23. februar 2023
Miljø
Skal gjenbruke trøndertegl

700 tonn tegl fra Trøndelag Margarinfabrikk skal brukes som byggematerialer fremfor avfall og fyllmasse.

Bilde av murstein

Når den gamle margarinfabrikken i Trondheim rives får teglsteinene være med videre på nye byggeprosjekter.

Foto: Trøndelag fylkeskommune

Høsten 2022 la Trøndelag fylkeskommune la ut anbud om hjelp til å sørge for uthenting og bearbeiding av teglstein fra rivingen av Trøndelag Margarinfabrikk. Franzefoss Gjenvinning og Franzefoss Pukk fikk sammen oppdraget med å sørge for at 700 tonn teglstein går til nye byggematerialer fremfor avfall og fyllmasse, melder Franzefoss i en pressemelding.

– For fylkeskommunen er teglsteinsprosjektet viktig for å vise at ombruk av ulike materialer er mulig å gjennomføre i en industriell storskala. Dette bygger opp under fylkestingets vedtak om å redusere klimafotavtrykk fra materialbruk til våre bygg med 50 prosent innen 2025 og 75 prosent innen 2030, sier Heather Louise Mason, fagleder bærekraftige bygg i Seksjon eiendom, i pressemeldingen.

Prosjektet består i å hente ut, rense, sortere og levere teglsteinene ut igjen som nye byggematerialer til den lokale byggebransjen. Resirqel, som Franzefoss er deleier av, bistår med rådgivning. Fylkeskommunen har fått faglige råd av Høine, som har arbeidet med ombruk av teglstein fra Danmark.

Teglsteinen, som allerede har en 100 år gammel historie, har blant annet vært gjennom tester for frostbestandighet og miljøgifter. Konklusjon er at den fortsatt har en levetid på flere hundre år.

– Vi ønsker å bygge kunnskap i bransjen om anskaffelser knyttet til industrielle prosesser for ombruk av stein i større volum. Med dette ser vi på flere utfordringer samtidig som vi kunne være med å danne et veikart for økt sirkularitet inn mot byggebransjen, sier Mason.

Av Redaksjonen