Juf Nienke Amsterdam

Arkitekter

  • RAU

  • SeARCH

Eksteriør foto av fasade på boligblokk i svart treverk.

Arkitektene i SeARCH og RAU har tegnet Juf Nienke, en helsirkulær leilighetsbygning i nabolaget Centrumeiland i Amsterdam. De prefabrikkerte tremodulene er montert på ulike vis, noe som gir både små leiligheter og store som strekker seg over flere etasjer. Halvparten av de 61 leilighetene er ment for lærere og andre samfunnskritiske yrker innen utdanning, helsevesen og politi i den nederlandske hovedstaden. De resterende 31 leilighetene leies ut til familier på privatmarkedet.

Bygningen er sirkulær og har et positivt energiregnskap. Samtidig har den en sterk urban karakter. Modulene er organisert rundt en stor trapp som danner et vertikalt inngangsparti. Via trappen kommer beboerne opp til en takterrasse i tre med utsikt over fellesområdene i bakgården. Takterrassen strekker seg rundt hele bygningen og binder de ulike delene sammen.

Under den 15 meter høye hovedkonstruksjonen i tre er det parkeringskjeller i betong, med plass til 25 biler og 246 sykler. I førsteetasjen skal det også bli kafé, butikker, kontorplasser, studioer og undervisningslokaler.

Materialbruken er naturlig og resirkulert. Materialene har lavt klimaavtrykk og er i stor grad fornybare. De prefabrikkerte modulene kan organiseres på ulikt vis og enkelt demonteres, slik at prosjektet kan tilpasses ulike fremtidige behov.

Å bygge leilighetene utelukkende i tre, gir over 580 000kg CO2-lagring. Prefabrikkering gir mindre avfall på byggeplass, noe som reduserer byggetiden og gir mindre påvirkning på omgivelsene. Beplantningen er nøye valgt med tanke på biologisk mangfold og overvannshåndtering og fellesområdene har også arealer for fugler og flaggermus.

Arkitekt
  • SeARCH
  • RAU
Oppdragsgiver
  • Dokvast
Ferdigstilt
  • 2022
Konsulenter
  • dgmr
Adresse
Amsterdam
Entreprenør
  • Barli og Hazenberg
Foto
  • AStijn Poelstra, SeARCH
Bakgård omsluttet av boligblokk i mørkt treverk med utvendige svalganger. Eksteriør foto.

Et viktig poeng med fremtidens trearkitektur er at ordinære byggeoppgaver som leiligheter og kontorbygg ikke behøver å utføres i stål og betong.

Foto: AStijn Poelstra, SeARCH
Foto av utvendig svalgang i treverk på en boligblokk.

Med introduksjonen av moderne trearkitektur i Nederland tar trebyggeriet et skritt fra nordisk kuriositet som reelt alternativ for hele Europa.

Foto: AStijn Poelstra, SeARCH
Snitt av boligblokk og gårdsrom. Arkitekt tegning.

Snitt

Foto: SeARCH og RAU
Plan av første etasje på boligblokk. Arkitekt tegning.

Plan, 1. etasje

Foto: SeARCH og RAU
Fjerde etasje plan av boligblokk. Arkitekt tegning.

Plan, 4. etasje

Foto: SeARCH og RAU