Generalhagen Harstad

Arkitekter

  • Asplan Viak AS

Oversiktsfot, dronefoto, av utendørs scene og opplyst plass i bykontekst, hav og fjell i bakgrunnen.

Generalhagen er en «musikkpark», tilrettelagt for større og mindre arrangementer, med ulike soner for musikkopplevelser i hjertet av Harstad.

Ideen bak Generalhagen i Harstad har vært å skape en «musikkpark», og konseptet har vært å skape en tredeling av parken med ulike funksjonelle soner: scene/musikk-sone, aktivtetssone med skøytebane på vinteren og vannfontene på sommeren, og en historisk sone som varetar den historiske delen av parken.

Åpen Park

Parken er åpnet opp mot omgivelsene og inviterer folk inn med diverse aktivitets- og samlingsplasser, skøyting, utstillinger, torgaktivitet og lignende. Mot Hans Egedes gate er terrengvollen tatt ned til gatenivå. Eldre, skadede trær er blitt fjernet for å åpne opp for mer lys.

Den store, åpne plassen er utvidet mot øst. Masser fra høyden mot vest er blant annet benyttet som fyllmasse mot øst. Ganglinjer og bevegelsesmønstre gjennom og rundt parken har vært et viktig tema i planlegging av stier og plassering av fysiske elementer. Parken er universelt utformet og tilgjengelig for alle.

I tillegg har det vært viktig å verne om historiske elementer, så nye grep ivaretar parken og byens historie. Det ferdige anlegg er et resultat av et tett tverrfaglig samarbeid mellom arkitekt, landskapsarkitekt og rådgivende ingeniører innenfor bygg, bygningsfysikk, elektro, vann og avløp i Asplan Viak.

Arkitekt
  • Asplan Viak AS
Oppdragsgiver
  • Harstad kommune
Bruttoareal
  • 4765 kvm.
Kostnader
  • 52000000 NOK eks. mva
Ferdigstilt
  • 2023
Arkitekt medarbeidere
  • Oppdragsleder: Tor-Erik Iversen, sivilingeniør.
  • Fagansvarlig arkitekt: Ralf Meier, arkitekt MNAL.
  • Sune Ross Jakobsen, arkitekt.
Landskapsarkitekt medarbeidere
  • Fagansvarlig landskapsarkitekt: Ann-Kjersti Johnsen, landskapsark. MNLA.
  • Madhulika Ringe, landskapsark. MNLA.
  • Derek Rayle, landskapsark. MNLA
Konsulenter
  • RIB, RIBfy, RIE, VEI, VA, SØK: Asplan Viak
Brutto areal
  • Bygg/scene: ca. 350 kvm. Park: ca. 4415 kvm
Total kostnader
  • 52 mill. NOK (scene, park mm.)

Scenen

Scenens orientering er bearbeidet i samspill med involverte brukere og Harstad Kommune. Scenen er plassert i sentrum av parken, som en visuell lydbuffer mellom lekeparken og publikumsparken.

I utformingen av scenen har det fra de første skissene vært et ønske om å danne et landemerke for Harstad by. Den ønskede takhøyden skulle oppnås uten at scenen ble for dominerende. Taket er formet som en skulpturell bølge som kompletterer parkens naturlige stigende landskapskontur. 

Foto av utendørs scene overbygg i kveldslys.

I fasaden til scenen ses kunstmotiv av generalboligen som den fortonte seg fra 1897 til 1941.

Foto: Øivind Arvola

Aktivitetsplassen

Den store plassen vil gi mulighet for diverse aktiviteter og arrangementer, utstillinger, torgaktiviteter, midlertidige installasjoner og lignende. Den er også tilrettelagt for mange tilskuerplasser, inkluderende sitteplasser for opplevelse av parken. Plassen er belagt med større heller i varierende fargetoner. Et vannarrangement/vannfontene dekker en mindre del av plassen. Store deler av aktivitetsplassen er skøytebane på vinterstid.

Foto av utendørs scene, plass fremfor og paviljong.

Paviljongen er plassert på en høyde ovenfor Storgata, på flatt terreng, godt synlig fra omgivelsene.

Foto: Øivind Arvola

Historisk del av parken

Den gamle, ærverdige paviljongen er flyttet til den historiske delen av parken i nordøst. En grønn terrengvoll fylt med trær og stauder avgrenser den historiske delen mot den store plassen.

Paviljongen er plassert på en høyde ovenfor Storgata, på flatt terreng, godt synlig fra omgivelsene. Med den tilhørende plassen, er den godt egnet for konserter og andre typer arrangementer. 

Skulpturen av generalmajor Fleischer, krigs- og FN-minnesmerke, er samlet i nordøstre hjørne av parken, godt synlig fra Storgata. Atkomst til minnesmerkene er lagt fra gangsti i parken.

Lysdesignet i parken

Både nye og gamle elementer i parken er integrert i belysningsplanen. Den store folkescenen har fått et lysdesign som fremhever utvalgte linjer og flater. Også den gamle paviljongen har fått en vakker lyssetting. Skøytebanen vil være godt belyst vinterstid.