10. august 2023
Arkitektur
Forlaget Cappelen til Odd Fellow-bygget

Norges største forlag flytter inn i omstridt funkis-perle i hovedstaden.

Illustrasjon av Odd Fellow-bygningen, Oslo

Darks skisse av Odd Fellow-bygningen i Oslo har nå fått Cappelen Damm-logo på taket.

Foto: DARK Arkitekter (illustrasjon)

Norges største forlag er på flyttefot, og blir fra 2025 å finne i Blakstad og Munthe-Kaas-arkitekters kulturhistoriske og verneverdig bygg i Stortingsgata 28 i Oslo. Bygget er bedre kjent som Odd Fellow-bygningen.

Her vil Cappelen Damm lage hovedstadens nye litterære storstue.

— Det er flere gode grunner til at vi har besluttet å forlate Akersgata og flytte inn i dette historiske bygget. Det handler om økonomi, løsninger og fleksibilitet. Men mest av alt gleder vi oss til å etablere en litterær storstue midt i Oslo – et berikende tilskudd til bylivet i sentrum av hovedstaden, sier forlagssjef Sarah C. J. Willand i en pressemelding.

Det er Dark Arkitekter som står bak skissene for det verneverdige funkisbygget som forlaget sendte ut i dag.

Willand sier at publikum vil merke at Norges største forlag gjør en lenge diskutert flytting også til et kulturelt prosjekt.

— Vi skal være et naturlig tilholdssted for våre forfattere og samarbeidspartnere, og en god arbeidsplass for ansatte. Men det er også et viktig mål å forsterke arbeidet med å skape litterære og kulturelle møteplasser, sier hun.

Odd Fellow-bygningen har lenge vært åsted for omfattende tautrekning mellom gårdeierne, eierne av nabogården Haakon VIIs gate 5 og myndighetene, der Odd Fellow ønsker å bygge et seks etasjers høyt påbygg. Det er uklart om hva Cappelen Damms innflytning vil ha å si for byggets videre utvikling.

 

Av Redaksjonen