Fra Oslos sjøfront til Shanghai

Transborder vil restaurere naturen under Oslofjordens overflate og bygge med tre i vann. Nå skal konseptet stilles ut på Design Shanghai.

Transborder vil restaurere naturen under Oslofjordens overflate og bygge med tre i vann. Nå skal konseptet stilles ut på Design Shanghai.

Slik var forslaget Team Transborder utarbeidet for området Munkehagen på Grønlikaia. Nå stilles konseptet ut i Shanghai.

Foto: Transborder Studio (illustrasjon)
>

Havneutbyggingen i Oslo har gjort stor skade på det biologiske mangfoldet i Oslofjordens strandlinje. Neste uke avholdes den årlige Fjordredningskonferansen for andre gang, som tar en nærmere titt på ulike løsninger som kan redde Oslofjorden.

I forbindelse med parallelloppdraget for utbyggingen av Grønlikaia, var Transborder ett av teamene som jobbet med området Munkehagen for Hav Eiendom. Team Transborder bestod av arkitekter fra Transborder Studio, ingeniører fra Bollinger Grohmann, landskapsarkitekter fra Lo:le og marinbiologer fra Akvaplan.

Temaets prosjekt er ikke blant de fem utvalgte fra parallelloppdraget, men det tverrfaglige arbeidet som ble gjort i den forbindelse lever videre.

>

Til uka skal det stilles ut som et av fire norske bidrag under Design Shanghai, Asias fremste internasjonale designbegivenhet, under tittelen «Nature as Culture».

De fire bidragene er kuratert av Oslo arkitekturtriennale og utstillingen er støttet og produsert av Det Kongelige Norske Generalkonsulat i Shanghai i samarbeid med Tongji University School of Architecture and Urban Planning.

En økologisk ørken

– Under overflaten er Oslofjorden blitt en økologisk ørken blant annet på grunn av fjerning av den naturlige strandlinjen og dens habitat. De neste fasene av havnetransformasjon krever at vi planlegger for nye måter å bringe denne naturen tilbake på, sier arkitekt Øystein Rø i Transborder.

– Naturrestaureringskonseptet vi har utviklet utfordrer etablerte metoder for utbygging i havneområder. Konvensjonelle havnekonstruksjoner har normalt et høyt karbonavtrykk, og havneutbyggingen i Oslo har utradert det naturlige habitatet. Den naturlige sjøkanten er erstattet med utfyllinger og konstruksjoner. Ved å endre og justere bygningselementene foreslår vi et prosjekt med et negativt karbonavtrykk som restaurerer naturen i Oslofjorden, sier han.

– Hvordan gjør dere det?

– Ved at den typiske bunnplaten senkes ned i havet, som et strukturelt grid, slik at en ny havbunn etableres som yngleplass for marine arter. Resultatet er forbedret vannkvalitet og økt biologisk mangfold i havnebassenget, sier Rø.

Arkitekt Øystein Rø er spent på å vise fram konseptet på en internasjonal arena i Shanghai.

Foto: Jeton Kaçaniku

Erstatter betong med tre

Fra havbunnskonstruksjonen og oppover er alt tenkt bygget med tre, og elementer som er utsatt for sjøvann er beskyttet med et lag behandlet tre som hindrer absorpsjon av vann og dermed eventuelle skader fra nedbrytning.

Arkitektene vil erstatte mest mulig av betongen med tre og forsker på hvordan man kan bygge med tre i vann.

Sjøbad på Bygdøynes

Bygdøynes sjøbad i Oslo i 1906 er et historisk eksempel Transborder trekker fram, hvor det er brukt tre til å bygge i vann. 

Foto: L. Szacinski/Oslo Museum

– Det finnes mange historiske eksempler på å bygge med tre i vann, både i Oslo og i andre byer. Vi ser også på andre muligheter enn behandling av treet, som ulik mekanisk beskyttelse. Vi jobber med å utvikle dette konseptet videre i liten skala som en pilot, sier Rø.

Nå er Rø og kollegaene spente på å vise fram prosjektet på en internasjonal arena.

– Det er veldig gøy å få presentere dette i Shanghai. Byen ligger ved Yangtze-elven, hvor vannkvalitet er en stor utfordring. Vi gleder oss til å få ta del i en internasjonal diskusjon om hvordan arkitektur kan bidra til å løse naturkrisen vi står i, sier Rø.

>
>
>