Aktuelt / Arkitektur
Til Dovre faller
Arkitektur 2/25 ble lansert blant nye og gamle venner på Dovre torsdag kveld. Tema: håndverk.

Helle Hundevadt, dalig leder på Hjerleid – Senter foir bygdekultur, var kveldens konferansier.
Foto: Torgeir Holljen ThonDOVRE: – Har Oslo-fiffen forvillet seg oppi her også nå, lo neverhåndverker (og tidligere Arkitektur-journalist!) Endre Aasen, da vi torsdag ettermiddag møtte ham på vei inn dørene på Toftemo Tursitstasjon til middag, foredrag, sosialt samvær og lansering av vårt eget magasin med tema: håndverk.
Anledningen kunne ikke vært bedre: Gjennom hele uke 17 feires 20 års-jubileet til Treseminaret på Dovre med blant annet lafting med materiallære, langeleikbygging, kirkesafari og håndverks- og husflidskurs på et tettpakket og fulltegnet program med rundt 100 deltagere.
Og med den lokale håndverkerlegenden Steinar Moldal fra Dovre håndverkssenter, med et godt grep rundt øksa, som ekte omslagsstjerne på vår utgave 2/25, var det innlysende at vi måtte ta E6 «strakaste veg» innover i Gudbrandsdalens vakre kulturlandskap.
Mer forskning nå!
Etter bevingede ord fra Per Steinar Breivik i Kirkebevaringsfondet i Trondheim om mangelen på gode håndverkere i restaureringen av gamle kirkebygg, tok tradisjonsbærer Jon Bojer Godal ordet og snakket om hvor man finner materialene til kirkerestaureringen, og hvorfor materialer som fag trenger langt mer forskning enn det de tilgodeses med i dag.
Men hva så med forholdet mellom håndverk og arkitektur i 2025? Inne blant gamle, håndskjærte møbler og moderne AV-utstyr, møtte redaktør Gaute Brochmann arkitekt Erik Langdalen til en uformell prat.
Langdalen er en størrelse også her i dalen, etter å ha bygd opp gården og overnattingsstedet Budsjord på Dovre, like «oppi fjellsiden», og som arkitekt på restaureringen av Dombås kirke (opprinnelig tegnet av Magnus Poulsson) som brant i 2020.
– Moldal er første håndverker på forsiden i bladets 100 år lange historie, innledet Brochmann og slo fast at «god arkitektur må bygges».

Tidligere Arkitektur-journalist, nå neverhåndverker, Endre Aasen mottok Fortidsminnesforeningens stipend under Treseminaret på Dovre.
Foto: Torgeir Holljen Thon
Meta: Steinar Moldal er første håndverker på forsiden i Arkitekturs over 100 år lange historie. Her med magasinet han nå pryder.
Foto: Torgeir Holljen Thon
Det ble god dialog mellom arkitekter og håndverkere på Toftemo Turiststasjon. Her Erik Langdalen.
Foto: Torgeir Holljen ThonBære nag?
– Arkitektenes største drøm er å bygge med materialer av kvalitet, men ute i bransjen møter man en industri som ikke følger opp, sa Langdalen, som tilførte at arkitekter ofte romantiserer materialer, men også gjerne elsker feil materialer, og importerer stil og uttrykk fra utlandet som ikke lar seg bygge i norsk klima.
– Vi skal ikke bygge så mye nytt, men ta vare på det som er bygget. Da må vi forstå kvalitetene som allerede er der. Det har ikke arkitekter vært interesserte i, så læringskurven er bratt nå som vi må. Dombås kirke fra 1939 hadde håndverksmessige kvaliteter som ikke er mulige i dag, sa Langdalen.
– Er det noen her som bærer nag til arkitekter, spurte en lattermild Brochmann, og selv Langdalen strakte hånden i været.
– Å forstå at arkitektur og håndverk bygger på tradisjoner, men likevel er her og nå, tror jeg er det viktigste budskapet, sa Langdalen.
Ikke før arkitektene var ferdig dukket omslagsstjernen opp med et trekkspill og en felespillende venn, og lot gammaldansen runge gjennom lokalene.