15. januar 2024
Arkitektur
NRK velger «konsentrert»

NRK har bestemt seg for bygningstypen til sitt nye hovedkontor på Ensjø. Ingen høyhus eller atrium i sikte:

NRK_konseptskisse.

Slik ser en konseptskisse for NRKs nye hovedkvarter ut. Arkitektene skal formgi senere, opplyser NRKs prosjektdirektør.

Illustrasjon: Rodeo arkitekter/Nordic

– Med mange forskjellige typar kriterium, har vi landa på å gå for det som blir kalla «konsentrert». Dette er eit bygg med ein sentral kjerne i midten og fløyer ut, sier prosjektdirektør Tor I. Hoel til egen kanal.

I 2021 investerte NRK 800 millioner i den nye tomten på Normannsløkka på Ensjø i Oslo, og siden har mange ventet spent på hvordan det nye hovedkontoret vil se ut når lokalene åpner i det som er antatt mellom 2025 og 2027.

– Vi hadde tre konsept å velja mellom: Det eine var eit høghus, det andre var atriumbygg med opning i midten og det tredje var eit bygg beståande av ein kjerne og armar ut på sida, forklarer Hoel.

Valget av konsept innebærer at statskanalens nye bygg ikke vil kunne bli høyere enn 42 meter eller ni etasjer.

Hoel forteller at samfunnsoppdraget til NRK, samhandling på tvers, trygghet, bærekraft og miljø og sosial bærekraft, ligger til grunn for valg av bygningstype.

– Konseptet er det som er mest retta utover og som svarar best på det å møta byen og samhandla med omgivnadane rundt, sier han.

Hoel understreker at illustrasjonen, signert Rodeo og Nordic, er en konseptskisse, og at arkitekter skal forme bygget ved en senere anledning.

Med sine 14 mål er tomten betraktelig mindre enn dagens område på 85 mål på Marienlyst i hovedstaden.

– Det vil bli nok plass, sier Tor I. Hoel til NRK.

Av Redaksjonen