25. august 2023
Priser
Vinner pris i Skåne

Hage av Brendeland & Kristoffersen arkitekter vinner Skånes arkitekturpris 2023.

Brendeland & Kristoffersens Hage-prosjekt i Lund i Sverige.

Hage av Brendeland & Kristoffersen arkitekter.

Foto: Peter Westrup

«God arkitektur er avgjørende for den regionale attraktiviteten og vårt skånske miljø», heter det i beskrivelsen av Skånes arkitekturpris. Denne gangen er det Brendeland & Kristoffersen arkitekter, altså de Trondheim-baserte arkitektene Geir Brendeland og Olav Kristoffersen, som har stukket av med arkitekturprisen i den svenske regionen. Thomas Skinnemoen fulgte også Hage-prosjektet hele veien. 

Hage er utført på vegne Lund domkirke og omtales som «en åpen møteplass [som] skal utvikles og forbedres i takt med» et nytt boligområde i Lund.

– Arkitekturen spiller en viktig rolle i å forme samfunnet vårt, det bidrar til hvordan vi trives og hvordan samfunnene våre fungerer. Hage utfordrer perspektiver – hvordan vi ser på møteplasser, inkludering og bærekraft, sier Anna Pettersson, utviklingsdirektør Region Skåne i en pressemelding om prisen.

Dette er ikke første gang Hage-prosjektet får positiv oppmerksomhet. I fjor var prosjektet nominert til European Prize for Urban Public Space 2022. Til Arkitektur sa Geir Brendeland den gang følgende om prosjektet:

– Dette er et prosjekt med et tusenårsperspektiv, hvor utvikler har svært god tid. Det er et objekt i det åpne landskapet, en hage omgitt av murer bygget av femti tusen resirkulerte murstein med et tak bygget i solid cortenstål.

Skånes arkitekturpris deles ut årlig av Region Skåne och Sveriges Arkitekter Skåne. Selve prisutdelingen finner sted 5. september på Arkitekturdagen på Form/Design Center i Malmø.​

Av Redaksjonen