Villa Stenersen åpner dørene

Arne Korsmos funkisperle forfaller, men åpner likevel dørene for publikum.

Arne Korsmos funkisperle forfaller, men åpner likevel dørene for publikum.

Foto av Villa Stenersen frontfasade

Villa Stenersen på Vindern i Oslo sto ferdig i 1939. Nå hersker det usikkerhet om byggets fremtid.

Foto: Hans Fredrik Asbjørnsen/Statsbygg
>

Fasaden slår sprekker, malingen skaller av, glassbyggersteinene har flere skår, og det er rust på gelendrene opp til terrassen. Det er en dyster tilstandsrapport avisen Klassekampen tegner for Villa Stenersen, det ikoniske huset på Vindern i Oslo tegnet av arkitekt Arne Korsmo.

– Å se et så flott hus i denne tilstanden, med ødelagt glass og alvorlige skader i armering, betongen og overflatebehandlingen, er rett og slett utrolig trist, sier malerikonservator Jon Brænne til avisen under en befaring.

Samtidig kommer meldingen fra Nasjonalmuseet, som er ansvarlig for formidlingen av Villa Stenersen og dens betydning i norsk arkitekturhistorie, at dørene åpnes for publikum hver søndag i september og oktober, samt under Oslo kulturnatt fredag 15. september og Open House Oslo helgen etter.

– Det er hyggelig for et arkitekturinteressert publikum at Arne Korsmos funkisvilla igjen er mulig å besøke. Vi er glade for at Statsbyggs arbeider fortsetter slik at dette ikoniske huset igjen blir å skinne i sin fordums prakt, sier konstituert direktør ved Nasjonalmuseet, Rune Bjerkås, i en pressemelding.

>

Trenger omfattende hjelp

Ifølge Klassekampen har Villa Stenersen trengt omfattende rehabilitering i flere år. Skiftende brukere, store konstruktive og håndverkstekniske utfordringer og byråkratisk treghet har forhindret restaureringsarbeidet å sette i gang, skriver de.

Villaen ble opprinnelig tegnet og spesialtilpasset kunstsamler og finansmann Rolf E. Stenersen og sto ferdig i 1939. Trettifem år senere, i 1974, ble villaen omgjort til statsministerbolig, før den ble fredet av Riksantikvaren i 2012. Fem år senere bestemte Statsbygg, som forvalter eiendommen, at tak og fasader skulle totalrehabiliteres.

Foto av Villa Stenersen

«Utstrakt bruk av glass i fasaden visker ut skillet mellom ute og inne i Villa Stenersen», skriver Statsbygg på sine hjemmesider.

Foto: Hans Fredrik Asbjørnsen/Statsbygg

Ingen ferdigstillelsesdato

Det tok tre år før Statsbygg startet arbeidet med rehabiliteringen, men planen om å holde åpent for publikum i Nasjonalmuseets regi denne sommeren måtte avlyses. Nå kan likevel publikum få tatt den berømte ryggefrie garasjen du kjører rett gjennom, hagestuen med møbler av Arne Korsmo, trapperommet med overlyset, hovedsoverommet, hovedbadet, galleriesalen og biblioteket i åsyn.

Astrid Skjerven, professor emerita i designteori ved Oslomet og forfatteren av boken «Arne Korsmo: arkitektur og design», er likevel oppgitt over myndighetenes manglende prioritering av funkishuset.

– Jeg tror ikke politikerne forstår hva det betyr for en nasjon å ha et ansikt utad. Andre land investerer en god del i å fremme sine arkitektoniske ikoner. Det har vi ikke prioritert i Norge, sier Skjerven til Klassekampen.

Foto av Villa Stenersen

Biblioteket i Villa Stenersen er skilt fra stuen med en glassdør.

Foto: Hans Fredrik Asbjørnsen/Statsbygg

Fremstående modernisme

Villa Stenersen blir regnet som et av Arne Korsmos mest kjente bygninger og som en sentral del av norsk funksjonalisme. Huset står blant annet på Iconic Houses Network sin liste over de 100 fremste modernistiske boligene fra 1900-tallet.

– Vi er gode på å fremme vår egen rosemaling, men promoteringen av kulturnasjonen Norge stopper på en måte der, sier Skjerven og viser til at Korsmo i sin samtid ble kalt ble kalt en «korsmopolitt», en arkitekt som så utover landegrensene og som nå står igjen som den kanskje fremste eksponenten for den europeiske funksjonalismen i Norge.

– Det er et veldig sært hus, som mange andre av funksjonalistenes bygninger. Det er det som er så fantastisk, og som gjør vedlikeholdet så vanskelig, sier hun til Klassekampen.

Foto av Villa Stenersen

Villa Stenersen har også en egen bar.

Foto: Hans Fredrik Asbjørnsen/Statsbygg

Sikter mot 2025

Også på lederplass tar avisen til ordet for at rehabiliteringen av Villa Stenersen må prioriteres, og at de 45 millioner kronene oppusningen er antatt å koste er å regne som ««peanøtter».

Hos Statsbygg, som har ansvaret for bygningen, er de riktignok ikke like optimistiske. Som kulturhistorisk bygning under kategorien «eiendommer utenfor husleieordningen» i statsbudsjettet, er det opp til hver enkelt regjering å finne midler til vedlikehold.

– Pengene skal deles med bygg som Gamlehaugen, Håkonshallen, Munkholmen og Hengsenga. Men selv om det er konkurranse, har Villa Stenersen høy prioritet. Som man ser, er det mye som må gjøres her, sier Statsbyggs prosjekteier for rehabiliteringen av Villa Stenersen, Inger-Johanne Tollaas, til avisen.

Tollaas sier videre at Statsbygg gjør alt vi kan med de midlene de får tildelt, og at målet er å ferdigstille arbeidet i 2025, litt avhengig av hvilke midler som bevilges.

– Vi begynner med en prosjektbeskrivelse av neste fase nå, så skal oppdraget ut på konkurranse. Oppstart blir mest sannsynlig ikke før til neste år, sier Tollaas til Klassekampen.

Les mer om Villa Stenersen og de nye åpningstidene her.

>
>
>