27. juni 2024
Landskap
Stein Kolstø æresmedlem i NLA

«Fjordbygeneral» Stein Kolstø blir første æresmedlem i Norske landskapsarkitekters forening som ikke er landskapsarkitekt.

Diplom og blomster ble overrakt av generalsekretær i Norske landskapsarkitekters forening, Line Oma, under et internt arrangement hos Plan- og bygningsetaten i Oslo tirsdag.

Foto: Mona Vestli

For første gang går NLAs æresmedlemskap til en person som ikke er landskapsarkitekt, idet Stein Kolstø, også kjent som Oslos «Fjordbygeneral», mottok hederen denne uken.

Kolstø har ledet arbeidet med Fjordbyen, fra den spede start på midten av 1990-tallet og frem til i dag.

– Kolstø er en rollemodell for hvordan sterke og visjonære fagpersoner kan arbeide i forvaltningen – og å få til menneskevennlige, offentlige byrom. Fjordbyenhetens arbeid har lagt grunnlaget for noen av de mest besøkte gatene, promenadene, plassene og bryggekantene vi har i Norge i dag, og satt en høy standard for transformasjon av byen i møtet med vannet, skriver NLA i en pressemelding.

Oslos sjøfront har under Kolstøs ledelse forvandlet seg fra å være Oslos bakside mot vannet med trafikk- og havnevirksomhet, til å bli byens ansikt utad. Med sju allmenninger, en sammenhengende 9 km promenade, gater og byrom som løfter vannets rolle i byen – og dermed også inviterer folk til å nyte og ta i bruk vannflaten midt i sentrum av hovedstaden, heter det videre.

Stein Kolstø, som før arbeidet med Fjordbyen jobbet med å gjøre Rådhusplassen om fra motorvei til en bilfri plass, var i 2017 med å gi ut boken «Oslo i vekst og endring» og han har skrevet mye om byutviklingen i Oslo og Fjordbyen. og bidrar til en aktiv formidling av temaet, skriver NLA.

Av Redaksjonen