16. januar 2023
Politikk
Åpner for mindre leiligheter

Raymond Johansen (Ap) vil åpne for at man kan bygge små leiligheter i Oslo sentrum. Men ikke alle i eget parti er enig.

Byrådsleder i Oslo, Raymond Johansen (Ap). Foto.

Raymond Johansen går inn for å midlertidig oppheve leilighetsnormen i Oslo sentrum, som i dag legger store begrensninger på hvor mange små leiligheter som kan bygges.

Foto: Sturlason
Raymond Johansen går inn for å midlertidig oppheve leilighetsnormen i Oslo sentrum, som i dag legger store begrensninger på hvor mange små leiligheter som kan bygges.Foto: Sturlason

Nye tall viser at en sykepleier med gjennomsnittslønn bare har råd til 1,5 prosent av Oslos boliger. For ti år siden var tallet 13 prosent.

For å få ned boligprisene og sørge for at flere kommer seg inn på boligmarkedet, åpner byrådsleder i Oslo, Raymond Johansen (Ap), nå for å slippe opp på leilighetsnormen i byen, i hvert fall midlertidig. Det skriver Aftenposten.

Leilighetsnormen sier at det ikke skal bygges boliger under 35 kvadratmeter sentralt i Oslo. I tillegg kan bare 35 prosent av boligene være mellom 35 og 50 kvadratmeter.

«Oslo Arbeiderparti vil at leilighetsnormen endres i en periode så det kan bygges flere leiligheter i indre by slik at antall leiligheter totalt økes,» heter det i et forslag som byrådslederen stiller seg bak.

Målet er at det skal bidra til å få boligprisene ned, så flere kan komme seg inn på boligmarkedet.

Men partiet er ikke enig med seg selv. Leder i Oslo Ap, Frode Jacobsen, vil beholde normen.

– Oslo trenger flere boliger, både små og store. Jeg tror ikke løsningen på Oslos boligutfordringer er å bygge flere små boliger i indre by, der det allerede er mange små leiligheter og behovet er flere større leiligheter for å skape mer stabile nærmiljøer, sier han til Aftenposten.

Av Redaksjonen