02. januar 2024
Landskap
Nye regler for overvann

Nye krav til håndtering av overvann skal hindre milliardtap. – Vil sørge for at vi er bedre forberedt på et våtere og villere vær, sier kommunalminister Erling Sande. 

Vannet renner ved Holbergs plass i Oslo. Nå blir det nye regler og krav om håndtering av overvann over hele Norge. 

Foto: Direktoratet for byggkvalitet (DiBK)

Som følge av økt nedbør blir overvann et økende problem i norske byer og tettsteder. Årlig regner Direktoratet for byggkvalitet (DiBK) med at samfunnet bruker mellom 1,6 og 3,6 milliarder kroner på skader fra overvann. Dette vil doble seg de neste 40 årene, mener direktoratet som nå tar grep. 

– Det nye regelverket vil i større grad sikre at nye byggeprosjekter er tilpasset klimaet i framtiden. Samtidig åpner vi for at kommunene selv kan lage egne regler, basert på lokale forhold. Uansett vil de nye reglene sørge for at vi vil være bedre forberedt på et våtere og villere vær i framtiden, sier Erling Sande (Sp), kommunal- og distriktsminister, i en pressemelding fra DiBK. 

Nye regler stiller blant annet krav til at kommunene ruster seg for såkalt «100-årsnedbør». Det vil si at man forbereder seg på den aller heftigste nedbøren som kan ventes de neste 100 årene.

Ifølge DiBK, som har hjulpet Kommunal- og distriktsdepartementet med de ny reglene, trenger ikke oppfølging av krav nødvendigvis å koste de største summene. 

– Heldigvis er det mye vi kan gjøre som ikke koster så mye, men som likevel vil ha stor effekt. Av og til kan det være så enkelt som å bytte ut asfalt med grus, plen eller andre drenerende dekker som hjelper til med at vannet blir infiltrert i grunnen, sier Per-Arne Horne, direktør i DiBK, i pressemeldingen. 

Les mer om reglene her. 

 

Av Redaksjonen