
Anlegget i Kvadraturen har røtter tilbake til 1600-tallet, og mye av den fredede bygningsmassen er gjenbrukt i Asplan Viaks nye kontorer.
Kongens gate 1 er et arkitektonisk- karakteristisk anlegg i Oslos kvadratur. Bygningsmassen har fasade mot både Kongens gate, Revierstredet og Nedre Slottsgate. Den er i bare to etasjer, med kun én etasje ved garasjen ut mot Nedre Slottsgate, samtidig som det er uvanlig bratte tak over det hele. Fasadens enkle, rustikke preg skiller seg ut blant de omkringliggende bygningene. Innvendig består bygningen av godt proporsjonerte rom i ulike størrelser, organisert på rekker langs ytterfasadene, med samlende korridorer som innbygde svalganger mot et solfylt indre hagerom.
Deler av bygningsmassen går tilbake til 1600-tallet. Stilmessig framstår bygningen som en sammensetning av ulike epoker, men med et klart hovedpreg fra Arnstein Arnebergs ombygging på 1920-tallet.
Innvendig ser vi et spenn fra de enkle, rene rommene og overflatene til mer historiske, og også historistiske, romuttrykk. De mer prominente rommene som inngangshall og trappehall har av Arneberg fått en romantisk nybarokk stil, deler med hvelvformet himling og rustikk materialbruk: malt, men grovmønstret puss, mørk marmorstein og rød tegl.
Siden anlegget er under fredning, er det å betrakte som allerede fredet. Fredningsstatusen ga oss mulighet til gjennom samarbeid med Byantikvaren å kunne sikte mot arkitektoniske løsninger som var kvalitetsmessig forsvarlige og relevante for et bygg av denne art. Oppgaven ble å rense bort ikke-relevante lag og komme tilbake til de rene, enkle romlige grunnformene fra Arnebergs modernisering, i tråd med Byantikvarens direktiv. Dersom eldre lag ikke ble skadet, kunne nye, reversible, lag og elementer legges til. De elementene vi har tilført er særlig den frittstående glassgangen som forbinder de to langfløyene, nye glassdører utenpå de eksisterende garasjedørene mot Nedre Slottsgate, en ny trapp mellom andre etasje og loftsetasje i fløyen mot Revierstredet, en heis mellom alle tre etasjer på samme sted, nye toalettvolumer (artikulert som messingbekledde møbelelementer) samt en rekke moderne glassdører i gamle døråpninger.
Prosjektets metode har vært praktisk og direkte å gjenbruke gamle elementer som innvendige dører og skifersteinen i hagen. Til dels har vi også gitt nye elementer, som gulvlister og gerikter, i en stilmessig tilnærmet, men fortolkende form. For dette bygget føyer slike mer glidende overganger seg godt inn i tradisjonen for hvordan dette bygget har fungert gjennom flere hundre år. Bygget er rett og slett en komplisert og tidsmessig sammensmeltet struktur, der det er naturlig å bygge videre på en hybrid identitet.
Også materialvalg og fargepalett er styrt av en intensjon om å ha glidende overganger mellom nytt og gammelt, i tråd med Arnebergs metode. De originale tregulvene er slipt og malt i en varm mellomgrå farge. Dører og gerikter er holdt i en tilsvarende, men vesentlig mørkere gråtone, korresponderende med Arnebergs steinbruk. Generelt er veggene holdt hvite. I garasjen er den gamle pussen, med alle dens skader og historiske utbedringer, beholdt slik den var, med bare en usynlig støvbinding. Den gamle trehimlingen er malt i en markant okerfarge. Likeledes valgte vi å anvende de gamle veggpanelene fra 1800-tallet i tre av rommene i huset slik de framsto da de ble gravd fram bak sponplater og vinyltapeter.
All møblering er tilpasset moderne behov for komfort og funksjonalitet, med en material- og fargepalett som tilpasser seg byggets rolige karakter. Enkelte steder er det anvendt gardiner av tungt, grovt tekstil for å dempe rommene akustisk og visuelt.
Hagen er bygget opp på ny, med nytt drenslag og gjenoppbygging av steinsetting i det originale mønsteret fra Arneberg. I tillegg er det fylt inn noen skiferflater innenfor denne strukturen. Den historiske brønnen er beholdt. Den solfylte langfasaden har klatreplanter som er med på å skape et grønt preg i hagerommet.
- Asplan Viak AS
- Kongens gate 1 AS
- 2500 kvm.
- 46000000 NOK eks. mva
- 2014
- Lars Oskar Ylvisåker, Bård Helland, Astrid Storøy (kulturminnefaglig rådgiver), alle sivilarkitekt MNAL; Torunn Stensheim, Christoffer Jakobsen, begge Arkitekt M.Arch.
- Svein Skandfer Hanssen, Else Bingen Sande, Thea Kvamme Hartmann, alle landskapsarkitekt MNLA
- Myrna Becker, Camilla Dahl, begge interiørarkitekt MNIL
- RIV, RIBr, RIB, Kulturminnevern, Byfy: Asplan Viak AS; RIE: Foyn Consult AS; RIAku: Brekke & Strand Akustikk As
- Tilført energi 683 kWh/kvm BTA
- 20 kvm BTA pr. ansatt
- 19 200 NOK ekskl. mva. pr. kvm BTA
- Fjernvarme for oppvarming, strøm for belysning osv.
- Mekanisk med varmeveksling (sommerstid også naturlig lufting)
- Hovedgrep er bruk av eksisterende materialer, der tilførte materialer er sunne og av varig kvalitet; gummigulv, heltre, skinn, messing osv.
- Are Carlsen, Chris Aadland, Bård Helland
Funksjoner, program og brukertilpasning
For Asplan Viak var det viktig å tilføre Kongens gate 1 kvaliteter tilpasset moderne behov, både tekniske og funksjonelle, i samspill med byggets kvaliteter og potensial.
Ved utforming av funksjonelle kontorer oppstår gjerne et overordnet spørsmål om hvorvidt arealene utnyttes effektivt. I dette prosjektet har vi 2400 kvm til rådighet, inkludert innvendige vegger. I tillegg kommer kaldloft for fjernlagring og tekniske rom. Samlet kan bygget gi ca. 70 -arbeidsplasser i tillegg til en relativt stor andel ulike fellesarealer, som delvis kan gi tilleggsarbeidsplasser.
Vår erfaring med denne snart 400 år gamle bygningen er at den definitivt ikke er fleksibel; veggene er tykke og rommene ligger fast. Romformene har derimot en type generalitet, anvendelig for mange typer bruk. Samtidig har bygningen en romsammensetning, med ulike romstørrelser, som gir stor bredde i bruksmuligheter innenfor et helhetlig og enkelt plangrep. Korridorstrukturen rundt hagen, i kombinasjon med det parallelle forbindelsessystemet med alle dørene på linje gjennom hvert rom, gir faktisk svært gode bruksmuligheter.
Romprogrammet for vårt prosjekt er ordnet i ulike funksjonsgrupper; generelle arbeidsplasser, stillerom, mindre og større møterom, seminar-/flerbruksrom, kantine, samt resepsjon og servicefunksjoner som toaletter, garderober, lager og kjøkken. Fellesfunksjonene er plassert strategisk i bygget for å gi disse en samlende funksjon. Totalt sett ser vi at vi har strukturert funksjonene nærmest som i en liten by; det finnes sosiale knutepunkter og det finnes stillere soner.
For arbeidsrommene er belysning løst ved frittstående gulvlamper, med lysretning både opp og ned. Disse er bevegelsesstyrt, dimmbare og justerer seg også etter dagslyset. I tillegg er det bordlamper samt noen spotter i takskinner. Med dette grepet ble det mulig å unngå en fastmontert, generell og ofte grell belysning over det hele med et, for denne arkitekturen, irrelevant kontorpreg.
Universelt tilpassete løsninger har vært gjennomført i den grad det har vært mulig. Siden bygningen har en ikke ubetydelig variasjon av nivåer, både med mange ulike gulvplan og med en rekke bevaringsverdige dører som har til dels svært høye terskler, har vi måttet finne tillempete løsninger. Et nødvendig grep var å definere bakporten som rullestoltilkomst. Sammen med en ny heis, samt en oppbrettbar plattformheis mellom to nivåer i 2. etasje, har vi oppnådd rullestolstilgjengelighet i de fleste arealene. Dørtersklene er tillempet med adderte kiler i eik der dette var mulig.

Vrimleareal med prosjektbord, 3. etasje.
Foto: Are Carlsen
Deler av bygningsmassen går tilbake til 1600-tallet.
Foto: Are CarlsenTekniske løsninger
Anlegget har fått komplett ny infrastruktur; vannbåren varme fra fjernvarme til nye radiatorer i hele bygget, nytt ventilasjonsanlegg, nytt fullsprinklet anlegg for vanntåke, nytt strøm- og IT-nett, nye toaletter/bøttekott/minikjøkkener og nytt proff-kjøkken for kantinen. Skjulte føringsveier er trukket horisontalt over loft, der aggregatene er bygget inn som rom i rommet, og derfra ned gjennom en rekke gamle, ubrukbare piper til 1. etasje. Her er synlige, spesialutformete kanalmoduler for inn- og utluft koblet direkte på pipene i de fleste rommene. I 2. etasje tas luft direkte fra loftet gjennom himlingspunkter.

Prosesser og oppfølging på byggeplass
Byggearbeidene har vært organisert som delte entrepriser styrt av en prosjektledelse som også var byggherre-representant. Kvaliteter ble forhandlet fram underveis mellom prosjektledelsen og vi som prosjekterende, og med innspill fra og tilpasning til leietakers brukerperspektiv. Utførelser og kostnader ble definert etter en først etablert kravspesifikasjon, et forprosjekt og en målsum, men så måtte prosjekteringen følge tett på under hele rive- og byggeperioden, og løsninger ble diskutert og bestemt fortløpende. Tross løpende til dels harde diskusjoner med prosjektledelsen, ble samspillet mellom arkitekt/interiørarkitekt og byggeledelse svært viktig og fungerte bra, ikke minst på grunn av en svært kompetent og motivert byggeleder.

Fellesrom og verksted har utgang mot Øvre Slottsgate.
Foto: Chris AadlandErfaringer og helhetsvurdering
Selv en bygning i fredningsklasse viser seg å kunne bli brukt effektivt etter dagens krav. Gjennom moderne, men skånsomt tilpasset infrastruktur er det mulig å kunne ha en vital bruk av flere hundre år gammel arkitektur. Erfaringen ved Kongens gate 1 underbygger det kjente argumentet om at det beste vern er gjennom bruk. Samtidig ser vi at gjenbruk av byens arkitektur også er en bærekraftig strategi.

Plan 1. etasje. 1. Portrom, 2.Fellesrom, 3. Verksted, 4. Kjøkken, 5. Kantine, 6. Garderobe, 7. Resepsjon, 8. Entré, 9. Hall, 10. Hage, 11.Brønn, 12. Glassgang, 13. Kontor, 14. Fleksible plasser, 15. Møterom, 16. Kopirom, 17. Stillerom, 18. Lager.
Foto: Asplan Viak AS
Plan 2. etasje. 13. Kontor, 15. Møterom, 16. Kopirom, 17. Stillerom, 18. Lager, 19. Kontor, tegnesal, 20. Trappehall, 21. Prosjektkontor, 22. Møterom med kaffebar, 23. Møterom med bibliotek.
Foto: Asplan Viak AS
Plan 3. etasje. 18. Lager, 24. Seminarrom, 25. Teknisk rom, 26. Prosjektbord, 27. Gjesteplasser, 28. Hvilerom, 29. IT-rom
Foto: Asplan Viak AS
Snitt.
12. Glassgang, 13. Kontor, 18. Lager, 19. Kontor, tegnesal, 24. Seminarrom, 25. Teknisk rom.
Foto: Asplan Viak AS
Hagerommet om sommeren
Foto: Bård Helland