
Kristin Jarmund Arkitekter har bygget ambassadørbolig i Katmandu. Gårdsrom og terrasser knytter anlegget til det eksisterende kanselliet fra 2008, mens materialbruken reflekterer lokal byggeskikk.
Den norske ambassadens kanselli ble ferdigstilt i 2008, som et frittliggende bygg i hagen til en eldre villa som tidligere huset ambassadens virksomhet. Eiendommen er ca. 5 mål stor og ligger på en høyde over Katmandu, i bydelen Lalitpur. Den gamle bygningen er nå revet for å gi plass til en ny ambassadørbolig.
- Kristin Jarmund Arkitekter AS
- LINK Landskap
- Linda Evensen Design ldt.
- Statsbygg
- 883 kvm.
- 26000000 NOK eks. mva
- 2012
- Kristin Jarmund, sivilark. MNAL og interiørark. MNIL; Graeme Ferguson, Chartered Architect RIBA
- Link Landskap, avd. 13,3
- MRB & Associates, Katmandu, byggeleder: Niels Axel, entreprenør: Sharma & Co. Katmandu
- Strøm fra lokalt nett.
- Solceller med batterier til utebelysning, noe innendørs belysning og stikkontakter.
- Generator som ekstra back-up på dagtid når det er begrenset tilgang på strøm.
- Oppvarming av vann via solfangere.
- Naturlig ventilasjon, air conditionenheter for kjøling/oppvarming.
- I hovedsak lokalt tilgjengelig stein, pusset betong med noe innslag av tre.
- I perioder er det ikke nok vann tilgjengelig i vannledningene, og ambassaden benytter derfor tiltak som å samle regnvann, og har et eget filtreringsanlegg for gjenbruk av vann. Det er installert underjordiske tanker til:
- - samling av regnvann via sand-filter – 120 000 liter
- - vann fra tankbil – 20 000 liter
- - “city line” – 20 000 liter
- - brannslukning – 60 000 liter
- Ashesh Rajbansh, Kristin Jarmund Arkitekter

Situasjonsplan
Illustrasjon: Kristin Jarmund Arkitekter AS
Plan 1. et.
Illustrasjon: Kristin Jarmund Arkitekter AS
Plan 2. et.
Illustrasjon: Kristin Jarmund Arkitekter ASUtforming
Kanselliet er lagt lavt i landskapsrommet og bygget inn i den terrasserte skråningen. Residensen er plassert på et platå bak og over kanselliet, med panoramautsikt til Himalaya-fjellene. Tomten for øvrig er omkranset av høye gjerder og nabobygg på inntil tre etasjer tett opp mot tomtegrensen.
Residensens hovedform er en to etasjers kube med et åpent atrium som sentralt element, og med en lav fløy som er integrert i muren rundt anlegget. Husets form er egnet til å motstå jordskjelv og har referanse til tradisjonell nepalsk hustypologi.
Residensen har to funksjoner: representasjon og privat leilighet for ambassadøren. Representasjons- og servicefunksjoner er på plan 1 og leiligheten er på plan 2. På plan 2 har en overdekket privat terrasse utsikt både inn mot atriet og utover til Katmandu-dalen og Himalaya-fjellene.
En sekvens av klart definerte utvendige rom langs en sentral akse kobler residens og kanselli sammen, og knytter an til omgivelsene på hver side, der separate innganger til de to delene av anlegget er plassert. På grunn av sikkerhetsrestriksjoner og kort avstand til eiendomsgrensene, er nesten alle rom orientert inn mot atriet eller mot kanselliet. Huset er omringet av murer som delvis er integrert med vaktrom, teknisk rom og “staff quarters”.

Snitt. 1. hovedinngang, 2. representasjon, 3. galleri, 4. atrium, 5. terrasse.
Illustrasjon: Kristin Jarmund Arkitekter AS
Øverst: Oppriss, fasade nord, av kanselliet med ambassadørboligen bak.
Nederst: Situasjonssnitt av ambassaden. Fra syd mot nord. Ambassadørboligen til venstre, kanselliet til høyre.
Illustrasjon: Kristin Jarmund Arkitekter ASMaterialbruk og konstruktive løsninger
Utformingen av bygget skal være representativ, men nøktern – og samtidig presentere Norge på en moderne og kvalitetsbevisst måte. Det er også lagt vekt på at formgiving og detaljering ikke skal virke stedsfremmed.
Materialbruken reflekterer den lokale byggeskikken og er tilnærmet lik materialene som ble brukt i ambassaden; en kombinasjon av yttervegger kledd med skifer, delvis satt som plater eller lagt som tørrmur, og pussete overflater. Fasadene mot atriet og enkelte kjerner i bygget er kledd i lys travertin. Glassprofiler er i pulverlakkert aluminium, og skodder og utvendige himlinger er i nepalesisk treverk (salwood og sesau).
Bygget har en hovedstruktur av stive vegger med frittspennende dekker i plasstøpt armert betong. Konstruksjonen ivaretar de ekstreme kravene som er stilt til bygging i jordskjelvutsatte områder.

Ambassadørboligen, fasade mot kanselliet.
Foto: Ashesh Rajbansh, Kristin Jarmund ArkitekterUniversell Utforming
Bygningen har trinnfri adkomst og heis som forbinder etasjeplanene. Etasjeplanene er oversiktlige og enkle å orientere seg i. Det er tydelig kontrast mellom gulv og vegger. Det er ramper utvendig der det er nødvendig og HCWC i hver etasje.
Gjennomføring
Nepal er et av verdens fattigste land, og det har vært en utfordring å få tilgang til materialer, utstyr og teknologi. I tillegg har det vært en del politisk uro i byggeperioden. En norsk prosjektgruppe fulgte prosjektet frem til forprosjektnivå. Lokale konsulenter har utviklet detaljprosjektet i samarbeid med Kristin Jarmund Arkitekter AS. Det er benyttet den samme lokale entreprenøren som var med på kanselli-prosjektet. Erfaring fra kanselliet bidro til at prosessen ble enklere både i design- og detaljfasen og i byggeperioden.

Ambassadørboligen, fasade mot kanselliet.
Foto: Ashesh Rajbansh, Kristin Jarmund ArkitekterInteriørarkitektens beskrivelse:
Interiør og møblering
Interiøroppdraget omfattet møblering av representasjonsarealene og utforming av fast innredning til kjøkken og bibliotek, samt garderobeskap til samtlige soverom i den private leiligheten.
Bygget er stramt og moderne, med enkel materialbruk og detaljering. Det er en utstrakt bruk av naturlige materialer og store vindusflater gir rommene et lyst og luftig uttrykk. Innredningen er valgt for å understreke de arkitektoniske kvalitetene i bygget. Møblene har en enkel og ren form. Ambassadene er ”et lite stykke Norge i utlandet”, og det var et ønske fra Utenriksdepartementet at norskproduserte møbler og/eller møbler tegnet av norske designere skulle brukes i størst mulig grad.
Innredningen er fleksibel og funksjonell i forhold til å kunne håndtere større eller mindre mottagelser, med blant annet et uttrekkbart spisestuebord som har plass til 22 personer, samt lette sittegrupper som kan fjernes ved behov.
I likhet med bruken av lokale materialer i bygget, er valg av farger på deler av innredningen inspirert av den tradisjonelle fargepaletten i nepalsk og tibetansk kunsthåndverk. Nepal har en lang tradisjon for håndknyttede tepper, og det var derfor naturlig at tepper til boligen ble produsert lokalt. Dette bidrar til ytterligere stedstilknytning og de praktfulle teppene har blitt ”talking pieces” for ambassaden og deres besøkende.

Norges ambassade i Katmandu, kanselliet. Presentert i Arkitektur N nr. 8-2008.
Foto: Ashesh Rajbansh, Kristin Jarmund Arkitekter