Tiltakene på Jektvik fergekai består foreløpig av et nytt servicebygg (toaletter og venterom) samt opprusting av en eksisterende kioskbygning med utearealer. En mulig utvidelse av prosjektet er under planlegging for å gi rom for gatekjøkken, utvidet informasjonstjeneste, lagerplass og seks små overnattingsenheter.
- Carl-Viggo Hølmebakk AS
- Manthey Kula AS
- Nasjonale Turistveger
- 482 kvm.
- 6000000 kvm.
- 2010
- Carl-Viggo Hølmebakk (prosjektleder), Rickard Riesenfeld, Anette Bringsverd, Beate Hølmebakk, Per Tamsen, alle sivilark.
- Siv. ing. Finn-Erik Nilsen (byggeteknikk)
- Kristoffer Apeland AS (RIB-beskrivelse)
- Aalerud Hamar (VVS)
- IBR elprosjekt (RIE)
- CVH AS v/ Rickard Riesenfeld og Nasjonale turistveger v/ Steinar Skaar
- Servicebygg: 40,5 kvm
- Rehab. kioskbygg: 51,5 kvm
- Utomhus/kaiområde: ca. 390 kvm

Det lille servicebygget har – kanskje nettopp på grunn av det begrensede arealet – gitt mulighet for flere eksperimenter. I tillegg til å løse de pragmatiske funksjonene har prosjektet vært en studie i konstruksjon, transparens og byggemetode.
Den prefabrikkerte, modulbaserte og bærende aluminiumskonstruksjonen har en “vrengt” fasade av isolerglass: et SG-fasadesystem (“Structural Glazing”) er montert med utsiden innover. Innvendige vegger og en horisontal himling blir på denne måten helt slette glassflater med fugede skjøter. Isolerglasset, som er satt sammen av “frostet” og farget glass, gir ulik transparens og gjennomskinnelighet mellom rommene og mot omgivelsene.

Prefabrikasjon.
Foto: CVH AS v/ Rickard Riesenfeld og Nasjonale turistveger v/ Steinar Skaar
Detalj fasade. Fiberglass forsterket med polyester.
Foto: CVH AS v/ Rickard Riesenfeld og Nasjonale turistveger v/ Steinar SkaarPå utsiden av den bærende aluminiumskonstruksjonen er det montert et lekteverk (48x48 furu c/c ca. 250 mm) som danner underlag for en sømløs ytterhud av glassfiberarmert polyester. Glassfiberen er ikke støpt mot en jevn form, men hengt opp på lekteverket som et vått klede før herding. Glassfiberarbeidene ble i likhet med hovedkonstruksjonen utført i en produksjonshall på Hamar, før huset ble fraktet i seks deler på bil til Helgeland. De viktigste delentreprenørene har vært en glassentreprenør og et båtbyggerfirma. Alle tekniske installasjoner og belysning er lagt i sonen mellom glasset og glassfiberen. Rommet over den flate glasshimlingen blir således et kaldt loft som rommer ventilasjonsaggregat, tekniske føringer og belysning. En arbeidstittel for prosjektet var “reka”, fordi konstruksjon og indre organer ble delvis synlige gjennom de transparente lagene av glass og glassfiber.

Venterommet.
Foto: CVH AS v/ Rickard Riesenfeld og Nasjonale turistveger v/ Steinar Skaar
Inngang til toalettene.
Foto: CVH AS v/ Rickard Riesenfeld og Nasjonale turistveger v/ Steinar SkaarDen spesielle byggemetoden har gitt et hus med mange krevende detaljer. Bygget er universelt tilgjengelig med rullestoladkomst i nivå med arealet omkring. En grube med ristgulv omgir hele bygget, slik at de transparente veggene kunne føres helt ned til bakken. Gruben er også innsugningskammer for ventilasjon og lufting av den doble konstruksjonen. Husets allmenbelysning består av LED-lister som er montert på loftets takstoler. Her er det også montert lysarmaturer som gir mer konsentrert belysning mot installasjonene i rommene under. Det er benyttet farger og kontraster tilrettelagt for synshemmede.
Man kan neppe påstå at bygget er bærekraftig etter vanlige beregningsmetoder for energiforbruk. Den gjennomsnittlige temperaturen i bygget er forholdvis lav, med hurtigvirkende stråleovner som utløses av bevegelsessensorer når man kommer inn i rommet. Også punktbelysningen er koblet til bevegelsessensorer, mens LED-belysningen, som fungerer både som innendørs og utendørs belysning, styres av fotoceller.

Situasjonsplan og situasjonssnitt (fremtidig).
Illustrasjon: Carl-Viggo Hølmebakk AS og Manthey Kula AS
Utsnitt av plan. Arbeidstegning.
Illustrasjon: Carl-Viggo Hølmebakk AS og Manthey Kula AS
Detaljsnitt.
Illustrasjon: Carl-Viggo Hølmebakk AS og Manthey Kula AS