Transformasjon av en trafo Oslo

Arkitekter

  • Haugen/Zohar Arkitekter AS

Foto av fasaden på en trafo, lekeplass fremfor.

Gjennom fem år med dugnadsarbeid har Haugen/Zohar Arkitekter sammen med mange andre realisert ideen om et felleshus for bygården på Torshov.

Våre sosiale mekanismer er de samme som for 2000 år siden; vi mennesker trenger nærhet, tilhørighet, friksjon og identitet, og vi vil være stolte av å være borgere i egen by. Det å tilrettelegge for et inkluderende rom i en bygård, der møter mellom mennesker kan finne sted, har vært hovedintensjonen i dette prosjektet.

Interiør foto av barnebursdag.

Trafoen etter ombygging. Etter mange år med planlegging og dugnader er det elektriske anlegget flyttet ut og trafoen er blitt felleshus. Fra en av de første barnebursdagene i 2012.

Foto: Katrine Nordli
Arkitekt
  • Haugen/Zohar Arkitekter AS
Oppdragsgiver
  • Selvinitiert prosjekt i samarbeid med beboere i Torshov Kvartal VIII
Bruttoareal
  • 75 kvm.
Ferdigstilt
  • 2012
Arkitekt medarbeidere
  • Marit Justine Haugen, Dan Zohar, begge sivilark. MNAL
Konsulenter
  • Byantikvaren, Enova, Kai Hansen (ingeniør)
  • Terje Hellem (lydtekniker)
  • Karsten Breivik (nettløsninger)
  • Steinar Roppen (økonomi)
  • Audun Aagre (prosjekt-ledelse)
  • Dan Zohar (byggeledelse)
Adresse
Mastrups gate 11
Energikilder
  • Elektrisitet.
  • Bygningen har vannbåren varme med varmegjenvinner i nedsunket Trafobunker
Ventilasjon
  • Mekanisk
Gjennomsnittlig u-verdi
  • Nye vinduer har en U-verdi på 1,2 W/kvmK
Materialbruk
  • Eksisterende bygningselementer er bevart.
  • Gulvet er restmaterialer fra en annen byggeplass.
Kostnader
  • Prosjektet er blitt til gjennom uttallige uker med dugnadsarbeid av beboerne i Torshov kvartal VIII gjennom 5 år. I tillegg: 1,1 mill. NOK for nedsenking av transformatorstasjon i bunker + 400 000 NOK til øvrige bygningsarbeider. 170 000 NOK for retekking av kobbertak med 100 000 NOK i støtte fra Byantikvaren i Oslo. Enova støttet oppvarmingsanlegget med 60 000 NOK.
Foto
  • Katrine Nordli, beboere i Torshov Kvartal VIII, arkitekten
Trafoen har i 2012 vært brukt til -følgende aktiviteter:
  • 72 overnattinger 36 barnebursdager 22 møter 37 voksenfester/ middagsselskaper/ familieselskaper 6 barnedåper/navnefester 2 konfirmasjoner 1 minnestund 11 julebord/juleavslutninger/ sommerfester/sammen- komster 12 klassefester 15 filmvisninger 7 styremøter 8 trafomøter 4 bandøving/øving/yoga 1 smykkeutstilling/salg 20 reservasjoner uten spesifikk aktivitetsbeskrivelse.

Historie

Torshovbyen, som i dag består av ni kvartaler, er et av de største kommunale boligprosjektene i Oslo. Prosjektet var en del av en omfattende treårsplan for kommunal boligbygging i Kristiania, tegnet av boligdirektør og arkitekt Harald Hals med inspirasjon fra europeiske hagebyer. Torshov Kvartal VIII fra 1920 er en av datidens største kommunale boligbygg og består av 196 leiligheter. I hjertet av denne bygården har en bygning tilhørende Hafslund stått låst i 85 år: en transformatorstasjon, som i sin tid ble bygget med en svalgang i tre, men som etter oppføringen i 1925 ble erstattet av et murhus på grunn av klager på røykende ungdom som kunne forårsake brann.

Svart hvitt foto fra bygård på Torshov med en trafo midt i.

Trafoen i Torshovbyens Kvartal VIII, ca. 1925.

Foto: Byarkivet
Foto av innsiden på en trafo, bare betong vegger.

Rommet inne i trafoen før ombygging. Mange muligheter.

Foto: Katrine Nordli, beboere i Torshov Kvartal VIII, arkitekten
Arkitekt tegning, diagrammatisk snitt av bygård.

Snitt gjennom gårdsrommet. Før, 1925 (over) og etter, 2013 (under). Trafoen er flyttet til en bunkers under bakken. 

Illustrasjon: Katrine Nordli, beboere i Torshov Kvartal VIII, arkitekten

Selvinitiert prosjekt

Transformasjonen av trafoen er et selv-initiert prosjekt. Hafslund ble først kontaktet i 2006, parallelt med at ulike sosiale scenarioer for program ble diskutert og utarbeidet med beboerne. Dette ble starten på en fem-års dugnads-prosess med sikte på å grave ned selve transformatoren og dermed frigjøre bygningen til et felleshus for bygårdens 196 husstander. En åpen, dialogbasert prosess kartla alle relevante ressurser blant beboerne, både amatører og profesjonelle. Dette ga prosjektet en operasjonell ramme og var utslagsgivende for den videre prosessen, da ingen finansiering lå på bordet. Men arkitekter, ingeniører, økonomer, advokater, finsnekkere, lydteknikere, kunstnere, gartnere, elektrikere m.fl. var klare for å ta sin del av dugnadsarbeidet i tur og orden etter en tydelig fase- og arbeidsinndeling. 

På generalforsamlingen i 2007 ble det vedtatt å heve husleien med 100 kr i måneden pr. husstand for å kunne starte arbeidet med å flytte selve transformatoren ned i en betongbunker utenfor bygningen. Oppussingsarbeidene startet opp i 2008, og ble avsluttet i 2012. I dag rommer den tidligere transformatorbygningen på 75 kvm et felles hovedrom, kjøkken, bad og en mellometasje for overnattende gjester.

Diagram som viser oversikt over hvem som bor i nabolaget.

Beboersammensetning Torshov Kvartal VIII i Oslo / 2013. Arkitektene Haugen/Zohar kartla nøye demografien i Kvartal VIII, både for bedre å kunne planlegge felleshuset, og for å finne folk med den nødvendige kompetansen for å være med å virkeliggjøre prosjektet. 

Illustrasjon: Katrine Nordli, beboere i Torshov Kvartal VIII, arkitekten
Eksplodert aksonometrisk diagrammatisk tegning.

Aksonometri som viser sammenhengen mellom elementer og tiltak, og hvem som har bidratt til gjennomføringen av dem.

Illustrasjon: Katrine Nordli, beboere i Torshov Kvartal VIII, arkitekten
Collage av bilder fra transformasjon og bygging på Trafo.

Etter fem år med dugnadsvirksomhet har Kvartal VIII fått et felleshus. Huset er i bruk 75% av uka, til alle typer aktiviteter. 

Foto: Katrine Nordli, beboere i Torshov Kvartal VIII, arkitekten

Bruk

Trafoen drives av en gruppe beboere som har ansvaret for løpende drift og utleie. Hver husstand har en kodet inngangsnøkkel, og reservering av huset blir gjort gjennom gårdens hjemmeside. Det nye felleshuset har bruksmuligheter for alle aldre, det er opptatt 75% av uken og har huset alle typer arrangementer. I tillegg kommer spontan bruk som ikke er reservert på forhånd. På 17. mai, sommerfester, sankthansaften og andre fine sommerkvelder, blir trafoens kjøkken og fasiliteter benyttet av andelshavere som spiser i hagen. 

Hvert år arrangeres også trafo-olympics, trafo-opera, “okseduell” med Italiagården og tour-de-trafo. 

Det er et mål for trafoen at det skal være en balanse mellom eksklusiv bruk av andelshavere enkeltvis, og felles bruk for hele borettslaget.

Plakat for Trafolympiske leker 2012.

Nye trafoaktiviteter! Invitasjoner utformet av beboer Vibeke Friis Knutzen. 

Illustrasjon: Katrine Nordli, beboere i Torshov Kvartal VIII, arkitekten
Plakat for Trafoopera.

Nye trafoaktiviteter! Invitasjoner utformet av beboer Vibeke Friis Knutzen. 

Illustrasjon: Katrine Nordli, beboere i Torshov Kvartal VIII, arkitekten
Foto av besøks bok med en innlimt gul ballong.

Gjesteboka viser at folk setter pris på huset...

Foto: Katrine Nordli, beboere i Torshov Kvartal VIII, arkitekten