29. april 2024
Bransje
Søk om DIP-millioner

Nå kan du søke DIP-midler til arkitektbransjens beste nyskapingsprosjekter.

Har Millioner Leter Etter Arkitektbransjens Beste Nyskapingsprosjekter

Etter gjennomført DIP-prosjekt som dreide seg om sirkulære ferdighus, har Haugen/Zohar Arkitekter sikret seg en strategisk viktig avtale med Norgeshus. Her viser Aleksandra Volfova (t.v.) og Marit Justine Haugen fram en veggprototype til Anne Elisabeth Bull (i midten), DIP-ansvarlig i DOGA.

Foto: Morten Brakestad

«Har millioner – leter etter arkitektbransjens beste nyskapingsprosjekter», lyder den forlokkende overskriften på en pressemelding fra DOGA mandag morgen. Ytterligere 11 millioner kroner skal nå sprøytes inn i norske bedrifter som vil bruke designdrevet innovasjon til å tenke nytt og forstå brukerne sine bedre.

Designdrevet innovasjonsprogram (DIP) er en støtteordning som stimulerer til bruk av designmetodikk i idéfasen av innovasjonsprosjekter i næringslivet. Det er fasen der du har en problemstilling, men ikke enda har kommet fram til en løsning, heter det i meldingen.

– Norge trenger mer nyskaping. Derfor har regjeringen forsterket satsingen på DIP. Når designmetodikk og brukerinnsikt kommer tidlig inn i innovasjonsprosjekter, får vi mer treffsikker nyskaping. Jeg oppfordrer næringslivet til å gripe sjansen til å søke om DIP-midler fra DOGA, sier næringsminister Cecilie Myrseth (Ap).

Haugen/Zohar Arkitekter, Kvist Solutions og Sirkulær Ressurssentral er blant bygg- og arkitektbransjens mottakere av innovasjonsmidler fra DOGA.

– DIP-midlene ga oss spillerom til å sette av betydelig tid til forskning og utvikling. Slik fikk vi en solid utviklingsfase hvor vi kategoriserte ombrukbarhet for forskjellige bygningskomponenter. Dette ble viktig for veien videre, sier Marit Haugen i Haugen/Zohar Arkitekter, som i 2021 mottok 631 600 kroner i DIP-støtte for å utvikle mer bærekraftige ferdighus.

DIP-prosjektet ble gjennomført i samarbeid med Omtre og målet var å prosjektere en helsirkulær bolig for det norske ferdighusmarkedet.

– Målet med sirkbo.no er å utvikle en klimavennlig og sirkulær boligserie. Nå står vi foran et pilotprosjekt med interesserte boligbyggere, forteller Haugen i meldingen.

Også Kvist Solutions, som har utviklet en digital plattform for forenklet miljøsertifisering, og Sirkulær Ressurssentral og deres ombrukshall på Økern, roser støtteordningen.

– Hvis du skal utvikle nye innovative, brukerorienterte tjenester og forretningsmodeller hvor du ikke har så mye å bygge på fra før, er designdrevet innovasjon en veldig nyttig og verdifull tilnærming. Da slipper du å gjette på hva brukeren eller kunden vil ha, sier Håkon Iversen, gründer og sosial innovatør i Pådriv Oslo, en av samarbeidspartnerne bak Sirkulær Ressurssentral.

Søknadsskjema for årets DIP-midler har nå åpnet og søknadsfristen er 22. mai 2024.

 

Av Redaksjonen