Fornyelsen av Lynghaugparken er et grønt transformasjonsprosjekt der klimatilpasning og tilrettelegging for egenorganisert aktivitet er premissgivende for utformingen. Historien om parken går tilbake til utbyggingen av Fyllingsdalen på 60-tallet, da deler av Sælenvassdraget ble lagt i rør for å gi plass til den nye bydelen. De tre bekkene som rant sammen rett sør for Lynghaugtjørna forsvant, og Lynghaugparken ble etablert som rekreasjonsområde for innbyggerne i Fyllingsdalen. Med få og målrettede inngrep i den eksisterende landskapssituasjonen løfter fornyelsen Lynghaugparken inn i vår tid, og reetablerer et attraktivt og aktivt område til glede for hele bydelen.
- Norconsult Arkitektur og Landskap
- Curve Studio AS
- Bergen kommune, Bymiljøetaten v/ Gunnar Rise MNLA og Knut Hellås MNLA
- 15000 kvm.
- 23000000 NOK eks. mva
- 2022
- Johan Alexander Abrahamsson MNLA
- Joanna Gocalek MNLA
- Rune Lavik
- Norconsult
- Curve Studio v/ Kenneth Waggestad-Stoa og Jeremy Donaldson
- Are Aasvang
Målsettingen med fornyelsen av Lynghaugparken var å generere mer aktivitet i parken, og samtidig bidra til økt biologisk mangfold og naturopplevelser. Prosjektet omfatter blant annet naturlekeplass, skatepark, forskningsbrygge og flere nye oppholdsplasser rundt om i parken. Som en del av prosjektet er også en tidligere rørlagt bekk gjennom parken gjenåpnet. Den gjenåpnede bekken har en naturlik utforming,med naturlige masser som bunnsubstrat og partier med frodig kantvegetasjon.
Traseen er utformet med varierende bredde, dybde og fall for i størst mulig grad å etterligne et naturlig bekkeforløp. Bekkeåpningen i Lynghaugparken er første del av en mer omfattende gjenåpning og tilrettelegging av Sælenvassdraget, som er under planlegging i regi av Bergen kommune.
Oppgraderingen inneholder også en større skatepark, utformet for å passe like bra for nybegynnere som for de mer erfarne. Skateanlegget glir inn som en naturlig del av den grønne parken, og utformingen er nøye tilpasset det eksisterende terrenget med sine mange små nivåforskjeller. Prosjektet har lagt stor vekt på involvering med de fremtidige brukerne av anlegget, og det er gjennomført omfattende medvirkningsprosesser for å sikre at innhold og arkitektoniske grep svarer ut behovene for en sammensatt brukergruppe. Dette har gitt gevinst i form av et anlegg der alle kan finne sin plass og oppleve mestring på sitt nivå. Anlegget er raskt blitt populært både blant byens skatere og ivrige sparkesyklister i alle aldre, og tilfører bydelen et helt nytt aktivitetstilbud.
Prosjektet er vinner av Bergen kommunes arkitektur- og byformingspris 2022.