13. mai 2025
Arkitektur
Freder bedehus

Nå blir kulturminner fra lekmannskristendommen, bedehusbevegelsen og vekkelsestiden tatt vare på. Riksantikvaren freder Bethel bedehus i Ryfylke.

Det var Stavanger-prest Lars Oftedal som tok initiativ til å bygge Bethel. Tanken var at bedehuset, plassert nær dampskipskaien på Judaberg, skulle fungere som et «regionbedehus» for folket i Ryfylke. 

Foto: Trond A. Isaksen, Riksantikvaren

I 147 har bedehuset Bethel blitt brukt til vekkelser, sang, basarer og juletrefester. Nå freder Riksantikvaren bedehuset på på Judaberg, Finnøy, Rogaland, som sto ferdig som «regionbedehus» for folket i Ryfylke i 1878.

– Det er skikkelig stas at Riksantikvaren sier klart og tydelig at Bethel bedehus har nasjonal verdi.  Det er lov å være stolt av det bedehusbevegelsen har vært og er. Husk: Bethel blir fredet, ikke avskiltet, sier Tor Øyvind Skeiseid, styreleder i Bethel, i en pressemelding fra Riksantikvaren.

Fredning av bedehuset Bethel vil sørge for at et viktig kulturminne knyttet til lekmannskristendommen, bedehusbevegelsen og vekkelsestiden nå blir tatt vare på.

– Bethel er i bruk, og huset blir godt tatt vare på. Riksantikvaren mener at bruk er det beste vern, og her ser vi beviset, sier riksantikvar Hanna Geiran i pressemeldingen. 

Arkitektonisk skiller Bethel seg i ganske stor grad fra de andre bedehusene som ble oppført i samme periode: Både i størrelse, at det er bygd i stein, og fordi det er inspirert av de mange steinkirkene fra middelalderen som er i området.  

Byggekomiteen den gang understreket også det symbolske ved å bygge Bethel i et bestandig materiale: «Huset bygges af Sten og skal derved vidne for kommende Slægter om Guds-Ordet og Guds-Rigets Bestandighed». 

Av Torbjørn Tumyr Nilsen