Rehabilitering av Arkitekturmuseet forsinket

Setningsskadene i Nasjonalmuseet Arkitektur har vist seg å være mer omfattende enn antatt, sier Statsbygg. Rehabiliteringen av museet vil ikke være ferdig før etter sommeren. 

Setningsskadene i Nasjonalmuseet Arkitektur har vist seg å være mer omfattende enn antatt, sier Statsbygg. Rehabiliteringen av museet vil ikke være ferdig før etter sommeren. 

Foto av Nasjonalmuseet Arkitektur

Nasjonalmuseet Arkitektur på Bankplassen i Oslo har vært stengt for rehabilitering siden våren 2023. Arbeidet skulle egentlig være ferdig i høst, men pågår stadig.

Foto: Nasjonalmuseet/Ina Wesenberg
>

Det var i februar 2023 at det ble annonsert at det var oppdaget setningsskader i Nasjonalmuseet Arkitektur på Bankplassen i Oslo. Det er den eldste delen av bygget hvor det ble oppdaget skader.

Etter planen skulle rehabiliteringsarbeidet være ferdig høsten 2023, men per januar 2024 er museet fortsatt stengt. Det er Statsbygg som er ansvarlig for utbedringen.

Nå viser det seg at setningsskadene er mer omfattende enn man først trodde.

– Det er riktig at det har oppstått forsinkelser, og at skadene har vært mye mer omfattende enn man hadde forutsett, sier kommunikasjonsdirektør i Statsbygg, Hege Njaa Aschim.

>

Uvisst når museet gjenåpner

Under utgravingen har man blant annet funnet mye mer alunskifer enn man hadde beregnet, og dette må fjernes, forteller Aschim.

– Vi jobber nå med å sikre stabiliteten i bygget, som er blitt en større oppgave enn vi trodde. Vi ser jo det av og til, spesielt i Oslo, hvor det er så mye grunnforhold som ikke er kartlagt fra før, at selv om vi legger inn risiko for det, så kan det oppstå forsinkelser.

Nå estimerer Statsbygg at arbeidet vil måtte pågå til over sommeren. Når museet igjen vil kunne åpne for utstillinger, tør ikke Aschim å svare på.

– Det må nesten Nasjonalmuseet ta stilling til, sier kommunikasjonsdirektøren.

– Vi gjør tilgjengeligheten bedre, og sikrer bygget for lang tid framover, sier kommunikasjonsdirektør i Statsbygg, Hege Njaa Aschim.

Avhenger av framdriften

I tillegg til å utbedre setningsskadene innebærer rehabiliteringen også å sikre universelt utformet inngangspartiet til museet.

– Vi gjør tilgjengeligheten bedre, og sikrer bygget for lang tid framover, sier Aschim.

Når Nasjonalmuseet Arkitektur åpner kommer an på fremdriften i Statsbyggs arbeider, men når alt er klart vil vi ta opp formidlings- og utstillingsvirksomheten igjen, skriver Alv Hågård Gustavsen, kommunikasjonsrådgiver ved Nasjonalmuseet, i en e-post til Arkitektur.

Arkitekturmuseet ble opprettet av Norske arkitekters landsforbund i 1975. Museet ble en egen stiftelse i 1998, og har vært en del av Nasjonalmuseet siden 2003. Siden 2008 har museet holdt til i dagens lokaler på Bankplassen 3. Bygningen ble reist i 1830 som avdelingskontor for Norges Bank, tegnet av Christian Heinrich Grosch. Til åpningen i 2008 ble det også bygget en ny utstillingspaviljong, tegnet av Sverre Fehn.

>
>
>