Fem Europan-konkurranser klare

Vinnerne av Europan 17 er klare. Italienere vant i Østmarka, tyskere i Åkrehamn sentrum og en ukrainer på NTNU Campus. 

Vinnerne av Europan 17 er klare. Italienere vant i Østmarka, tyskere i Åkrehamn sentrum og en ukrainer på NTNU Campus. 

Grensen-området på NTNU Campus skal fornyes og bevares. Ukrainske Eugenia Bevz vant Eurpans konkurranse for området. 

Illustrasjon: Europan/Eugenia Bevz
>

Det var hele fem arkitektkonkurranser i Norge under årets Europan. Av totalt femti europeiske konkurranser var det i år oppgaver under hovedtemaet «Levende byer: Omsorg» i Østmarka ved Trondheim, Åkrehamn på Karmøy, Larvik, Grensen/NTNU i Trondheim og Krøgenes i Arendal.

Mandag ble vinnerne av Europan 17 kåret, med en god internasjonal miks av vinnende deltakere.

– Selv om det er fem ganske forskjellige konkurranser; ser vi at alle tomtene omhandler by(gde)reparasjon og revitalisering i ulik skala, der bygninger og byrom fortjener et nytt liv og en ny aktualitet. Det er alt fra historiske verneverdige bygg og områder til «big boxes» med store asfalterte flater som står for tur, sier juryleder Ida Winge Andersen, i en pressemelding.

>

Ukrainer blant vinnerne

I Åkrehamn sentrum, Karmøy skulle deltagerne lage en overordnet plan for sentrumsområde, som ga sentrum en ny vitalitet og la til rette for mer gåing og sykling. Vinner ble prosjektet «Grønn og glad» av et tysk team ledet av Karla Reuter.

Ved Østmarka, Trondheim skulle man konkurrere om sykehjem og bolig på Østmarka. Prosjektet «A home for all», av et italiensk team ledet av Marini Michele.

I Larvik var det konkurranse om å skape en ny kobling mellom byen og havnen i Larvik. Her vant prosjektet «(Re)generate» av et fransk-tunisisk-kanadisk team ledet av Tian Li. 

På Campus NTNU i Trondheim ligger trehusbebyggelsen med navn Grensen. Denne var også med i konkurransen hvor man skule utvikle en «living lab» for bruk og bevaring av eksisterende bebyggelse. Denne konkurransen ble vunnet med prosjektet «Circularity Apparatus» av  den ukrainske arkitekt Eugenia Bevz.

Også Arendal var med i prosjektet med industriområdet Krøgenes, hvor en ny plan og strategi for et nytt byområde skulle utvikles. Her ble det ikke kåret vinner, men to prosjekter fikk andreplass: «Co-Krøgenes» av tyske Marc Resier og «Krøgenes peninsula» av Maria Crammond og Nanna Marie Vindeløv-Rasmussen fra Danmark.

 • Åkrehamn på Karmøy skal bli mer sykkel- og gåvennlig. Prosjektvinner «Grønn og glad» fra Tyskland. 

  Illustrasjon: Europan/Karla Reuter.
 • Europan-konkurranse ved Østmarka og Trondheim har som oppgave å skape sykehjem og boliger. Det italienske prosjektet «A home for all» vant. 

  Illustrasjon: Europan/Marini Michele
 • I Larvik var det om å gjøre å binde havneområder sammen med byens tradisjonelle sentrumsbebyggelse. Her var det et sammensatt fransk-tunisisk-kanadisk team som vant med prosjektet «(Re)generate». 

  Illustrasjon: Europan/Tian Li
 • Prosjektvinner på NTNU Campus/Grensen, Eugenia Bevz (Ukraina), viser «stor respekt for det eksisterende, men også et åpent ønske om å se på det eksisterende med nye øyne», heter det fra juryen. 

  Illustrasjon: Europan/Eugenia Bevz
 • I Arendal ble det ikke kåret vinnere, men dette danske prosjektet kalt «Krøgenes peninsula» fikk delt andreplass. Prosjektet er ved Maria Crammond og Nanna Marie Vindeløv-Rasmussen.

  Illustrasjon: Europan/Maria Crammond og Nanna Marie Vindeløv-Rasmussen
 • «Co-Krøgenens» av tyske Marc Resier fikk delt andreplass. 

  Illustrasjon: Europan/Marc Resier

Vinnerteam til Oslo

For Europan-juryen har det vært viktig å fremheve robuste og strategiske bidrag som kan videreutvikles i tråd med kommunens langsiktige visjoner, samtidig som mer visjonære prosjekter bidrar til å løfte diskusjonen og ambisjonene utover det konvensjonelle.  

I tillegg til prispengene, vil vinnerteamene bli invitert til å jobbe videre med oppdragsgivere i henhold til oppdrag beskrevet i utlysningen. Oppfølgingsoppdrag har en verdi på opptil en million norske kroner. 

22. februar 2024 vil alle prosjektene stilles ut og presenteres på en prisseremoni i Oslo. Dagen etter vil vinnerteamene og oppdragsgiver introduseres for hverandre i en workshop i regi av Europan Norge. Formålet med workshopen er å gi en god start på samarbeidet.

Juryen for årets Europan var ledet av Ida Winge Andersen, partner og leder av Built. Ellers har juryen bestått av Luis Basabe, partner i Arenas Basabe Palacios Arquitectos, Eil Grønn, partner og leder for urbanisme i Add arkitekter, Jacob Kamp, partner og kreativ leder i 1:1 Landskab, Katariina Haigh, utviklingsdirektør i Asuntosäätiö, Ilkka Törmä arkitekt i Tomilla architects, Eili Vigestad Berge, bærekraftsdirektør i Mustad eiendom. 

>
>
>