Steilneset minnested Vardø

Arkitekter

  • Atelier Peter Zumthor & Partner

Eksteriørfoto av Steilneset minnested.

Mellom 1600 og 1692 ble 91 mennesker dømt for trolldoms-utøvelse i Finnmark, og henrettet på bål. De fleste av dem i Vardø. Peter Zumthor og Louise Bourgeois har samarbeidet om et minnested for ofrene for hekseforfølgelsen. Prosjektet er en del av nasjonale turistveger.

Peter Zumthor beskriver sitt møte med Vardø og landskapet i Finnmark, samarbeidet med Louise Bourgeois og de arkitektoniske og tekniske løsningene i minnestedet på Steilneset.

”Minnestedet er bygget til minne om de 91 personene som ble henrettet under hekseprosessene i Finnmark. De ble anklaget for trolldomsutøvelse i perioden 1600-1692. De tilsto, ofte under press, ofte tortur, å ha inngått en pakt med djevelen. De ble dømt til å bli brent på bålet.

Arkitekt
  • Atelier Peter Zumthor & Partner
Oppdragsgiver
  • Nasjonale Turistveger, Statens Vegvesen
Ferdigstilt
  • 2011
Arkitekt medarbeidere
  • Rainer Weitschies (prosjektleder)
  • Simon Mahringer (prosjektansvarlig)
Konsulenter
  • Jürg Buchli, Finn-Erik Nilsen, (RIB) Walter Weissinger, Flontex GmbH (tekstilkonstruksjon). (ing.): Nils Forsen, Snorre Larsen
Adresse
Steilneset, Vardø, Finnmark
Kunstinstallasjon
  • Louise Bourgeois, Jerry Gorovoy (assistent)
Prosjektledere
  • Jan Andresen, Harald Bech-Hansen
Lokal prosjektleder
  • Hjalmar Steinnes
Prosessleder
  • Arne Olav Moen
Kurator kunst
  • Svein Rønning
Koordinator
  • Knut Wold
Foto
  • Ellen Ane Eggen, Statens Vegvesen/Bjarne Riesto
Situasjonsplan som viser plassering av Steilneset minnested.

Situasjonsplan.

Illustrasjon: Atelier Peter Zumthor & Partner

Landskapet

Landskapet er vidstrakt og goldt. Det har ingen målestokk. Vann, land og skyer skaper bilder som stadig endrer seg. Horisontale linjer dominerer. Havets solide grå masse er iskald, og piskes av vinden til et blankt skum. Fargene er bleke. Den glisne vegetasjonen – gress, mose, lav, bittesmå blomster – klamrer seg fast til kystlandskapets forrevne klipper. I dette landskapet er det vanskelig å forestille seg at et lokalsamfunn drepte 91 av sine egne i sin kristne Guds navn. 

Svart hvitt foto av fjorden ved Steilneset.

Fjorden ved Steilneset.

Foto: Ellen Ane Eggen, Statens Vegvesen/Bjarne Riesto
Svart hvitt foto av Steilneset minnested i strandkanten.

Det lange rommet langs sjøkanten.

Foto: Ellen Ane Eggen, Statens Vegvesen/Bjarne Riesto

Vardø

Det finnes bilder av et Vardø som ikke lenger eksisterer; de viser en livlig fiskerlandsby med en havn full av båter. I dag er det ikke mange mennesker som kan finne arbeid i Vardø. Det lange trestativet i utkanten av tettstedet, som en gang ble brukt til å tørke fisk, står tomt. Bare etter mørkets frembrudd viser lysene som skinner i vinduene hvilke hus som fremdeles er bebodd. 

Foto av bebyggelse i Vardø.

Bebyggelsen i Vardø.

Foto: Ellen Ane Eggen, Statens Vegvesen/Bjarne Riesto

Utformingen

Ved begynnelsen av samarbeidet vårt foreslo Louise Bourgeois at jeg skulle se på stedet og begynne å arbeide med utformingen. Jeg dro til Vardø tidlig i 2007, og mens jeg var der fikk jeg ideen om å gi hvert av ofrene et vindu, som vender ut mot landskapet og lyser om natten. 

Det er ett lys i hvert vindu, 91 vinduer i ett langt rom. Inne i rommet fører en smal plankegang fra vindu til vindu, fra utsikt til utsikt, fra lys til lys. 

Rommet, slik jeg først så det for meg, er en lang korridor som svever over bakken. Den holdes oppe av et trestillas. Konstruksjonen er plassert ved sjøen, et lite stykke unna bebyggelsen på et sted kalt Steilneset. Det var der ofrene ble brent på bålet. 

Interiør foto av Steilneset minnested, varmt lys i en lang gang.

Fra det lange rommet med ett vindu for hvert av de 91 ofrene.

Foto: Ellen Ane Eggen, Statens Vegvesen/Bjarne Riesto

Samarbeidet med Louise Bourgeois

I februar 2007 satte jeg utformingen ned på papiret. Louise Bourgeois så akvarellene mine i New York, og kom med ideen om en ild-installasjon, som hun forklarte med ord og en liten skisse. Det tok en stund før jeg innså at forslaget hennes ikke var ment som et alternativ til mitt lange rom, men at det skulle være en egen del av minnestedet. Hun ønsket at jeg skulle utforme et arkitektonisk skall rundt installasjonen hennes, og hun ønsket at disse to selvstendige bygningene skulle utgjøre en helhet. Dermed ble minnestedet en komposisjon som besto av to bygninger: en linje og et punkt. 

Foto av glassvegg, refleksjoner.

Detalj av glassveggen rundt ild-installasjonen.

Foto: Ellen Ane Eggen, Statens Vegvesen/Bjarne Riesto

Veien til minnestedet

Minnestedet, som består av to deler, følger en sti. Den starter ved bebyggelsen i Vardø og går forbi kirken på veien til Steilneset, der henrettelsene fant sted. Der møter den bygningen, går gjennom den, kommer ut på den andre siden ved glasspaviljongen og fortsetter tilbake til sentrum. Stien kan følges i begge retninger. 

Foto av grønt landskap med Steilneset minnested i fjordkanten.

Steilneset minnested.

Foto: Ellen Ane Eggen, Statens Vegvesen/Bjarne Riesto

Paviljongen med kunstinstallasjonen

Louise Bourgeois’ installasjon består av en metallstol med flammer som skyter opp fra setet. Syv store speil mangedobler ilden. Installasjonen er beskyttet av en spiral av syv sotede glasspaneler. De speiler landskapet, og flammene inne i bygningen skinner gjennom dem. Paviljongens plan følger i hovedsak Louise Bourgeois’ skisse.

Foto av en stol som brenner i en sirkel.

Louise Bourgeois‘ installasjon.

Foto: Ellen Ane Eggen, Statens Vegvesen/Bjarne Riesto
Foto av kunst installasjon.

Louise Bourgeois‘ installasjon.

Foto: Ellen Ane Eggen, Statens Vegvesen/Bjarne Riesto

Vinduer, lerret og lys

91 vinduer, små glugger av sølvskimrende metall, er montert på lerretsveggene, og bølger med stoffet når vinden blåser. Vinduene er plassert med regelmessige mellomrom og i seks ulike høyder. Simon Mahringer kastet en terning for å bestemme vindushøydene. En naken lyspære med synlig glødetråd henger foran hvert vindu. Hver lyspære har sin egen ledning. 

På lerretet mellom vinduene står navnet, fødsels- og dødsdatoen og utdrag fra rettsdokumentene til de 91 menneskene som ble drept. 

Snitt gjennom Steilneset minnested.

Snitt gjennom konstruksjonen og lerretsgangen. 

Illustrasjon: Atelier Peter Zumthor & Partner

Trestillaset

Stillaset, en konstruksjon som består av 60 rammer, forsøker på en enklest mulig måte å bære det lange lerretsrommet. Det har ingen konvensjonelle snekrede sammenføyninger; der bjelkene krysser hverandre blir de presset sammen av en enkelt skrue. Alle tredelene er så tynne som mulig. Konstruksjonen er redusert til det som er nødvendig for å motstå vindkast og stormer. 

Foto av undersiden på konstruksjonen til Steilneset minnested.

Rammekonstruksjonen av tre er satt sammen for å kunne gi etter og bevege seg i vinden. 

Foto: Ellen Ane Eggen, Statens Vegvesen/Bjarne Riesto

Lerretsrommet

Det lange hovedrommet til minnestedet er mykt; det beveger seg i vinden. Det består av en tekstilmembran som er strukket ut inne i stillaset. De tunnelformede stoffstykkene ble prefabrikkert. Hvert element består av tre deler. Lerretsrommet, som har en lys farge på utsiden og en mørk farge på innsiden, består av 17 elementer, satt sammen på byggeplassen og lukket med to endestykker. 

Membranen består av en teflonbelagt glassfiberduk, laget spesielt til denne bygningen. Utformingen er inspirert av produksjonsteknikker og seilinnfesting innenfor båtbyggeriet.”

Peter Zumthor

Snitt og plan gjennom Steilneset minnested, arkitekt tegning.

Snitt gjennom trekonstruksjonen og lerretsgangen og plan over minnestedet. Spiralen med Louise Bourgeois’ ild-installasjon til venstre.

Illustrasjon: Atelier Peter Zumthor & Partner
Eksteriørfoto av Steilneset minnested.

Steilneset minnested.

Foto: Ellen Ane Eggen, Statens Vegvesen/Bjarne Riesto

Teksten er hentet fra et upublisert hefte produsert av Zumthor‘s kontor under ferdigstillingen av prosjektet. Med takk til Simon Mahringer og Knut Wold.