14. mai 2024
Arkitektur
Dansk konge på arkitekturvandring i Norge

Når det danske kongeparet denne uken besøker Oslo, skal de se eksempler på dansk-norsk samarbeid innen bærekraftig byutvikling og fellesskapsarkitektur.

Vannkunsten boligområde i Bjørvika langs Oslofjorden. Foto.

Boligprosjektet Vannkunsten, tegnet av danske Vandkunsten, er blant prosjektene det danske kongeparet skal se under sin arkitekturvandring gjennom Bjørvika onsdag.

Foto: Rasmus Hjortshøj

Etter innbydelse fra Hans Majestet kong Harald 5. av Norge, avlegger det danske kongeparet statsbesøk til Norge denne uken. Tirsdag kl. 11 ankommer kong Fredrik X og dronning Mary den norske hovedstaden, hvor de skal oppholde seg i to dager.

På programmet for det kongelige besøket står blant annet kransenedleggelse på Akershus festning, en gåtur rundt Ulsrudvann (etter en privat t-banetur sammen med Deres Kongelige Høyheter kronprins Haakon og kronprisesse Mette-Marit) og besøk av Oslo Science City. 

Men for den arkitekturinteresserte er det kanskje følgende programpost som er mest interessant: Arkitekturvandring i Bjørvika. Onsdag ettermiddag skal den danske kongen og dronningen, i følge med både Hans Majestet Kongen, Hennes Majestet Dronning Sonja og kronprinsparet, innom blant annet Vannkunsten i Bjørvika, Operahuset og Oslo Badstuforening. 

Danskene vil kanskje bli stolte av å se nettopp Vannkunsten, som er tegnet av den danske tegnestuen Vandkunsten, og som i fjor ble beæret med Houens fonds diplom. Prosjektets andre byggefase er for tiden under oppføring sørøst i Bjørvika.

Ordfører i Oslo Anne Lindboe og Christian Pagh, den danske sjefskurator og avtroppende direktør for Oslo arkitekturtriennale, vil presentere det det danske kongehuset omtaler som «et av Oslos nye, sentrale byrom, som har et dansk avtrykk innen bærekraftig byutvikling og fellesskapsarkitektur».

Under arkitekturvandringen vil det bli vist eksempler på hvordan felles dansk-norske løsninger er med på å trekke naturen, vannet og mennesket tilbake i sentrum av Oslo, skriver det danske kongehuset.

Av Redaksjonen