøtt av svin og fjørfe er ja til rein Oslofjord.
Men det er kunstgjødsla som er verst: Nitrogenet renner fra gjødsla jorder og ut i tusenvis av små bekker og elver før alt ender i Oslofjorden. Et nei til kjøtt av svin og fjørfe er ja til rein Oslofjord.
Rainer Stange er professor i landskapsarkitektur Institutt for Urbanisme og landskap ved AHO og partner i Bokemo.
Foto: privatDet har vært den tredje varmeste juli på Østlandet siden målingene starta i 1901. De to andre var 2014 og 2018. Vi snakker om nesten 3 grader varmere enn gjennomsnittet. Det er åpenbart at dette har med klimaendringene å gjøre.
Jeg har derfor brukt sommeren til å bade i elver, floder, tjern, vann, innsjøer, fjord og hav. Følelsen av å bade i disse forskjellige formene for vann er egentlig ganske forskjellig. Alle sammen er herlige. For eksempel ble de stille skogstjerna i mine barndoms landskap i midtre Vestfold, varme som innendørs svømmebasseng. Vi målte 27 varmegrader flere ganger med to forskjellige termometer i et lille vannet Støfsern, der vi svømte tur mellom de hvite vannliljene.
Under badetemperaturene på Yr.no var det intet sted under 21 grader i vannet i flere uker. Bading er ekte, gratis luksus, og er sjølve meninga med sommeren. Det er ingen grunn til å reise til et steikende, knusktørt og brunsvidd «Syden» når det er så fint lyst. levende og grønt i Skandinavia om sommeren.
Men det er ikke bare her det er herlig; Nå kan vi bade i Seinen midt i Paris! For første gang på 99 år er det nå lov å bade på tre utvalgte strender der. Den mest fornemme er Paris en Seine – Baignade du Bras Marie, som betyr bad i Marie-armen, som er den stilleste delen av Seinen i Marais, den historiske, tetteste bykjernen.
Badet åpna på første sommerdag den 21. juni og holdt åpen to måneder til den 21. august. På hverdagene kunne du gå ned å bade fra 7 til 11:30, og så kunne man bade fra 8 til 17 på søndag. På fransk og parisisk manér var badeplassen perfekt organisert med badevakter, som så deg i øynene og sa: «Bonjour Monsieur», «Bonjour Madame» eller «Bonjour Mademoiselle»; bokser til å oppbevare eiendelene; og små, gule flytebøyer du måtte feste rundt livet.
Det spennende med å bade i Seinen er blant annet at elvevannet har såpass stor fart at du flyter bra nedover, og det er litt jobb for å svømme tilbake. Før sa vi alltid at Paris er ikke et sted å være om sommeren, men på grunn av disse nye bada, så får verdensbyen en ny dimensjon av herlighet.
For 50 år siden var det bare tre fiskearter som levde i den forurensa elva. Det var tre store kilder til forurensning: Utslipp fra jordbruket, tungmetaller fra industrien og kloakk ved regnskyll. Til OL i fjor ble det gjennomført et omfattende prosjekt på 1,4 mrd. euro. Det dreide seg om å modernisere renseanlegga slik at alt vann går gjennom kjemikalier og ultrafiolett lys for å drepe bakterier.
For hvert år er Seinen blitt 1 % reinere. I år kunne biologene melde at det er registrert hele 33 fiskearter, samt 3 sjeldne elvemuslinger, som regnes som ekstra viktige, siden de er ømfintlige for forurensning.
Seinen drenerer Nordøst-Frankrike og ender i den Engelske kanal, som på fransk heter La Manche (Ermet). Nedbørsfeltet er 78 650 km² , som er nesten helt likt med Østlandets nedbørsfelt som renner ut i Oslofjorden på 73 717 km2.
For å rense Oslofjorden, må vi rense alle små bekker og elver fra lekke kloakkledninger og feilkoblinger.
Det er 13 små vassdrag som ender i indre Oslofjord. Her er det egentlig brakkvann, og når du bader i Bjørvika, bader du egentlig i vannet fra Akerselva, så lite salt er det. For eksempel i arbeidet med å åpne Hovinbekken i Bjerkedalen park, som fikk Oslo bys Arkitekturpris i 2015, oppdaga vi at det rant urensa kloakk rett ut i parkbekken, og det blei stor ståhei. Det viste seg at det var hele 30 feilkoblinger, som det kosta 60 millioner å utbedre. Som tilfeldigvis var akkurat den samme summen som hele den nye parken og paviljongen kosta.
Jeg mistenker at det er tusenvis av andre feilkoblinger i våre vassdrag.
I tillegg strømmer de store elvene Glomma og Drammenselva (med sidevassdrag) ut i Oslofjordsystemet – Glomma ved Fredrikstad og Drammenselva via Drammensfjorden – og de står for noen av de største tilførslene av næringsstoffer til fjorden.
Dette er godt dokumentert i overvåkingsrapporter: Glomma pekes særlig ut som den største bidragsyteren, og Drammenselva påvirker vannmassene og lagdelingen i fjorden.
Forskerne i Havforskningsinstituttet kom i fjor ut med en rapport om de fem store påvirkningsfaktorene som står for 72 prosent av den totale belastningen: «De fem store troner på verstinglista fordi de har vid utbredelse og pågår regelmessig», heter det.
Her er verstinglista for Ytre Oslofjord:
1. Fiske
2. Miljøgifter
3. Mikroplast
4. Fysisk påvirkning
5. Næringssalter
Havforskningsinstituttet skriver videre: «Næringssalter er nødvendig for livet i havet. Men for mye av det gode fører til overgjødsling og dårlig miljø i fjorden. De største kildene er avløp med kloakk og landbruk».
Først må altså Vann- og avløpsetatene i alle kommuner på Østlandet rense alle vassdrag for feilkoblinger og direkte utslipp i vassdraga, noe vi har forplikta oss til i henhold til vannressursloven ratifisert i 2001.
Samtidig må bøndene passe på å sette av en 6 m bred vegetasjonssone langs bekker og elver. De må slutte med høstpløying for å hindre avrenning av jordpartikler.
Men det er kunstgjødsla som er verst: Nitrogenet renner fra gjødsla jorder og ut i tusenvis av små bekker og elver før alt ender i fjorden. Dette er mest gjødsling til kornproduksjon, der 85 % av kornet ender som dyrefôr – mesteparten til svin og fjørfe, og litt til storfe – kjøtt vi egentlig ikke skal spise, så her har vi litt av en snuoperasjon å gjøre.
«Nei til kjøtt av svin og fjørfe er ja til rein Oslofjord».
Meninger / Kommentar
Av Kyrre Sundal
Meninger / Kommentar
Av Ida Messel
Meninger / Kommentar
Av Elin Delmar
Meninger / Kommentar
Av Peter Butenschøn
Meninger / Kommentar
Av Ellen de Vibe
Meninger / Kommentar
Av Maisam Mahdi