Eksperimenthus C 663 Fosen

Arkitekter

  • Studio Fredrik Lund

Eksteriør foto av minihus.

Hva trenger vi for å ha det godt? Fredrik Lund har 40 minutters reisetid fra leiligheten i byen til huset på landet, og ser de to stedene som to deler av én bosituasjon.

Verdens minste store villa
sove ute under tak / varmt bad ute med snø i håret
ligge på en plattform i solen / fyre opp i grua
lage mat inne / lage mat ute (samme sted)
lese ute under tak: regn, regn, regn, regn
sitte i veggen
sen middag i kveldssol / siesta på takterrassen
ligge i veggen / sitte mange, mange på dekkskanten
kjernen holder på varmen, den står inne i rommet

Interiør foto av en jente som ser inn et vindu og spiser eple.
Foto: Anniken Zahl Furunes (Dagbladet)

Dette prosjektet er et debattinnlegg som ønsker å stille følgende spørsmål:

  1. Hva trenger vi for å ha det godt?
  2. Fikk vi det bedre av isolasjonen, privatheten, som krever så mye plass?
  3. Kan et lite hus, i kraft av sin arkitektoniske utforming, tilby like mye eller mer livskvalitet enn et mye større hus?
  4. Hvordan kan bevisst utforming av steder i sonen mellom ute og inne øke bruken, og mangfoldet av bruksmuligheter, tatt i betraktning et nedbørsrikt, kjølig klima og årstidenes skiftninger?
  5. Hvorfor er det bare fokus på energiforbruk pr. kvm og lukkede systemer, ikke på størrelsen og utformingen av det vi bygger?
  6. Vår tid er kvantitetens tid, på bekostning av kvaliteten. Hvordan rimer dette med alt fokus på forbruk?
Arkitekt
  • Studio Fredrik Lund
Oppdragsgiver
  • Fredrik Lund
Bruttoareal
  • 0 kvm.
Kostnader
  • 1200000 NOK eks. mva
Ferdigstilt
  • 2011
Arkitekt medarbeidere
  • Fredrik Lund, professor, sivilark. MNAL, Martin Forsby, arkitekt SAR
Adresse
Solåsveien, Rissa
Arealbruk
  • 14,1 kvm pr beboer
Energikilder
  • Vedfyring
Ventilasjon
  • Naturlig
Andre tiltak
  • Materialer og overflatebehandlinger er naturmaterialer så langt dette er mulig og hensiktsmessig. Konstruksjon, ytterkledning, innerkledning og gulv er laget av lokalt levert trevirke. Huset er lett fundamentert, og det har på denne måten vært mulig å bruke et minimum av betong.
Foto
  • John Sanden, Fredrik Lund, Anniken Zahl Furunes (Dagbladet)
Interiør foto av avlang stue.
Foto: Anniken Zahl Furunes (Dagbladet)

Verdens minste store villa

Et hus kan bli mindre enn dette. I antall kvadratmeter motsvarer det hva vi kanskje ville kalle et lite fritidshus. Men hvis vi bestemmer oss for at dette er en villa, blir huset lite.

Huset ligger på sørspissen av den vakre Fosenhalvøya, 40 minutters reise fra Trondheim. Det meste av tiden tilbringes på en stor bilferge, med god kaffe i hånd, for å komme over til nordsiden av Trondheimsfjorden.

Nettopp nærheten til byen er viktig, og kombinert med en leilighet i sentrum av byen blir dette en bra bomessig helhetssituasjon året igjennom.

Huset er utformet med det mål å skape så mye livskvalitet og så mange forskjellige steder med ulik karakter som mulig, i et lite hus, under 50 kvm netto, med relativt lavt kostnadsbudsjett. Eller, sagt på en annen måte: Målet er å få et lite hus til å føles som et stort hus, mye større enn det egentlig er. 

Dette er ment som et innspill i debatten om bærekraft, der fokus er flyttet fra isolasjonstykkelse, usunne lukkede systemer og varmeforbruk pr. kvm til det spesifikke for vår profesjon; utforming, bruk, romkarakter, lysføring, holdbarhet, materialer, robusthet. Kompakthet har vært et avgjørende parameter for utformingen. Jeg tror bærekraft består i at noen kan utforme og bruke et fint sted over lang tid uten å bruke så mye ressurser. 

Huset er bygget som en tradisjonell bindingsverkskonstruksjon i gran, med utvendig kledning av malmfuru. Ytterveggene består av 2” x 6” konstruksjonsvirke, det vil si 15 cm isolasjon. Veggoppbygging fra innside til utside: 15 mm grankledning, dampbrems (DuPont, Tyvek), 148 mm Rockwool-isolasjon, 12 mm asfaltplate, krysslekting med 11 mm og 36 mm lekt (36 mm lekt, spikerslag for utvendig panel), 25 mm utvendig panel. Gulv- og takbjelker i dimensjon 2” x 8” med tilsvarende 20 cm isolasjon. Vinduer og dører er i tolags isolérglass med heltrerammer i furu, gjennomsnittlig u-verdi 1,5. Innenfor ytterveggene er det murt en massiv varmelagrende teglblokk med to ildsteder, et velprøvd, robust system. En spesiell nyutviklet vedovn av dansk fabrikat, med røkrøret festet så høyt på muren som mulig, varmer lett opp hele huset, med forbløffende lite forbruk av brensel.

Huset ligger som en vifteform mot sørvest og åpner seg mot solen. I dette klimaet varmes huset fort opp innvendig av solen, og solveggen ute er varm hele ettermiddagen.

Situasjonsplan av minihus i kontekst, arkitekt tegning.

Situasjonsplan

Illustrasjon: Studio Fredrik Lund
Plan av minihus, arkitekt tegning.

Plan

Illustrasjon: Studio Fredrik Lund
Snitt tegning av minihus, arkitet tegning.

Snitt

Illustrasjon: Studio Fredrik Lund