Samler arkitekter i Vesterhavet

Nordens hus på Færøyene blir samlingsplass og tema når Sigmund Asmervik inviterer til nordisk arkitktursymposium på øygruppen. Blir du med til øyene i vest?

Nordens hus på Færøyene blir samlingsplass og tema når Sigmund Asmervik inviterer til nordisk arkitktursymposium på øygruppen. Blir du med til øyene i vest?

Nordens hus på Færøyene ser slik ut. Arkitektene Ola Steen (Norge) og Kolbrún Ragnarsdóttir (Island) vant en arkitektkonkurranse om tegne huset. Bygget ble åpnet 8. mai 1983.

Foto: Sigmund Asmervik
>

Norðurlandahúsið, eller Nordens hus om du vil, ligger i et åpent færøysk landskap en liten halvtimes gåtur fra Torshavn sentrum, Færøyene. Det var arkitektene Kolbrún Ragnarsdóttir (Island/Norge) og Ola Steen (Norge) som vant arkitektkonkurransen om huset og tegnet det tilslutt sammen med tre andre arkitekter.

Huset sto ferdig i 1983 og hadde dermed førtiårsjubileum i 2023. Samme år besøkte arkitekt Sigmund Asmervik øynasjonen i vest og i møte med Nordens hus fikk han en idé.

– Jeg opplevde huset som et sjeldent godt vedlikeholdt anlegg. Et fantastisk bygg, som holder en sjelden høy arkitektonisk kvalitet – tilsynelatende uberørt av trender, forfall eller iltre modernistopprørere over fire tiår, forteller Asmervik til Arkitektur.

>

– En ren velsignelse

Idéen er å samle arkitekter fra hele Norden til et symposium i bygningen, forklarer Asmervik, som selv seilte med fullriggeren Christian Radich til Færøyene i fjor sommer. 

– Jeg tenkte dette bygget er jo en ren velsignelse, som bør være verdt en studiereise og et nordisk arkitektursymposium, forteller Asmervik i invitasjonen.

Nettopp dette symposiet er nå planlagt og skal arrangeres 18. september. Nå ber Asmervik om at alle interesserte melder seg.

Symposiet åpner med foredrag om Færøyenes historiske arkitektur og byggeskikk og kommentarer fra de to arkitektene Steen og og Ragnarsdóttir. 

Sigmund Asmervik er  er arkitekt MNAL og initiativtager til nordisk arkitektursymposium i Nordens hus på Færøyene. 

Foto: Jan Khür

Økt oppmerksomhet om Norden

Alle arkitektorganisasjonene i Norden har også meldt inn at de vil delta på symposiet og planen er at inviterte arkitekter (navn ennå ikke klare) fra alle landene, skal holde foredrag om huset. 

En grunntanke med arrangementet er å få til økt nordisk arkitektsamkvem og kulturutveksling. 

– Jeg registrerer en økende oppmerksomhet på det nordiske perspektivet både kulturelt, politisk og også mer spesifikt nordisk arkitektur og design. Jeg har selv erfaringer fra det nordiske perspektivet som arkitekt og byplanlegger over lang tid. Mitt håp er at et slikt symposium kan skape mer fellesskap mellom arkitekter i Norden, sier Asmervik. 

Slik ser det ut inni Nordens hus på Færøyene. 

Foto: Sigmund Asmervik

Færøyene ble første gang befolket av norrøne folkegrupper på 800-tallet. Vi du følge i deres fotspor og reise på Sigmund Asmerviks arkitektursymposium om Nordens hus, kan mer informasjon fås av Asmervik på sigmund.asmervik@gmail.com og telefon 930 03 403. Rammen på antall deltagere er førti og det vil opereres med venteliste ved fullbooking. Eventuell interesse må meldes Asmervik innen 22. mars.

>
>
>