
Aquaramaparken skal være en offentlig aktivitetspark med tilbud til alle Kristiansands borgere.
Da den kommunale svømmehallen i Kristiansand skulle renoveres i 2009 benyttet kommunen muligheten til å lansere visjonen om å etablere Norges kanskje største og beste svømmeanlegg. Prosjektet ligger ved Strandpromenaden og Bystranda, som er et viktig område for rekreasjon. Foruten parkanlegg inneholder Aquarama et idrettsbasseng på 50 x 25 meter, et 10 meters stupetårn, et badeland med kapasitet til 1000 gjester, en eliteseriearena for håndball med ca. 1700 sitteplasser samt spaanlegg, treningssenter, næringsarealer, Sørlandets største hotell og et romslig parkeringsanlegg i underetasjen. Prosjektet har et samlet areal på drøye 40 000 kvadratmeter med en samlet kostnad på nærmere 1 milliard. Prosjektet ble gjennomført som et OPS-prosjekt – i sin tid det største i Norge utenfor samferdselssektoren.
Aquaramaparken er en ”aktivitetspark” med et variert aktivitetstilbud. Foruten rause gressarealer for ”solslikking” inneholder parken to volleyballbaner, et skate- og ”trilleområde” i plasstøpt betong (for skatere, sparkesykler, BMX – alt som triller) samt et lekeområde med plasstøpt gummidekke. Leke- og trilleområdet er løftet opp i tre ”koller” for å gi de flate gressarealene mot bygget en romlig avgrensning mot sjøen. Kollene er utformet med stålglattet betong på én side og gummiunderlag på den andre. Som avslutning på aktivitetsområdet er det på sjøsiden et sitteamfi med utsikt til stranda og fjorden. Intensjonen bak et slikt kompakt grep er å viske ut skiller mellom ulike brukergrupper ved å legge ulike aktiviteter nær hverandre og med overlappende funksjoner. De som vil være aktive og de som vil observere kommer nærmere hverandre, og det er lett å bytte ”gruppe”. Det er valgt mestringsfremmende apparater som kan fungere som møtesteder: en gjenbrukt Mobilus vippehuske, en gigantisk fugleredehuske, en Supernova, en hengekøye samt klatrefjellet Bloqx.
Materialpaletten i parken forøvrig er plasstøpt betong (både med og uten tilslag) i promenade og gangadkomst, Kebony i trappeanlegg, plasstøpt betong i sittekanter og trilleanlegg og granitt på øvrige plassdekker. Plassen inn mot hotellet har et dekke av skifer med innfelte tåkedyser.
Mot bysiden er alle gatene rundt Aquarama oppgradert med granitt på fortauene, ledelinjer, sykkelparkering og ny belysning. Østre Strandgate har et fleksibelt felt i hele kvartalets lengde som er tilrettelagt for busser, varelevering, taxi, parkering for mennesker med nedsatt funksjonsevne m.m.
Universell utforming, tilgjengelighet og lett lesbar organisering av bygningsmassen er vektlagt i prosjekteringen. Det er nedsenket kantstein mot gressarealer, ledefelt er benyttet i fortau, og nye og enklere former for ledelinjer er testet ut nær hovedinngangene.
Kristiansand kommune hadde før prosjektstart utarbeidet en egen bevaringsplan for trær i sentrum, og alle trærne på stedet var registrert med grad av bevaringsverdighet definert og hjemlet i reguleringsbestemmelsene. Det ble derfor lagt stor vekt på å bevare trær, og store trær er bevart helt inntil bygningskroppen. Det ga noen koordineringsutfordringer i byggeprosessen, men det førte også til at anlegget framstår som vel etablert allerede fra åpningsdagen.
I prosjekteringsfasen var det et viktig prinsipp at de offentlige parkarealene ikke skulle påvirkes og privatiseres av den omkringliggende bygningsmassen. Det skulle for eksempel være komfortabelt å sole seg tett inntil svømmeanlegget. Bygningsmassen ble dermed bearbeidet, fasaden justert og vegetasjon aktivt tatt i brukt for å oppnå de ønskede kvalitetene.
- Asplan Viak AS
- Aquarama Kristiansand AS (Kruse Smith AS/BRG AS og Kristiansand kommune)
- 42000 kvm.
- 25000000 NOK eks. mva
- 2013
- Cecilie Bjerke Skjømming, arkitekt MNAL
- Byggprosjektering: Skjalg Fredheim, sivilingeniør
- Badprosjektering: Eivind Marcussen, sivilingeniør
- Espen Evensen Reinfjord, Tine Eilen Gunnes og Sigrid Lofthus Drange, alle landskapsark. MNLA
- Via Nova v/ Kjell Kartevoll og Trygve Håland (infrastruktur)
- ca. 42 000 kvm
- Park 8700 kvm, fortau/gateanlegg 3800 kvm
- ca. 25 mill. NOK
- ca. 1 mrd. NOK
- Espen Evensen Reinfjord og Anders Martinsen


Overgangen mellom offentlige og private soner løses i detaljene. Snittene viser ulike situasjoner der innvendige rom med bassenger møter utvendige rom i parken.
Foto: Asplan Viak
Gatene rundt Aquarama er oppgradert som en del av prosjektet.
Foto: Espen Evensen Reinfjord og Anders Martinsen